Početna Porodica Deca za decu Svet je okrugao, a ne kockast – Dunja Srdanov (srednja škola)

Svet je okrugao, a ne kockast – Dunja Srdanov (srednja škola)

1049
0
Dunja Srdanov

Dunja Srdanov učenica „Zrenjaninske gimnazije“ iz Zrenjanina, pohvaljena je za rad pod nazivom “Svet je okrugao, a ne kockast” na istoimenom konkursu. Konkurs je raspisao sajt Moje Dete. Ovaj rad je osvojio pohvalu u kategoriji srednjoškolaca. Čestitke Dunji!

Svet je okrugao, a ne kockast

Zamislite kocku. Onu za jamb ili monopol ili tako neku običnu drušvenu igru. Zamislite koliko je njen život tupav, em sedi u kutiji, em se njome igraju, em ima šest lica. Zamislite da tako sedite u kutiji, nemate pojma ni kakvo je vreme napolju, ni ko živi napolju, ni ko se igra, ni kako se priča sa stanovnica izvan kutije, ništa. Sami ste, a mislite da je ceo svet vaš jer ne znate za dalje od poklopca. A zamislite tek kad se kutija otvori, a vi, vi ste taman zakoračili u novi svet, a oni tamo bacaju, udaraju, treskaju o pod kad ne ispadne dobar broj.

Zamislite samo, šest lica da imete, šest glava i šest mozgova, svaki pomalo koristan, ali ni jedan ne više od primarne svrhe sedenja u kutiji i ponekog igranja. Sve ređeg doduše, jer šta će ljudima kockice više kad može telefon da im da nasumičan broj. Beskorisne su, koliko i kovanice i novčanice, sadašnje kartice, koliko i sunce i vetar, sadašnje sijalice i klime, beskorisene su poput onog čudnog osmeha na ulici koji ti uputi nepoznata baka, čemu to uopšte služi? Ne donosi ni tokene, ni lajkove, ni komenatre, a ni šerove, čemu sve te bespotrebne stvari onda služe? Jedino što je ovom svetu potrebno su pikseli, kvatratici koji ga prave onakvim kakvim mi želimo da on bude. Ili ne?

Ime i prezime: Dunja Srdanov
Datum rođenja: 02.12.2001.
Škola: Zrenjeninska gimnazija
Mentor: Jelena Srdanov

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here