Početna Zabava Radoznalac Svetleće životinje – životinje koje sijaju u mraku (bioluminiscencija)

Svetleće životinje – životinje koje sijaju u mraku (bioluminiscencija)

9406
0

Morate se malo bliže upoznati sa prirodom da bi ste shvatili koliko je ona zapravo prepuna čudesa. Neverovatne stvari su na svakom koraku, postoje životinje koje jednostavno ne podnose mrak i sve će učiniti da osvetle svoj put. Sposobnost pojedinih biljaka i životinja da emituju svetlost stručno se naziva bioluminiscencija.

Svitac u noći

Počećemo od svica jer je svima nama poznat. Poznato je negde oko 2000 vrsta svitaca, neki su manji, neki veći. Mogu da proizvedu žućkastozeleno svetlo na posebnom delu na kraju svog abdomena. Tu u donjem delu abdomena dešava se magija stvaranja svetlosti, i to mešanjem različitih enzima i jedinjenja u specifičnoj hemijskoj reakciji. Svaka vrsta svica svetlusa na poseban način, privlačeći ženku iste vrste. Mužjaci svica imaju krila, a ženke ih često nemaju i podsećaju na larve. Svici obično svetle u mraku, a svetlost mogu da ugase kada im nije potrebna.

Svičeva sijalica je veoma štedljiva jer oko 95% energije pretvara u svetlost, dok naše sijalice čak 90% energije troše na toplotu.

Kristalna meduza

Ova neobična životinja naseljava zapadne obale  severnoameričkog kontinenta. Telo joj je poput zvona ukrašeno mnoštvom pipaka pomoću kojih se kreće. Telo kristalne meduze potpuno je prozirno, osim ako je ne uznemirite, tada luči kalcijum koji u dodiru sa posebnom belančevinom stvara kratak plavičasta, a za njim i zelenkasti blesak.

Hobotnica koja svetli (Stauroteuthis Syrtensis)

Hobotnice imaju telo u obliku vreće i osam dugih krakova pomoću kojih se kreće. Jedna hobotnica je drugačija od svih drugih i ušla je u Ginisovu knjigu rekorda kao životinja koja proizvodi najjače prirodno osvetljenje. Živi u ledenim dubinama severnog Atlanskog okeana. Na svakom pipku se nalazi po 40 sisaljki kojima se hobotnica lepi za podlogu, ovi kružići emituju svetlost. Ona ovim svetlosnim signalima pokušava da privuče plen ili da iznenadnim bljeskovima otera grabljivicu.

Riba udičarka peca na svetleći mamac

Ova riba nosi naziv po malom kožnom nastavku nastalom od prve leđne peraje koji joj se nalazi iznad usta. Ova izraslina izgleda poput mamca za lov na ribe, što u suštini i jeste, jer sa njime mame svoj plen. Ovaj svetleći mamac ispunjen je bakterijama koje proizvode svetlo.

Ribe udičarke žive pri morskom dnu, veoma su nezgrapne građe, a odlikuju se velikom glavom koja zauzima veći deo tela, velikim ustima, zubima i pomenutom izrastku na vrhu glave.

Angler Fish
Photo: Edith Widder

Vatrene alge

Još jedan živi stvor ovog puta jednoćelijski organizam takođe ima sposobnost da emituje svetlo, a kada se mnoštvo takvih mikroorganizama okupi, to izgleda kao da je neko prosuo gomilu svitaca u vodu. Za sjaj ovog mikroorganizama pod nazivom Noctiluca Scintillans odgovorna je hemijska reakcija poznata kao bioluminiscencija. Upale svetiljke obično kada su uznemirene, kako bi oterale napasnike.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here