Početna Porodica Deca za decu Svet nije kockast, već okrugao – Sara Milanović (srednja škola)

Svet nije kockast, već okrugao – Sara Milanović (srednja škola)

983
0
Sara Milanović

Sara Milanović učenica Ekonomsko-trgovinske škole, iz Kruševca, pohvaljena je za rad pod nazivom “Svet nije kockast, već okrugao” na konkursu koji je raspisao sajt Moje Dete pod imenom “Svet je okrugao, a ne kockast”. Ovaj rad je pohvaljen u kategoriji srednjoškolaca. Čestitke Sari!

Svet nije kockast, već okrugao

Ono što nas okružuje je svetlost. Ono što nas okružuje je tama. Mi u sebi imamo i svetilјku i zavesu. Sami odlučujemo da li će nas svetlost obasjati ili zavesa prekriti.

Socijalni život znatno utiče na pojedinca i na oblikovanje njegove ličnosti. Zato je bitno kome ćemo dopustiti da nas okružuje i da nas, donekle, izmeni… simboli, znakovi, putokazi i životni putevi, svi se nalaze na jednom mestu, na našoj planeti. Da li ćemo dozvoliti da sve ove lepote vidimo na malom ekranu u nekoj rezoluciji, ili pak udahnuti svež vazduh i osetiti na različite načine sve lepote naše unikatne planete? Živimo u digitalizaciji, vremenu gde vlada tehnologija… čovek sve treba da proba i iskoristi, ali ne i da pogubi planetu istom digitalizacijom preko koje će gledati plimu i oseku, Mesec, Sunce…

Neretko ćemo sresti slučaj da je pojedinac okružen lјudima sa kojima nema dodirnih tačaka. Može se desiti da takve osobe utiču negativno na njega, da zaluta i postane nešto što nije. Zapravo, iz takve veze možemo, kao proizvod, dobiti čoveka koji je sasvim izgubio sebe. A gublјenje sopstva rezultira nezadovolјstvom, mračnim pogledom na svet, tamom.

S druge strane, različite osobe nas ipak mogu usmeriti na pravi put. Mogu nam otvoriti nove vidike, nova mesta, nov način života. Te razlike mogu biti veoma poučne, ali i pogubne. Osim što naše okruženje čine lјudi, okružuje nas i muzika i filmovi i knjige…  neizbežan je i njihov uticaj na naš život. To može imati i dobre i loše strane, ali ovde mi biramo šta će nas oblikovati. Ukoliko odlučimo da slušamo kvalitetnu muziku, tekstovi će nas podstaći na razmišlјanja, na otkrivanje novih stvari. Želećemo da saznamo kada je pesma nastala… stvoriće se niz produktivnih pitanja. Ali, ako pohrlimo za muzikom koja danas preovladava, nećemo se maći sa mesta.

Okruženje je veoma bitno, i, ako ne možemo uvek u potpunosti da utičemo na ono što će nas oružiti, možemo da razlikujemo dobro od lošeg i da krenemo putem prirode. Da krenemo putem dobra. Okruženje stvara nas, ali i mi okruženje. Interakcija je neizbežna, jer osim što se mi ugledamo na nekog, neko se ugleda na nas. Možemo se potruditi da iz našeg okruženja isijava čojstvo.

Upotrebimo ono što nam je priroda podarila, razgovarajmo jezikom, idimo u korak sa tehnologijom i ne dozvolimo da ona upravlјa nama… neka priroda kruži nama i mi njom do određene granice, koristimo kockaste i druge oblike veštačke inteligencije do određene granice, jer samo tako možemo ostati zdravi i spremni za sutra.

Milanović Sara
Ekonomskotrgovinska škola III/6
Dom učenika srednjih škola ,,Pane Đukić Limar Kruševac
Mentor, vaspitač: Nataša Jovanović

Prethodni članakLiterarni i likovni konkurs: „U svetu bajki” (2020)
Sledeći članakUčim da bolje učim – praktični priručnik za lakše učenje

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here