Početna Zdravlje Zdravlje dece Tretmani za sprečavanje i uklanjanje ružnih ožiljaka posle ovčijih boginja

Tretmani za sprečavanje i uklanjanje ružnih ožiljaka posle ovčijih boginja

8408
0
uklanjanje ružnih ožiljaka

Ovčije boginje ili varičele su zarazna bolest rasprostranjena i neminovna u kolektivima u kojima ima mnogo dece. Izaziva je virus varicella zoster a manifestuje se osipom po koži, svrabom, povišenom temperaturom i glavoboljom. 

Dete je zarazno sve dok krastice potpuno ne otpadnu, s tim da deca uglavnom lako podnose ovu bolest i prolaze bez ikakvih komplikacija i posledica. Osobe sa slabijim imunitetom, adolescenti i odrasli u nekim slučajevima teže podnose ovčije boginje, zato što se bolest može zakomplikovati pa se javlja encefalitis i zapaljenje pluća.

Šta doprinosi nastanku ožiljaka?

Odgovor je najčešće – češanje i kidanje krastica. Starijoj deci je lakše objasniti da ukoliko se budu češala po koži će im ostati rupice i ružni ožiljci, ali šta raditi sa mlađom decom koja nisu razumna i ne shvataju posledice? Manju decu treba nadgledati i sprečavati da se češu, a bebama se mogu staviti i rukavice kako bi se sprečilo da dete noktima raščeše boginje i time napravi ranice podložne prodoru bakterija. Na taj način javlja se i infekcija, pa lečenje traje duže, a upravo zbog toga nastaju ožiljci.

Da li je moguće sprečiti promene na koži?

S obzirom da su varičele akutna infektivna bolest, izbijanje promena na koži nije moguće sprečiti. Svrab se jedino može donekle ublažiti specijalnim tečnim puderom protiv boginja koji se može naći u apotekama. Ovaj puder je bele boje i utapkava se pomoću vatice nekoliko puta na dan. Poslednjih nekoliko godina na tržištu su se pojavili i sprejevi, kao i pene koje imaju svrhu da umanje iritaciju i ohlade iritirano mesto.

boginje

Kako ukloniti ožiljke od ovčijih boginja?

Ukoliko se krastice ne raščešu i ne otkidaju namerno, već otpadaju prirodno, veća je mogućnost da će doći do epitelizacije, odnosno formiraće se sloj “mlade” kože i dolazi do zarastanja. Međutim, u nekim slučajevima po koži ostaju neravnine i rupice, tzv. mikrokrateri naročito na mestima većih i dubljih krastica. 

Srećom, na tržištu postoje gelovi koji se u kožu utrljavaju odmah nakon otpadanja krastica uz redovnu higijenu kože. Takve gelove je potrebno mazati na čistu kožu duži vremenski period da bi se dobio željeni rezultat. Gel ili krema protiv ožiljaka deluju tako što stvaraju zaštitni film koji štiti osetljivo tkivo ožiljka tako da se ožiljak izjednači sa kožom, ne bude vidljiv ni osetan pod prstima. Deluju duboko u koži i smanjuju ožiljak zahvaljujući farmakološki aktivnim sastojcima kao što su ekstrakt crnog luka, alantoin i heparin. Ovakav gel protiv ožiljaka efikasan je ako se počne sa njegovom redovnom primenom što pre, a pogodan je za primenu kod dece od 1. godine života i starije, kao i kod odraslih.

Da li dete treba kupati i prati mu kosu dok bolest traje?

Iako postoje mnoge zablude o tome da decu ne treba kupati i prati im kosu dok imaju ovčije boginje da bi se one brže osušile, to nikako nije preporučljivo. Prljavšina, znoj i medicinski puder će se u tom slučaju slepiti za kožu što će dovesti do bakterijske infekcije. Tuširanje mora biti redovno, a potom detetovu kožu treba blago obrisati peškirom postupkom tapkanja, nikako trljanja. Isto važi i za pranje kose, jer se boginje nalaze i po temenu glave, samo je važno da nakon pranja vlasište bude dobro osušeno tako da plikovi i ranice ne ostanu vlažni.

Kakav će se ožiljak formirati naravno zavisi od slučaja do slučaja, od vrste oštećenja i reakcije kože. Ožiljci su prirodna promena na koži usled zarastanja rane i razlikuju se od kože koja ih okružuje po izgledu tako da mogu značajno narušiti kvalitet života i ukoliko su na vidnim mestima predstavljaju estetski problem koji negativno utiče na samopouzdanje, sliku o sebi i socijalizaciju osobe. 

Zahvaljujući kremama za ožiljke koje imaju antiproliferativni, antiflogistički, opuštajući i izglađujući efekat na ožiljno tkivo moguće ih je potpuno ukloniti, ali je neophodno početi na vreme, biti uporan i pridržavati se uputstva.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here