Početna Porodica Tatin i mamin kutak Trudnoća – Lekarski pregledi i analize koje obavezno treba obaviti tokom...

Trudnoća – Lekarski pregledi i analize koje obavezno treba obaviti tokom drugog stanja

3112
0
foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Trudnoća predstavlja fiziološko stanje žene koje najstaje spajanjem muške i ženske jajne ćeliji. Traje 10 lunarnih meseci, tj. 40 gestacijskih nedelja ili 280 dana. Završava se porođajem. Da bi se proces povoljno okončao, neophodno je da trudnica redovno kontroliše trudnoću.

Kalendar obaveznih pregleda

Ako menstruacija izostaje 2-3 nedelje, treba otići u posetu lekaru. Tom prilikom se rade ginekološki i ultrazvučni pregled koji utvrđuju trudnoću, nakon čega se obavljaju prve laboratorijske analize krvi i mokraće. Ukoliko u poslednjih 6 meseci nije rađen Papa test, na ovom prvom pregledu treba obavezno uraditi i njega. Takođe, izimaju se cervikalni bris i bris na hlamidiju, kako bi se otkrilo eventualno prisustvo faktora koji mogu ugroziti trudnoću i dovesti do spontanog pobačaja.

Na sledeći obavezni pregled treba otići tokom 11. gestacijske nedelje. Tada se ponovo radi ultrazvuk, čiji je cilj utvrđivanje eventualnog postojanja hromozomske anomalije ploda. Ovaj pregled obuhvata i merenje tzv. nuhalne translucence, kao i Dobule test, biohemijski skrining na hromozomske anomalije. Ovim testom određuje se nivo PAPPA i lsobodnog HCG u serumu.

Posle ovog pregleda, potrebno je otići još na 4 kontrolna pregleda, i to u 16., 24., 28. i 32. nedelji trudnoće. Na ovim pregledima obavezna je i provera krvnog pritiska trudnice i njena telesna težina.

Ultrazvučni pregledi

Prvi ultrazvučni pregled treba uraditi najkasnije u 10. gestacijskoj nedelji, kada se dijagnostikuje trudnoća, određuje vitalnost ploda i njegova srčana akcija.

Drugi ultrazvučni pregled obavlja se u periodu između 11. i 14. gestacijske nedelje. Tokom njega lekar proverava eventualni povećani rizik od pojave hromozomskih anomalija (NT). Tom prilikom mogu se otkriti i neke urođene strukturne anomalije ploda, kakve su recimo srčane mane. Tada se vrši i prva procena funkcije posteljice.

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Treće podvrgavanje trudnice ultrazvučnom pregledu preduzima se od 16. do 18. nedelje trudnoće. Tada se proveravaju soft markeri na hromozomske anomalije. U ovom period trudnoće otkrije se čak 90% strukturnih anomalija. Takođe, trećim ultrazvukom vrši se i druga procena funkcije posteljice i eventualno započinje sa terapijom. Endovaginalnom sondom procenjuje se stanje unutrašnjeg ušća materice i dužina njenog grlića radi eventualnog postavljanja serklaža.

Četvrti ultrazvučni pregled treba obaviti od 18. do 22. gestacijske nedelje. Tada se radi fenotipizacija ploda kojom se otrkivaju do tada neotkrivene hromozomske anomalije, čiji procenat u ovom periodu je veoma nizak, zahvaljujući prethodnim uspešnim pregledima. Četvrti ultrazvučni pregled podrazumeva i procenu preće faze embriogeneze mozga.

Na peti obavezni ultrazvučni pregled trudnica odlazi u 28. nedelji trudnoće. Ovaj pregled obuhvata procenu veličine ploda, funkcije unutrašnjih organa (bubrega, srca, gastrointestinalnog trakta i pluća. Pored toga, proverava se i migracija neurona i prisustvo bolesti histiogeneze (AV malformacije mozga).

Šesti ultrazvuk radi se u 32. nedelji. Tada se procenjuje veličina ploda, funcionisanje organa i štitašte žlezde. Poslednji, sedmi ultrazvučni pregled zakazuje se za 36. ili 37. nedelju trudnoće. Ovim pregledom vrši se procena rasta ploda, zrelosti pluća, kao i dužina grlića materice radi određivanja porođajnog termina.

Dodatni pregledi

U 35. nedelji treba uraditi prvi CTG zapis, dok se ovi zapisi nakon 36. nedelje rade na svakih 7 dana i to najbolje u bolnici u kojoj trudnica planira porođaj.

U slučajevima visokorizične trudnoće, kontrole i ultrazvučni pregledi treba da budu učestaliji. Najčešći faktori rizika su: RH-izoimunizaicija, dijabetes kod trudnice, hipertenzija prouzrokovana trudnoćom, srčana oboljenja, anemija, višestruka trudnoća, zastoj rasta fetusa, kao i spontani i habitualni pobačaji koji su se desili ranije.

Laboratorijske analize podrazumevaju kompletnu proveru krvi (krvna slika, glikemija, kreatinin, proteini) i mokraće, zatim određivanje krvne grupe i RH faktora.

Hromozomska ispitivanja

Radi oktrivanja hromozomopatija, danas postoji mogućnost posebnog ispitivanja ploda. Tu se ubraja i ultrazvučni pregled u 11. nedelji trudnoće, kada je potrebno uraditi i tzv. skrining, Double test, odnosno biohemijske analize fetoplacentarnih produkata u serumu majke.

U slučaju da tokom prvog trimestra nije urađen skrinig, ova analiza obavezno se treba uraditi u drugom trimestru, a tada se obično, umesto Dobule testa, rade Triple ili Quadriple test.

Kod trudnica starijih od 36 godina, kod kojih je rizik veći od 1:250, pristupa se nekoj invanzivnijoj metodi. To se čini i u slučaju postojanja nekog nasledno oboljenja u porodici. Invanzivne metode mogu biti različite:

  • biopsija horiona, koja se radi u razdoblju od 9. do 12. nedelje trudnoće;
  • amniocenteza, koja se sprovodi od 16. do 18. gestacijske nedelje i koja podrazumeva uzimanje kariotipa ploda iz plodove vode;
  • kordocenteza (nakon 20. nedelje trudnoće), metoda čiji je cilj određivanje kariotipa ploda na taj način što se krv ploda uzima iz pupčanika.

Zahvaljujući ovim dijagnostičkim postupcima dobija se kardiotip ploda, što pomaže u ranoj detekciji raznih genestskih bolesti i anomalija. Sve opisane metode imaju za cilj da trudnici olakšaju trudnoću i rađanje zdrave i normalne bebe.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here