Početna Škola Sastavi - teme To sam ja – pismeni sastav (srednjoškolski uzrast)

To sam ja – pismeni sastav (srednjoškolski uzrast)

12529
2
To sam ja

Pred vama je primer pismenog sastava na temu „To sam ja“. U pitanju je slobodna tema koja govori o osećanjima i unutrašnjim sukobima koje svako od nas ima. O razlikama između onoga što jesmo i onoga što se od nas očekuje da budemo. Rad je namenjen srednjoškolskom uzrastu.

Želim da svojim vršnjacima idejom pomognem da što lakše napišu rad na ovu temu.

To sam ja

Imamo samo jednu priliku da živimo i sama činjenica da smo ovde je velika počast. Ipak, i dalje želimo da se istaknemo, nađemo mesto pod Suncem. Da u obilju istih lica pokažemo svoju posebnost. I to je u redu.

Lepo je posmatrati svoj odraz u ogledalu i reći „Volim što sam to što jesam“. Međutim, nekad mi se dogodjalo da grozničavo posmatarm svoj lik. Desi se da ne budem zadovoljna svojim izgledom. Poželim da budem neko drugi, sa savršenom kosom i šminkom… I zaboravim da gledam dalje od onog što mi je pred očima. A verujem da nisam jedina.

Onda se setim da me upravo moje nesavršenosti čine onim što jesam. Shvatim da šminkom i lažnim osmesima samo skrivam sebe od sebe.

Ali zašto bi to činila? Verujem da je odgovor strah. Plašim se podsmeha, odbacivanja. Bojim se da budem drugačija, iako bi to zaista volela.

Poenta je da koliko se god nepotrebno trudili da prikrijemo svoju ličnost, ona će isplivati pre ili kasnije.

No, ako očekujemo da nas drugi prihvate, prvo moramo prihvatiti sami sebe. Sve svoje vrline i mane.

Odlučila sam da budem hrabra, jer imam samo jednu priliku za to. Umesto da nosim masku, puštam Suncu da mi ogreje lice svidelo se to drugima ili ne. Moj put je tek počeo…

Najvažnije od svega je što imam cilj. Život je igra svetla i tame. A krajnje je vreme da izađem iz senke i pokažem svetu ko sam. Verujem u sebe i svoje ambicije, jer to sam ja. Ratnik, borac, vagabunda, pesnička duša sa srcem od pliša.

Ja želim da uspem u životu. Da kad se osvrnem iza sebe pomislim za ovo je vredelo živeti. Ali šta uopšte smatramo uspehom? Je li uspeh kada imamo dobre ocene ili smo odlični u nekom sportu. Možda  je za nekog uspeh da pronađe dobar posao i oformi porodicu. Ali za mene je uspeh da nekom uputim lepu reč, nahranim prosjaka, pomazim mače, ukratako kada se potrudim da svet učinim makar malo boljim mestom. To je lice koje želim da pokažem svima.

Nikad ne trebamo da pokušavamo da menjamo sebe da bi se drugima dopali, jer ćemo pokvariti onu leputu koju gajimo u sebi. Umesto toga poštujmo svoju ličnost  ako želimo da je i drugi poštuju, i činimo sitnice koje drugima mnogo zanče. To je nabolji način da se istaknemo kao ljudi.

Noćno nebo je puno zvezda, zašto ne bi ti bila najsajnija od svih?

Autor: Jovana Konatarević

2 KOMENTARI

  1. Ne znam zasto zivimo u vremenu u kojem je potrebno cak koristiti termin „nesavrsenosti“. Mi smo takvi kakvi smo, ne postoji savrseno upravo u cinjenici da se svi razlikujemo. Volim to sto jesam, drugo i ne mogu biti.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here