Početna Porodica Trikovi za školarce: Kako da učenje ruskog jezika postane lakše

Trikovi za školarce: Kako da učenje ruskog jezika postane lakše

1319
0
učenje-mama-ćerka-sveska
Foto: Pexels.com

Petica iz ruskog i divan izgovor ovog bogatog jezika nisu nedostižan cilj čak ni za osnovce. Bilo da se vaše dete tek upoznaje sa osnovama ruskog jezika ili već neko vreme sa poteškoćama prelazi lekcije, postoje načini da učenje postane lakše i zanimljivije.

Strani jezik kao školski predmet zaista može delovati kao teška obaveza. Učenje u grupama, čitanje na glas, savladavanje ruske azbuke i akcenta, prevod sa ruskog na srpski i obrnuto – svaki od ovih koraka može da bude pravi poduhvat za školarca. Međutim, ruski nije “bauk” i moguće je ostvariti bar osnovni nivo znanja uz malo truda i par korisnih trikova.

Ako želite da dodatno motivišete svoje dete u učenju, pročitajte sledeće savete.

Zainteresujte dete za rusku kulturu

Možda će vašem školarcu koji nikako da savlada rusku deklinaciju delovati kao gubljenje vremena, ali razgovor o Rusima i ruskoj kulturi i te kako može da pomogne. Istražite zajedno u biblioteci ili na internetu neke od značajnijih događaja iz ruske istorije. Potražite biografije poznatih i znamenitih ličnosti ove zemlje ili zaintrigirajte dete putopisima iz Rusije.

moskva-rusija
Foto: Pexels.com

Poslužite se geografskim atlasom ili Gugl mapom da sa što više detalja približite detetu zemlju i narod čiji jezik želi da nauči. Pronađite zanimljivosti o Rusiji i ruskom jeziku, najinteresantnije narodne bajke ili junake poput ruskog Deda Mraza i njegove unuke Snjegoručke. U zavisnosti od interesovanja deteta možete zajednički čitati o sportistima, piscima ili muzičarima. Primera radi, ako je dete posebno sklono muzici ili ide u muzičku školu, onda mu može biti zanimljivo da se detaljno upozna sa balalajkom, ruskim narodnim instrumentom. Kada ga privuku anegdote i neobičnosti iz ruske kulture i književnosti, dete će biti spremnije da se pozabavi gramatičkim pravilima.

Slušajte ruske recitacije, knjige i muziku

Zahvaljujući internetu deci su danas dostupni brojni kvalitetni audio sadržaji. Na Jutjubu možete potražiti recitacije na ruskom jeziku, dečje pesme, ali i savremene muzičke numere za tinejdžere, kao i audio knjige. Dete može da sluša, primera radi, kako Rus čita Puškinovu “Bajku o ribaru i ribici” i uporedo prati tekst u knjizi. Stariji školarci mogu da slušaju Jesenjinovu poeziju ili neka kraća prozna dela, poput Čehovljevih novela.

Pored toga dete može da se oproba u čitanju i tako primeti koje greške pravi. Redovnim slušanjem će postepeno usvojiti melodiju ruskog jezika, pa će i samo govoriti prirodnije.

Gledajte s decom filmove na ruskom jeziku

Kao što je to slučaj za audio snimcima i filmovi mogu da budu jedna od prečica do petice iz ruskog. Za početak potražite dečje filmove sa prevodom na srpski jezik ili ako je u pitanju srednjoškolac, filmove koji imaju ruski titl. Neke od najlepših bajki sveta dostupne su za besplatno gledanje na Jutjubu – Kameni cvet, Princeza žaba, Bajka o caru Saltanu itd.

Gledanje filmova preokupiraće dečji mozak auditivno i vizuelno, tako da će početi da razmišlja na ruskom (bar dok film traje). Naravno, redovna vežba je ključan korak kod sticanja svake veštine, pa i savladavanja stranog jezika. Što češće gleda ruske filmove to će mu biti lakše da savlada pisanje i konverzaciju.

Potražite ruske novine na internetu

Još jedan od “trikova” koji će pomoći svakom školarcu da bolje savlada čitanje i pisanje i proširi vokabular jeste pregledanje ruskih novina na webu. Potražite prigodne vesti – iz kulture, sporta ili sveta filma i književnosti na srpskom jeziku. Potom pronađite novosti o tim temama na ruskom. Najveći internet pretraživač koji Rusi koriste je Yandex, pa ga upotrebite kao početnu tačku.

učenje-mama-dete-računar
Foto: Pexels.com

Dete može da vežba čitanje i razumevanje jezika, da beleži u svesku nove i nepoznate reči i tako pravi svoj mali rečnih ruskih izraza.

Podesite ruski jezik na telefonu

Ako dete ima svoj mobilni telefon ili tablet koji koristi za učenje i razonodu, podesite jezik uređaja na ruski. Ovaj korak je važan jer će tako svaki put kad uzme telefon u ruke videti ruske reči. Slično kao i sa gledanjem filmova, slušanjem recitacija i čitanjem vesti – vizuelna preokupacija dečjeg mozga postaje stimulativna – posle izvesnog vremena, dete će početi da razmišlja na ruskom.

Društvene mreže kao prečica do znanja

Kada smo kod tehnologije i upotrebe pametnih telefona, stariji osnovci i srednjoškolci koji imaju nalog na nekoj od društvenih mreža mogu iskoristiti ove digitalne kanale za učenje. Postoji mnogo Fejsbuk i Instagram stranica na ruskom jeziku koje mogu da zaprate. Čitajući zanimljivosti, komentare i opise proširiće vokabular i videti kako se jezik koristi u svakodnevnoj komunikaciji (a ne samo kako to izgleda u udžbenicima i književnim delima).

Napravite rečnik istih i sličnih reči i izraza u ruskom i srpskom

Pravljenje malog (i ličnog) rusko-srpskog rečnika ne mora biti rezervisano samo za nove i nepoznate reči iz dnevnih vesti. Deca vole “prečice” kada uče, a jedna od olakšica kod učenja ruskog jezika može biti i njegova sličnost sa srpskim.

Podstaknite dete da napravi poseban odeljak u svom rečniku koji će posvetiti onim rečima koje se isto (ili slično) pišu i imaju isto značenje na oba jezika. Primera radi neke od njih su: круг, дом, поток, мама, мило, сила, балет, тишина. Dodajte tome slične reči: автобус, время, смешной, отец, говорить, песня. Naročito istaknite u rečniku brojeve ili lične zamenice koje se takođe podudaraju sa srpskim oblicima: один, два, три, четыре, пять, шесть i я, ты, он, мы, вы, они.

Veliki broj poznatih reči na jednom mestu može delovati ohrabrujuće na dete. Kada shvati koliko zapravo reči na ruskom već zna, biće više motivisano da savlada nove i teže fraze. Takođe, sa više elana će se pozabaviti gramatikom (upoređivaće padeže u srpskom i ruskom jeziku, menjanje glagola itd.).

Na kraju, ne treba smetnuti sa uma ni to da savladavanje novog jezika može biti izazovno i da će verovatno u nekim trenucima dete poželeti da odustane. Uloga roditelja u ovim fazama učenja je da podstakne i ohrabri dete i da mu pokaže da je znanje važnije od ocene. Iskoristite bilo koji od ovih trikova (poželjno onaj koji niste odavno) i podsetite dete koliko učenje ruskog jezika može biti zabavno.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here