Početna Zabava Radoznalac Sve je na prodaju pa čak i leptiri – Najveći leptir na...

Sve je na prodaju pa čak i leptiri – Najveći leptir na svetu

5461
0

Leptiri su možda najlepše tvorevine koje je priroda stvorila. Naučnici koji ih proučavaju tvrde kako na svetu ne postoji dva potpuno identična leptira, tačnije svaki leptir predstavlja unikat. Nažalost zbog sve većeg zagađenja i uništavanja prirodnih staništa ovih lepotana je sve manje. Neke vrste su već nestale a mnoge se smatraju ugroženim.

Verovali ili ne postoje lovci na ove šarene insekte i oni su razlog što nestaju pojedine vrste, oni ih love, zatim ih probadaju velikim čiodama i slažu ih u velike kutije. Dive se svojim kolekcijama i nose ih na pijace leptira. Tamo ih prodaju ili ih razmenjuju za nekog drugog leptira koji nije u njihovoj kolekciji.

Nesavesni lovci i kolekcionari mogu na ovaj način zaraditi mnogo novca a posebno ako se domognu leptira pod imenom Krilo kraljice Aleksandre jednog od najskupljih na tržištu leptira.

Krilo kraljice Aleksandre

Ženka ovog velikog leptira je sa rasponom krila od 28 centimetara najveći leptir na svetu.

Ovog lepotana je teško pronaći u prirodi (otalo ih je još jako malo), jedino se može naći u tropskim prašumama Papue Nove Gvineje. On se hrani nektarom cvetova koji rastu na drveću, visoko iznad tla i veoma retko silazi na zemlju.

Ova vrsta leptira zavisi od jedne vrste tropske loze čijim se lišćem hrane njihove gusenice. Leptir polaže jedno jaje sa donje strane lista ove loze. Posle nekih 11 do 13 dana izlazi gusenica i jede skoro konstantno, brzo povećavajući svoju veličinu. Gusenica je velika i crna sa žutom trakom i redovima crvenih bodlji na leđima. Loza kojom se hrani sadrži toksičnu supstancu koja nije otrovna za gusenice ali je izuzetno otrovna za druge životinje. Jednom kada se pojavi, odrasli leptir ostaje zavisan od ove loze, hraneći se nektarom iz njenih cvetova.

Mužjaci se razlikuju od ženki toliko da izgledaju kao dve potpuno različite vrste, mužjak ima plave i zelene šare dok je telo ženke nesrazmerno malo u odnosu na krila. Gornja strana krila je crvenkasto-braon sa dodatkom crnih, belih, ružičastih i ljubičastih linija.

Odrasli leptiri žive oko tri ili više meseci.

Izuzetno je cenjen pa ga lokalno stanovništo hvata radi trgovine. Među kolekcionarima vlada čitava pomama za ovim leptirom i oni ne žale novca kako bi ga imali u svojoj kolekciji.

Zbog svoje retkosti, ovaj leptir dobija veoma visoku cenu na crnom tržištu, navodno u SAD-u od 8.500 do 10.000 američkih dolara.

Ne zaboravite da su leptiri najlepši dok bezbrižno lete u prirodi i zato ih nemojte uništavati.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here