Početna Zabava Radoznalac TOP 5: Najlepše biblioteke sveta

TOP 5: Najlepše biblioteke sveta

2417
0

Ne zna se pouzdano kada su nastale prve biblioteke ali se pouzdano zna da je to bilo pre više hiljada godina. Razna arheološka istraživanja jasno podupiru ovu tvrdnju. Pretpostavlja se da je već oko 700 godine pre nove ere narod Mesopotamije imao svoje biblioteke. Od tih prvih biblioteka prošlo je dosta vremena od par stotina glinenih pločica u starim prašnjavim prostorijama došli smo do biblioteka koje su dom više miliona primeraka knjiga časopisa i drugih štampanih sadržaja. U tekstu koji sledi predstavili smo 5 možda najlepših biblioteka, počevši od zaista stare Celzusove u Efesu pa do jedne od najmodernijih biblioteka u Norveškoj.

#1 – Celzusova biblioteka u Efesu

Efes je antički grčki grad u današnjoj Turskoj, nalazi se osamdesetak kilometara od Izmira. Pored čuvenog hrama koji je posvećen grčkoj boginji Artemidi u njemu se nalazila i Celzusova biblioteka koja je bila treća po veličini u starom svetu, odmah posle one u Aleksandriji i Pergamonu. Biblioteka u Efesu imala je zbirku od čak 12.000 svitaka.

Celzusova biblioteka je i dan danas jedan od arheoloških dragulja 3000 godina starog antičkog grada Efesa, koja je izgrađena u čast rimskog cezara Tiberiusa Juliusa Celsiusa Polemaeanusa. Postojao je tajni prolaz iz biblioteke do javne kuće tako da su mnogi muškarci često obilazili ovu biblioteku.

#2 – El Eskorijal biblioteka u Madridu

El Eskorijal je ogroman dvorac, manastir, muzej i biblioteka. Smešten je 45 km od španske prestonice Madrida u gradiću San Lorenzo de El Escorial i bio je istorijska rezidencija španskog kralja. El Eskorijal je 2. novembra 1984. UNESCO proglasio za lokalitet Svetske baštine. Čitav kompleks izgleda zaista kraljevski. Za dizajn je odgovoran Huan de Herera, a Pelegrino Tibaldi oslikao je plafon 1580-ih godina.

Danas predstavlja popularno turističku odredište, koje često posećuju turisti iz Madrida.

#3 – “Pravna Biblioteka” u Ajovi

U gradu Des Moinesu nalazi se sedište generalne skupštine američke države Ajova. Ovde je smeštena i jedna velelepna biblioteka. Ime pravna dobila je po tome što se u ovoj biblioteci nalazi komora Vrhovnog suda Ajove. Građena je između 1871. i 1886. godine.

Unutrašnjost biblioteke je veoma zanimljiva, ukrašena je spiralnim stepeništem, mermernim stubovima i sjajnim lusterima. Poseduje visoko specijalizovanu pravnu zbirku državnih, federalnih, regulatornih i sudskih zakona.

#4 – Kongresna biblioteka u Vašingtonu

“Kongresna biblioteka” je jedna od najvećih biblioteka na svetu. Zgrada u kojoj se nalazi biblioteka podignuta je 1897. godine. Bibliotekom rukovodi Kongresni bibliotekar.

Njena zbirka je zaista impresivna, uključuje više od 29 miliona knjiga i drugih štampanih materijala na više od 470 jezika; više od 58 miliona rukopisa; najveću zbirku retkih knjiga u Severnoj Americi (uključujući i primerak Gutembergove Biblije), preko million  izdanja svetskih novina od unazad tri stotine godina, 33.000 uvezanih tomova novina, 500.000 rolni mikrofilma, preko 6000 stripova i najveću svetsku kolekciju pravnih meterijala, filmova, 4,8 miliona mapa, notnih zapisa i 2,7 miliona zvučnih zapisa.

#5 – Biblioteka “Venesla” u Norveškoj

Biblioteka Venesla se nalazi u južnoj Norveškoj i predstavlja jedan značajni kulturni centar i mesto za susrete i druženja. Ova biblioteka na dobrom glasu i zbog veoma upečatljivog savremenog dizajna. Enterijer je posebno upečatljiv sastoji se od 27 drvenih rebara koja deluju kao fizička potpora zgrade ali i kao unutrašnja struktura samih polica sa knjigama. Većina sedišta u biblioteci obložena je plavim navlakama.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here