Početna Zdravlje Zdrav život Sve što treba da znate o imunologiji: Proučavanje imunog sistema i njegovih...

Sve što treba da znate o imunologiji: Proučavanje imunog sistema i njegovih funkcija

93
0

Imunologija je nauka koja se bavi proučavanjem imunskog sistema i imunskog odgovora organizma na spoljašnje i unutrašnje uticaje. Imunost se deli na nespecifičnu (urođenu) i specifičnu (stečenu), a imunološka reakcija je osnova imunske aktivnosti. Otpornost organizma (imunost) može biti posledica imunološke reakcije, ali i preosetljivosti ili autoimunosti. Takođe, imunosna nereaktivnost može biti specifična imunotolerancija, imunosupresija ili imunodeficijencija.

Imuni sistem štiti telo od stranih činilaca koji mogu da ugroze zdravlje. On se aktivira kada se bilo koje strano telo ili organizam nađe u telu. Limfni čvorovi, slezina, timus, krajnici i adenoidi su organi imunog sistema koji su povezani limfnim sudovima. Limfni čvorovi deluju kao filteri koji neutrališu štetne materije, dok timus sazreva T limfocite.

Nepčani krajnici, adenoidi i jezični krajnici zajedno čine limfni prsten, koji štiti gornje disajne puteve i digestivni trakt. Imuni sistem pamti strane materije i razlikuje ih od onih koje pripadaju ljudskom organizmu. Ako je imuni sistem teško oštećen, čak i najefikasnija terapija antibioticima ne može pomoći u preživljavanju.

Postoje mnogi laboratorijski testovi zasnovani na imunološkim reakcijama, koji se koriste u dijagnostici, praćenju toka bolesti i uspešnosti terapije. Imunologija se koristi testovima kao što su RIA (radioimunološki test), ELISA (enzimski povezani imunosorbentni test), FFIA (fluoroimunološki test), CLIA (Hemijski luminescentni imunološki test), ECLIA, imunoelektroforeza, blot tehnike (Western blot, imunoblot) i drugi.

Radioimunološki test (RIA)

Radioimunološka analiza (RIA) je nuklearnomedicinska mikroanalitička metoda koja se koristi za merenje koncentracije biološki aktivnih supstanci (kao što su hormoni, lekovi, virusni i tumorski markeri) u biološkim tečnostima, najčešće u serumu.

RIA se koristi u medicinskoj praksi još od šezdesetih godina prošlog veka i od tada je postala važna metoda za dijagnostiku i praćenje tretmana raznih bolesti. Metoda se često koristi u endokrinologiji za merenje hormona poput TSH, T3 i T4, ali se takođe može koristiti za merenje drugih supstanci kao što su droge, vitamini, enzimi i antitela.

Postupak se sastoji od dodavanja uzorka krvi u reakcioni sistem koji sadrži antitelo i obeleženi antigen. Obeleženi antigen i uzorak krvi konkuriraju za vezivanje antitela, što dovodi do formiranja antigen-antitelo-obeleženi antigen kompleksa. Koncentracija uzorka krvi se tada meri prema količini obeleženog antigena koji nije vezan za antitelo.

RIA je vrlo osetljiva metoda koja može otkriti vrlo male količine supstanci u uzorku krvi. Međutim, postoji mogućnost da se dobiju lažno pozitivni ili lažno negativni rezultati, što može dovesti do pogrešne dijagnoze ili tretmana. Stoga je važno da se RIA izvodi u kvalitetnom laboratorijskom okruženju s obučenim stručnjacima.

Enzimski povezani imunosorbentni test (ELISA)

ELISA ili enzimski imunosorbentni test otkriva i meri antitela u krvi. Testovi su pouzdani i smatraju se visoko osetljivim i specifičnim. ELISA se može koristiti za dijagnostiku infekcija, tumora, anemije i drugih oboljenja. Često se koristi kao sredstvo za skrining pre nego što se pacijent uputi na detaljnija ispitivanja.

Rezultati ELISA testa zavise od stanja koje se ispituje i može se koristiti za otkrivanje koncentracije psihoaktivnih supstanci u uzorcima urina i za praćenje nivoa koncentracije lekova kod pacijenata. ELISA test koristi komponente imunog sistema i hemikalije za otkrivanje imunoloških odgovora u telu. Količina antitela se utvrđuje merenjem intenziteta obojenosti rastvora u kojem se dešava reakcija između antitela i čestica koje se vezuju za njih.

Imunološke analize

Imunološke analize su laboratorijski testovi koji se koriste u medicini kako bi se procenilo funkcionisanje imunološkog sistema, ali i dijagnostikovale i pratile razne bolesti.

CRP je protein koji se povećava u slučaju akutne upale u organizmu, a Anti CCP At su antitela na cirkulišući citrulinisani peptid koja se koriste u dijagnostici reumatoidnog artritisa. RF je reumatoidni faktor koji se takođe koristi u dijagnostici ove bolesti.

ASTO se koristi kao potvrda prethodne infekcije streptokokama grupe A i može biti pomoć pri dijagnostikovanju reumatske groznice ili glomerulonefritisa koji se mogu javiti kao komplikacije ovih infekcija. IgA antitela se nalaze u različitim delovima tela, a pružaju prvu liniju odbrane od bakterija i virusa. IgG antitela su najčešća u organizmu i nastaju kao posledica infekcije koja prolazi ili je prošla. IgM antitela se stvaraju kada organizam prvi put dođe u kontakt sa novim napadačem i mogu biti pokazatelj akutne faze bolesti. IgE antitela su povećana u alergijskim reakcijama, atopijskom dermatitisu, astmi i drugim infekcijama.

C3 i C4 su proteini komplementa, koji učestvuju u odbrani od infektivnih agensa i sprečavaju autoimune bolesti. CIC, ENA i Anti ds DNA su antitela koja se koriste u dijagnostikovanju autoimunih bolesti, poput sistemskog lupusa eritematozusa. ANA SCREEN i ANA PROFIL su testovi koji se koriste u dijagnostikovanju autoimunih bolesti i obuhvataju analizu različitih antitela. Transglutaminska At IgA/IgG i Anti glijadinska At IgA/IgG se koriste u dijagnostikovanju celijakije.

Prethodni članakRazvijanje socijalnih veština kod dece sa autizmom – strategije i aktivnosti
Sledeći članakKako sport utiče na srce kod dece: koristi i opasnosti

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here