Početna Zdravlje Tepisi u stanu i zdravlje dece – šta sve treba da znate?

Tepisi u stanu i zdravlje dece – šta sve treba da znate?

399
0
deca-leže-na-zelenom-tepihu
Pexels.com

Deca i tepisi – ako pitate roditelje, malo šta se u stanu može smatrati izazovnijom kombinacijom. Uvek postoji opasnost od mrlja prosutog soka ili mleka, rizik od fleka od flomastera i drugih oštećenja koja mališani tako maštovito (i nenamerno) mogu da naprave. 

Međutim, ono što većinu roditelja brine nisu toliko problematični tragovi na svetlom tepihu u dnevnoj ili dečijoj sobi, koliko uticaj prljavih tepiha na zdravlje dece. Da li održavaju tepihe na pravilan način i kako prljavština i alergeni koji se uvuku u vlakna mogu da ugroze mališane? Koji sve problemi mogu da nastanu u jednačini deca i tepisi i kako se mogu sprečiti kroz bezbedno i zdravo čišćenje tepiha? Pročitajte.

Kako da izaberete tepih za dečiju sobu (i sve duge prostorije u stanu)?

Pre nego što se posvetite strategijama čišćenja, pametno je znati da postoje određene vrste tepiha koje su “child friendly”. Ako opremate dečiju sobu ili jednostavno birate tepih za bilo koju prostoriju u stanu u kojoj će deca često boraviti, važno je da napravite dobar izbor. Čupavi tepisi dugih vlakana verovatno nisu najpogodnije rešenje kada imate bebu koja puzi ili trogodišnjaka koji se igra kockama na podu. 

Neke od praktičnih opcija za porodice s decom su kvalitetni tepisi iz Turske, izrađeni od sintetičkih materijala. Birajte one sa rezanim vlaknima kao što su plišani tepisi, na primer, koji se pored lepog izgleda i udobnosti odlikuju visokim stepenom izdržljivosti. Otporni na hemikalije, laki za održavanje, bez tendencije da upijaju vlagu, mogu biti odlično rešenje ne samo za dečiju, već i dnevnu sobu. 

deca-čitaju-na-tepihu
Pexels.com

Naročito popularni i praktični su moderni tepisi od polipropilena, jer većina modela poseduje antistatička i antibakterijska svojstva. To znači da za svoja vlakna vezuju čestice prašine, dlake, grinje i druge alergene i sprečavaju da slobodno lebde u vazduhu. Na ovaj način deca (a i odrasli) zaštićeni su od udisanja štetnih čestica, pa je i rizik od različitih respiratornih oboljenja manji. 

Šta deca mogu da urade tepisima?

Vidljiva (i nevidljiva) oštećenja koja deca mogu da naprave na tepihu takođe mogu imati uticaja na njihovo zdravlje. Naime, dovoljno je za početak da svojim patikama unesu prašinu i blato sa igrališta. Vreme za igru u stanu često podrazumeva korišćenje materijala koji su “rizični” za tepihe. Slajm, bojice, vodene boje, olovke sa mastilom ili krede mogu da ostave šarene, krute mrlje na tepihu. Bebe mogu da pljunu, balave i mokre, te da tako za sobom ostave ne baš mirišljave mrlje. Svima se bar jednom desila nezgoda u vidu prolivenog laka za nokte, zar ne? 

Većina ovih fleka neće se lako očistiti, naročito ako se ne reguje brzo, pre nego što se mrlja ne osuši i materijali stegnu na vlaknima tepiha. Nažalost, postoje i one supstance koje se uprkos najpažljivijem i najrevnosnijem čišćenju ipak ne mogu ukloniti. 

Šta prljavi tepisi mogu učiniti deci?

Uflekani i prljavi tepisi daleko su od problema estetske prirode. Zapravo, ono što roditelje brine jeste kako mrlje i prosute materije mogu da ugroze zdravlje mališana. Alergeni u vlaknima tepiha poput prašine, peruti, grinja i buđi mogu da izazovu probleme i kod dece i kod odraslih. 

Dete koje je izloženo alergenima na tepihu može da pokaže simptome kao što su kašalj, kijanje, grlobolja, curenje iz nosa, kratak dah i suzenje očiju. Ako vaša deca redovno pate od ovih problema, možda je “glavni krivac” tepih pun alergena. 

Bakterije u tepisima predstavljaju još jedan zdravstveni rizik za decu, posebno bebe koje provode veći deo svog vremena puzeći i dišu na usta na nivou zemlje. Dok većina bakterijskih sojeva ne uzrokuje bolest kod dece, oni koji izazivaju mogu izazvati ozbiljne probleme. Stafilokoke mogu da budu uzrok opasnih infekcija kože, dok salmonela i Ešerihija koli često izazivaju teške stomačne smetnje.

Kako redovno čišćenje tepiha pomaže

Iako redovno usisavanje može da oslobodi tepihe od većeg dela površinske prljavštine i alergena, ono ne može nužno da izvuče čestice koje su duboko zapetljane u vlakna tepiha. Čupavi tepisi zadržavaju više skrivene prljavštine od “niskih” tepiha, odnosno tepiha sa rezanim vlaknima. Ipak, važno je znati da bilo koja vrsta tepiha može da sadrži tvrdokorne čestice.

Da biste eliminisali i očigledne mrlje i skrivene pretnje, preporučuje se dubinsko profesionalno pranje tepiha barem jednom godišnje. U servisu koriste alate i sredstva za čišćenje koja mogu efikasno očistiti tepih do najdubljeg nivoa, eliminišući tako mirise, mrlje i alergene.

usisivač-tepih-staza
Pexels.com

Što se tiče redovnog usisavanja i čišćenja tepiha, važno je da ne koristite štetne hemikalije. Jedno od praktičnih rešenja koje daje odlične rezultate jeste čišćenje parom, jer se ovom metodom tepih steriliše toplotom. Čišćenje parom takođe ostavlja manje vode u tepisima od nekih drugih metoda, smanjujući rizik od ponovnog nastanka buđi ili razmnožavanja bakterija.

Zašto su čisti tepisi važniji za decu nego za odrasle

Premda su čisti tepisi važni za zdravlje svih ukućana, neosporno je da sa mališanima u kući treba posvetiti dodatnu pažnju čišćenju. Deca veći deo svog vremena (naročito u ranom uzrastu) provode na podu – dok uče kako da sede, puze i hodaju. Njihove ručice će verovatno biti u redovnom kontaktu sa tepihom, a svim roditeljima je jasno da će isti ti prstići pre ili kasnije završiti u ustima.

Održavanje tepiha čistim možda ne garantuje da beba neće staviti šaku u usta, ali svakako možete da budete mirniji da neće uneti nešto što ne treba.

Kada su u pitanju alergeni, riziku su podjednako izloženi i deca i odrasli. Grinje se brzo razmnožavaju u područjima prekrivenim tepisima, jer im odgovara mikroklima koju stvaraju. Naime, grinje zahtevaju okruženje visoke vlažnosti da bi napredovale, a tepih pomaže u kreiranju ove atmosfere, jer je barijera između hladnijeg poda ispod i toplijeg vazduha same sobe.

Redovno usisavanje je od vitalnog značaja kako biste se izborili sa grinjama. Održavanjem nedeljne (ili čak dnevne!) rutine usisavanja možete zaustaviti nakupljanje alergena i smanjiti mogućnost nastanka astme i drugih respiratornih oboljenja, kako kod dece tako i kod odraslih. 

Postarajte se da tepisi u vašem domu uvek budu čisti i tako zaštitite zdravlje svojih mališana i cele porodice. 

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here