Početna Porodica Sve (ne)zgode života u stanu sa malom decom

Sve (ne)zgode života u stanu sa malom decom

5502
0
život u stanu
Foto: Unsplash.com

Obezbediti porodicu i osigurati mirno i srećno detinjstvo svojoj deci jedan je od najvažnijih zadataka u životu svakog čoveka. Izabrati odgovarajući životni prostor za njihovo odrastanje stoga zahteva mnogo razmišljanja i nije uvek laka odluka.

Premda se porodični život na ovim prostorima uglavnom povezuje sa stanovanjem u kući sa dvorištem, ponekad je stan bolje rešenje. Zapravo, život u stanu može biti savršen za vašu porodicu, ali samo ako ste spremi da pravite neke ustupke i kompromise. Ukoliko razmatrate kupovinu stana, evo nekoliko prednosti i nedostataka koje biste trebali uzeti u obzir.

Prednosti stanovanja sa decom u stambenoj zgradi

dete-naslonjeno-na-prozor
Foto: Pixabay.com

Prednosti života u stanu su isti za sve – i samce i porodice – a pre svega se odnose na manje obaveza oko održavanja, te na jednostavniji i mnogo pristupačniji život od onog u velikim kućama.

Život u stanu može biti jeftiniji

Premda se ovo ne odnosi na sve stanove i zavisi od mnogo faktora kao što su lokacija i kvadratura stana, na primer, činjenica je da život u stanu može uštedeti novac. Ovo je posebno izraženo kod novih stanova. Kupovinom novogradnje ne morate izdvajati posebna sredstva za održavanje i popravke kao što je to slučaj sa starim stanovima i kućama. Što se mesta stanovanja tiče, prodajna cena stanova na području Niša, Novog Sada i Beograda niža je na lokacijama koje nisu u centru grada. Pritom, život u mirnijim naseljima je mnogo pogodniji i sigurniji za porodice sa malom decom od onog u urbanom kraju.

Ekonomično upravljanje kućnim finansijama omogućavaju i mnogo manji računi grejanja, hlađenja i drugih komunalija kao što su voda i struja. Kada živite u stanu ne morate brinuti o troškovima koji dolaze sa posedovanjem i održavanjem kuće. Novac koji biste uložili u novi krov ili prozore možete iskoristiti za organizaciju porodičnog putovanja.

Manje obaveza oko održavanja

Bilo da je reč o sređivanju dvorišta, ugradnji novog sistema grejanja ili zameni stolarije, kuća je investicija. Međutim, ne treba zaboraviti da ovde nije reč samo o investiranju novca, već i vašeg vremena. Ako se odlučite za stan, možete zaboraviti na čišćenje oluka, košenje travnjaka ili čišćenje snega. To znači da ćete imati manje posla, a više vremena jedni za druge. Za porodice u užurbanom modernom društvu život u stanu je zbog toga idealno rešenje.

Lepo je živeti u blizini drugih ljudi

Ima izvesne sigurnosti u životu u zgradi kada ste okruženi ljudima. Lepo je znati da su komšije blizu ukoliko dođe do neke nezgode ili problema u stanu. Ukoliko ste u dobrim odnosima sa svojim susedima to može značiti da se uvek možete pozvoniti na neka od dvoja ili troja vrata na spratu. Da li vam je potrebno da neko zalije vaše biljke dok ste na odmoru, pozajmljujete kafu ili da pripazi na vaše dete dok obavljate neki neodložan posao? Naravno, nećete u svakoj prilici moći da računate na sve komšije iz zgrade, ali i jedan ali vredan sused je prava dragocenost.

Koje su mane života u stanu sa decom?

Pored značajnih benefita koje život u stanu garantuje, postoji i nekoliko mana stanovanja sa decom u zgradi.

Manje privatnosti

dečja-soba
Foto: Unsplash.com

Jedna od sjajnih stvari kod posedovanja kuće je gotovo potpuna privatnost koju nudi. Ukoliko vam nije do susreta s komšijama uvek ih možete izbeći. Međutim,  to nije uvek slučaj kada živite u stanu. Bez obzira na to što ste u odličnim odnosima sa komšijama iz zgrade, nekad vam jednostavno neće biti do razgovora. Mala deca umeju biti bučna, plačljiva, razdražljiva, bude se noću – a sve to vrlo lako mogu čuti ljudi koji žive pored ili ispod vašeg stana. Što nas dovodi do sledećeg nedostatka života u stambenoj zgradi.

Više buke

Komšijska buka, kao i buka koju prave vaša deca u zgradama je neizbežna, čak i uz odličnu izolaciju. Bez obzira na to da li se vaš stan nalazi u prizemlju ili poslednjem spratu zgrade, velike su šanse da ćete imati komšije u stanu do vas. Premda to ne znači da neko može čuti vaše razgovore, sasvim je sigurno da dečja vriska i skakanje neće nikome promaći. Roditelji najbolje znaju koliko ponekad može biti teško obuzdati decu u žaru igre (ili rasprave). Zbog toga ćete možda imati neprijatnosti ili biti primorani da se često izvinjavate komšijama u hodniku.

Uvek je premalo prostora

Osim ako ne živite u penthausu ili dupleksu, činjenica je da će vam u stanu uvek nedostajati prostora. Život sa decom u dvosobnom stanu, na primer, zahteva organizacione veštine većeg stepena od života u jednospratnoj kući. Potrebno je pronaći odgovarajući raspored za nameštaj, tako da dom ne deluje skučeno i preopterećeno igračkama. Naravno, u isto vreme potrebno je obezbediti prostor u kom deca nesmetano mogu da stvaraju, igraju se i maštaju. Tamo gde nema posebne ili dodatne sobe, u malim stanovima pogotovo, u svakoj prostoriji će biti igračaka. To na kraju za rezultat može imati i uredan, lepo organizovan stan koji u velikoj meri podseća na vrtić.

Deca previše vremena provode u zatvorenom

dečje-igralište
Foto: Unsplash.com

Činjenica je da su deca koja žive u stambenim zgradama ipak mnogo manje napolju od vršnjaka koji žive u kući sa dvorištem. Čak i uz trud roditelja da što češće izvode decu u šetnju, u park ili na igralište, ovo vreme na otvorenom neuporedivo je manje. Postoje zgrade sa uređenim zelenim površinama, no ipak je mnogo teže organizovati dečju igru bez roditeljskog nadzora. Takođe, izlasci sa malom decom i bebama iz stana zahtevaju mnogo više vremena, truda i organizacije. Spakovati torbu sa dečjom odećom, hranom za užinu, vodom – svega toga nema kada se deca igraju u dvorištu kuće.

Da li je život u stanu sa decom za vašu porodicu?

Na kraju, uz sagledavanje svih opcija, prednosti i nedostataka života u stambenoj zgradi, ostaje glavno pitanje na koje treba dati odgovor: da li je stan rešenje za vašu porodicu? Premda se mnogi rukovode finansijama, odluku donesite samo ako benefiti života u stanu nadjačaju sve mane.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here