Početna Porodica Deca za decu Svet je okrugao, a ne kockast – Milana Arbutina (7. razred)

Svet je okrugao, a ne kockast – Milana Arbutina (7. razred)

207
0
milana arbutina

Milana Arbutina učenica Osnovne škole “20.oktobar” iz Sivca, pohvaljena je na konkursu koji je raspisao sajt Moje Dete pod imenom “Svet je okrugao, a ne kockast”. Njen literarni rad je pohvaljen u kategoriji starijih osnovaca. Čestitke Milani!

Svet je okrugao, a ne kockast

„Razmišlјaj izvan kutije“. Ova fraza ima mnogo značenja. Ali danas posebno odgovara mnogim lјudima na ovom svetu,  uklјučujući možda i mene.

Tehnologija jeste danas veliki korak u budućnosti. Svakim danom razvija se nova grana tehnologije, koja teži da nam olakša život. Pametni telefoni, pametni automobili, pa čak i pametne kuće. A da pitam ja vas: Gde je naša pamet? Roditelјi su presrećni ako njihovo dete zna da nađe pesmu na internetu. Nekada je to bio prvi zubić ili prva reč. Sve što se nekada nalazilo u porodičnom albumu, danas je dostupno na internetu gde svačije oči mogu to da vide. Ali, to je ipak njihova odluka. Ne shvatamo najbitnije. Naša planeta pati zbog toga. Zemlјa nije samo ekran na kome pritisneš jedno dugme i sve bude bolјe. Ona mnogo pati.

Sav novac koji se potroši za tehnologiju, može sačuvati pluća naše Zemlјe. Mogu se zaštititi ugrožene vrste. Može se produžiti njihova vrsta, jer su oni tu sa razlogom, kao i mi. Šta vredi što znaš kada je rođen Džastin Biber i šta on radi u ovom trenutku, a ne znaš da posadiš drvo. Tehnologija, koliko ima prednosti, ima i mana. Ne znaš koliko prednosti ti daje planeta na kojoj živiš. Ne znaš, jer pratiš većinu.

Molite se da tehnologija izmisli neki uređaj koji proizvodi kiseonik. A ako nemate novac za plaćanje istoga, sledi vam kraj. Naša planeta to daje besplatno, a za uzvrat traži samo malo poštovanja i nege.

Ime i prezime učenika: Milana Arbutina
Uzrast: VII razred
Ime škole: Osnovna škola ,,20.oktobar“
Adresa škole: Maršala Tita 271, 25223 Sivac
Ime mentora: nastavnica Svetlana Majski

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here