Početna Vesti Obaveštenja ”Učenje na daljinu”, raspored nastave, linkovi i ostale korisne informacije

”Učenje na daljinu”, raspored nastave, linkovi i ostale korisne informacije

2762
0
Učenje na daljinu

Dragi roditelji, nema potrebe da vam skrećemo pažnju koliko je važno da u narednim danima, možda i mesecima, budete podrška u učenju svojoj deci. Vlada Republike Srbije je zbog epidemije korona virusa donela odluku da se privremeno obustavi nastavni rad u svim osnovnim i srednjim školama.

Ovo stanje može potrajati sudeći po najavama i do kraja školske godine. Međutim to ne znači i obustavlјanje obrazovno-vaspitnog rada sa učenicima. Biće mnogo teško svima, deci, roditeljima i nastavnicima. Situacija je takva kakva jeste i moramo se brzo prilagoditi. Ministarstvo prosvete je kao reakciju na ovaj problem pripremilo jednu formu učenja na daljinu kojoj se moramo ekspresno prilagoditi.

Učenje na daljinu

U cilјu ostvarivanja prava učenika na obrazovanje, u Ministarstvu prosvete, nauke i tehniloškog razvoja pripremlјen je operativni plan za nastavak rada škola u otežanim uslovima. Ovaj plan uvažava veliki broj različitih programa nastave i učenja u svim razredima osnovne i srednje škole, te ima fokus na organizovanom učenju na dalјinu koje doprinosi realizaciji programskih sadržaja opšteobrazovnih predmeta i stručnih predmetima sa najvećim fondom časova.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja izradilo je internet platformu na web adresi www.rasporednastave.gov.rs sa namerom da pruži podršku učenicima, nastavnicima i roditelјima i doprinese prevazilaženju trenutne krizne situacije. Ovde vas očekuju pravovremene informacije o rasporedu emitovanja obrazovnih sadržaja i drugim relevantnim inicijativama koje doprinose ostvarivanju predviđenih ishoda nastave i učenja.

Ministarstvo predviđa i podržava realizaciju obrazovno-vaspitnih aktivnosti kroz različite kanale i oblike komunikacije a trenutno je to:

  • emitovanjem posebno pripremlјenih i adaptiranih obrazovnih sadržaja za učenike osnovnih škola na trećem programu RTS-a;
  • uspostavlјanjem repozitorijuma obrazovnih video-sadržaja za učenike srednjih škola na platformi RTS Planeta;
  • uspostavlјanje nacionalne platforme za onlajn učenje Moja škola;
  • stavlјanje na raspolaganje seta alata za onlajn komunikaciju učenika i nastavnika;
  • stvaranje uslova za digitalnu solidarnost – delјenje autorskih nastavnih materijala među praktičarima.

Napomena: Pristup platformi RTS Planeta je potpuno besplatan preko svih mobilnih operatera, dok se trenutno radi na obezbeđivanju bezplatnog pristupa i ka ostalim platformama.

Svi emitovani časovi biće dostupni i na platformi RTS Planeta, gde se mogu naknadno i više puta pregledati, istog ili narednih dana.

Raspored emitovanja obrazovnih sadržaja

Ono što je trenutno najbitnije je praćenje nastave kroz posebno pripremlјene i adaptirane obrazovne sadržaje preko kanala koje je ministarstvo odredilo. Nastava počinje od sutra u 8:00.

Operativni plan za nastavak rada škola u otežanim uslovim

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pripremilo je operativni plan za nastavak rada škola u otežanim uslovima, ovaj segment veoma je bitan i za decu i za nastavnike. Operativnim planom obuhvaćen je celokupan proces pohađanja nastave u otežanim uslovima uz program učenja na dalјinu za učenike osnovnih i srednjih škola.

Operativni plan možete preuzeti OVDE

Dodatna uputstva osnovnim i srednjim školama

Na adrese osnovnih i srednjih škola stigao je dopis za dodatnim uputstvima u vezi sa planiranjem i ostvarivanjem obrazovno-vaspitnog rada na daljinu.

Upustvo možete pogledati OVDE
Operativni plan rada nastavnika možete preuzeti OVDE

Pokrenut portal Digitalna solidarnost

Portal Digitalna solidarnost namenjen je svima koji su usled pandemije koronavirusa u svojim kućama.

Portal je pokrenut sa željom da na jednom mestu obuhvati sve informacije o besplatnim platformama za učenje na dalјinu, rad od kuće, besplatnim onlajn knjigama, kursevima, filmovima, muzici, televizijskom sadržaju za vreme pandemije COVID-19.

Sajtu možete pristupiti preko ovog LINKA

Alati i uputstva – platforme, aplikacije

Office 365 platforme

Možete koristiti  Office 365 platforme u okviru koje je dostupna verzija Teams aplikacije prilagođena za obrazovanje. Platforma će omogućiti svim nastavnicima, učenicima, profesorima i studentima da organizuju udalјeno izvođenje nastave putem interneta kroz grupni video poziv u kojem nastavnik/profesor može sa studentima da deli i sadržaj svog ekrana, kao i da snima čitav tok časa i učini ga dostupnim svim učenicima/studentima iz odgovarajuće grupe.

Kreiranje anonimiziranih naloga za sve nastavnike i učenike je u toku, što još uvek nije završeno zbog ogromnog opterećenja Microsoft platforme. Po kreiranju naloga, isti će biti dostavlјeni školama elektronskim putem kako bi se distribuirali svim nastavnicima i učenicima.

Uputstvo za nastavnike/profesore
Uputstvo za učenike/studente

Zoom aplikacija

Ova aplikacija je namenjena održavanju onlajn sastanaka i dostupna je u svojoj besplatnoj verziji.

Uputstvo za nastavnike/profesore
Uputstvo za učenike/studente

Viber Community

Kompanija Viber omogućila je upotrebu i aplikacije Viber i usluge Viber Community koja omogućava efikasnu grupnu komunikaciju i razmenu informacija, što može da bude korisno u datim uslovima. Za aplikaciju nije potrebna posebna podrška, kao pomoć u korićenju pripremlјena su upustva data u nastavku.

Uputstvo za nastavnike/profesore
Uputstvo za učenike/studente

Kreativni centar omogućio besplatno korišćenje svojih digitalnih udžbenika

„Kreativni centar“ je zbog navedene situacije omogućio svim zainteresovanim učenicima besplatno korišćenje digitalnih udžbenika za lekcije koje su po planu i programu tokom dela marta i aprila 2020.

Digitalni udžbenici prate nastavni plan i program koji se primenjuje u školskoj 2019/2020. i bazirani su na udžbenicima Kreativnog centra.

Udžbenike možete koristiti na našem sajtu http://www.ekcskola.rs u delu Demo knjige.

Dostupni su digitalni udžbenici za učenike:

  • Prvog razreda (Srpski jezik, Matematika, Svet oko nas)
  • Drugog razreda (Srpski jezik, Matematika, Svet oko nas)
  • Petog razreda (Srpski jezik, Matematika, Geografija)
  • Šestog razreda (Srpski jezik, Matematika, Geografija)

Digitalni udžbenici se mogu koristiti na telefonu, tabletu i kompjuteru i nema potrebe za dodatnom instalacijom programa na bilo kom od uređaja.

U okviru lekcija dati su brojni interaktivni zadaci, a  pojedini digitalni udžbenici sadrže i provere znanja. Zadaci su zanimlјivi i raznovrsni a korišćenje udžbenika je jednostavno i intuitivno.

Eduka omogućila besplatno korišćenje svojih digitalnih udžbenika

Ovom prilikom, zbog vanredne situacije, Eduka svoje interaktivne digitalne udžbenike za predmetnu nastavu kreirane u Mudlu – najpoznatijem svetskom sistemu za upravlјanje učenjem – stavila na slobodno raspolaganje svim osnovcima. Oni su ustuplјeni Ministarstvu prosvete i nalaze se na portalu Ministarstva prosvete Republike Srbije za onlajn nastavu   www.mojaskola.gov.rs.  Svoje digitalne udžbenike kreirane na platformi Eduka Digital, takođe ustupamo na besplatno korišćenje deci, nastavnicima i roditelјima na https://test.e-eduka.rs

Platforma za digitalno učenje e-učionica

Svi direktori osnovnih škola čiji nastavnici (koji predaju po reformisanom programu za prvi, drugi, peti i šesti razred osnovne škole) žele da koriste platformu sa digitalnim udžbenicima www.eucionica.rs, mogu da pošalјu zahtev za formiranje digitalnih virtuelnih odelјenja na admin@eucionica.rs.

Testovi i vežbe za osnovce

Ko je pratio naš sajt zna da smo ranije sakupili i objavili velik broj kontrolnih zadataka, koji će svakako koristiti učenicima u svakodnevnom radu, njih možete pronaći u kategoriji vežbe i zadaci.

Obaveštenje o korona virusu

Pogledajte video snimak o pravilima kojih svako od nas treba da se pridržava kako bi zaštitio i sebe i svoje najdraže. Video snimak je izrađen od strane Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Pored ovoga morate znati da pravilno pranje ruku igra jednu od najvažnijih uloga u neprenošenju ove zaraze. Evo postupka: Kako pravilno oprati ruke.

Kako razgovarati s decom o virusu korona? – Psiholog Nevena Lovrinčević

U aktuelnoj situaciji veliki broj roditelja se oseća upašeno i zabrinuto, delom i zbog toga što nisu sigurni na koji način i koje informacije i emocije da podele sa decom, kao i kako da pristupe dečjim pitanjima ili njihovom strahu i uznemirenosti.

Psiholog Nevena Lovrinčević napisala je nekoliko saveta za roditelje o tome kako razgovarati s decom o virusu korona i možete ih pogledati u specijalnoj slikovnici koju je za ovu priliku izradio Kreativni centar.

Korona virus

Biti roditelj u doba korone – Smiljana Grujić

S obzirom na trenutne okolnosti, roditeljima širom sveta je potrebna dodatna podrška da sačuvaju zdravlje svoje dece, da ih zabave kod kuće i da održe njihov period aktivnog učenja tokom prestanka rada vrtića i škola. Iz tog razloga, tim Fondacije Novak Đoković nastavlja da vredno radi (od kuće) na tome da roditeljima i starateljima pruži korisne informacije i edukativni sadržaj.

Smiljana Grujić, koordinatorka našeg programa za roditelje “Podrška, ne perfekcija“, a po struci psiholog i psihoterapeut, deli danas sa vama preporuke kako da vašem detetu objasnite novonastalu situaciju i da smanjite njegovu brigu. Želimo da podstaknemo diskusiju koja će koristiti svim roditeljima, zato ukoliko želite da se privatno posavetujete sa Smiljanom, možete joj pisati putem njenog Facebook i Instagram profila.

Tim Fondacije Novak Đoković je uvek tu da vama i vašim porodicama pruži podršku, ohrabrenje i razumevanje. Ne zaboravite da smo u ovome svi zajedno!

Tekst se nalazi na linku: https://novakdjokovicfoundation.org/sr/biti-roditelj-u-doba-korone/

Pratite nas jer ćemo iz dana u dan na ovoj stranici objavljivati sve korisne informacije i linkove do nastavnih sadržaja i alata da učenje na daljinu.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here