Početna Porodica Deca za decu Tijana Našpalić – Male pahulјe su se radovale dečijim osmesima (4. razred)

Tijana Našpalić – Male pahulјe su se radovale dečijim osmesima (4. razred)

7817
2

Tijana Našpalić je učenica četvrtog razreda O.Š. „Jovan Popović“ Kikinda. Nedavno je objavila prvu zbirku pesama za decu pod nazivom Od srca deci na dar. Ovo je prva priča koju je napisala. Na konkursu pod nazivom „Moja savršena zima“ ovom pričom je osvojila 2. mesto u kategoriji mlađih osnovaca.

Male pahulјe su se radovale dečijim osmesima

Palo je zimsko veče. Napolјu je sablasan mrak, čuje se fijuk hladnog vetra, koji ulazi u kosti. Bilo je još par dana do Božića, vremena kada se dešavaju čuda, kada sreća i radost treba da pobede.

Počinje da pada sneg. Nekoliko malih pahulјica u mnoštvu sličnih sebi, počele su da se izdvajaju pod udarima vetra od ostalih. Tako lagane letele su kroz vazduh prema bezbroj malih, žutih svetilјki grada, u kom živi mnogo porodica, svaka od njih pati na sebi svojstven način, ali se trudi da pronađe utehu i sreću u svakom trenutku. Svetlost je postajala sve jača. Bele balerine opazile su četvorospratnu zgradu, čije je neke prozore osvetlјavalo svetlo šarenih, sitnih lampica. Usporile su svoj pad.

Na najvišem spratu zgrade videle su sestru i brata kako pišu pismo Deda Mrazu, da žele svog tatu za praznike kod kuće. Plačući su se zagrlili uhvatili su se za ruke, otišli su da majci požele laku noć.

Na spratu niže, mrak, nema svetla, ukrasa, porodica je davno otišla da drugde potraži sreću i bolјi život. Na drugom spratu zgrade kroz prozor pahulјe su videle da porodica večera samo hleb i mleko. Za skromnim stolom sedeli su mršava, bleda ženica, tanak, visok čovek i dvoje dece, blizanaca. Završivši večeru, seli su pored male jelkice, ukrašene ukrasima od papira, koje su pravila deca, pevali su pesmice i pričali priče.

Na prvom spratu zgrade, u jednosobnom stanu, kroz prozorče, pahulјe su posmatrale kako starac i starica nemo sede na kauču, sa suzama u očima, jer njihova deca i unuci nisu došli kod njih da provedu praznike.

Pahulјe su bile potrešene ovim prizorima i odlučile su da svima njima ulepšaju Božić. Te male bele tufnice, pronašle su tatu dečaka i devojčice kako se pakuje da pođe u drugi položaj ( bio je vojnik). Počele su da kruže oko njega, njihov ples stvorio je sliku porodice koja je tužna što ga nema, odlučio je da se javi nadređenom i traži odsustvo, u istom trenu pojavi se drugi vojnik sa pismom u ruci. Stajala je poruka da je dobio dve nedelјe slobodno. Bio je presrećan što će iznenaditi svoje drage osobe.

Letele su dalјe našle su se ispred prodavnice, u izlogu je bilo mnogo đakonija, uoči praznika. Bele balerine počele su da se veselo vrte i gle, prodavac se setio dece koja dolaze da kupuju kod njega, uvek po malo i jako skromno, želeo je da im ulepša Božić, jer je znao da oni nemaju mogućnosti da priušte posebnu večeru. Tako je skupio sve potrebne namirnice, kolače i druge poslastice i rano ujutro ih odneo porodici.

Male snežne šlјokice su odletela do jedne kuće u kojoj je bila buka, jurlјava, igra tu je živela porodica bake i deke sa prvog sprata. Počele su brzo da se vrte i najednom u kući zavlada mir i tišina, koju je prikinuo glas muškarca što reče da ipak za praznike otputuju kod bake i deke umesto da ih provedu tu. Tako je i bilo. Za Badnje veče i Božić svaka porodica je bila srećna i zadovolјna.

Pahulјe su polako padale na zemlјu i istopile se, pretvorivši se u prekrasne, sjajne zvezde, koja svake večeri krase noćno nebo pored meseca.

To što si mali kao snežne pahulјe ne znači da ne možeš nekom da pomogneš i uradiš nešto veliko.

2 KOMENTARI

  1. I ovu priču je napisalo dete od 11 godina?! Bravo za prepametan žiri!!!!! Sve pohvale za jednog ili oba roditelja ovog deteta, koji su dosta knjiga pročitali u prošlosti (danas su, na žalost, takvi ljudi retki!), a smatram da bi članovi žirija TREBALO DA SE STIDE!!!!! P.S. Ne zamerite na mom komentaru ako sam nekoga uvredio!!! Ovo je mišljenje samo jednog čoveka, koji bi, ako Bog da, uskoro trebao da postane doktor nauka!!!

  2. Uvredila si najpre dete oznacavajuci ga kao lopova jer je navodno ukralo tudji tekst i kao lazova jer ga je navodno predstavilo kao svoj. Potom, njegove roditelje. A najvise mastu, kreativnost i nacitanost deteta, ovog i svakog. Srezala bi mu krila da je ptica. Neprijatelju dece.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here