Početna Porodica Trudnoća posle 35 – kako da povećate svoje šanse za začeće

Trudnoća posle 35 – kako da povećate svoje šanse za začeće

320
0
trudnica-stomak-trudnoća
Unsplash.com

Borite se godinama da zatrudnite ili ste možda odlučili da imate bebu malo kasnije? Mnoge žene su zabrinute oko toga da li će moći da iznesu trudnoću u kasnim tridesetim ili ranim četrdesetim godinama. Premda starost može da igra ulogu kada je reč o plodnosti, činjenica je da žena može imati savršeno zdravu trudnoću u poznijim godinama.

Karijera i rastući troškovi brige o deci uslovili su da sve više žena odlučuje da odloži trudnoću. Međutim, kako telo stari, trudnoća može biti problematičnija nego za devojke i žene u tinejdžerskim i dvadesetim godinama. Mnoge žene koje razmišljaju o trudnoći u kasnim tridesetim i četrdesetim godinama odlučiće se za vantelesnu oplodnju. 

Međutim, postoje određene strategije i rutine koje svaka žena treba da razmotri kada želi da poveća svoju plodnost i šanse za začeće. Ako vas zanima kako ostati trudan, čitajte u sledećim redovima o korisnim navikama koje treba da uvedete u svoj način života. 

Jedite zdravu hranu

Prekomerna težina može ozbiljno uticati na vaše šanse da zatrudnite. Žene čiji je telesni indeks mase (BMI) veći od 30 mogu imati problema sa začećem, tako da je održavanje zdrave težine ključno. Od suštinskog je značaja da uvedete zdrave prehrambene navike u svoju svakodnevicu.

zdrava-hrana-povrće
Unsplash.com

Jedite puno voća i povrća, odnosno namirnice bogate vlaknima. Isključite iz jelovnika prerađenu hranu, veštačke šećere i grickalice. Ako za svaki obrok jedete hranu visoke nutritivne vrednosti, tj. sa zadovoljavajućim sadržajem vitamina i minerala, i te kako možete da povećati verovatnoću za začeće. 

Uključite prenatalnu vitaminsku terapiju

Kada planirate trudnoću, vitaminska suplementacija je poželjna. Preporučuje se da uzimate vitamin D i folnu kiselinu kako biste postakli zdrav razvoj fetusa, a posebno njegovih nervnih puteva. Vegetarijankama se savetuje provera krvne slike, a naročito novoa gvožđa i vitamina B12, jer ponekad može biti teško da dobijete dovoljnu dozu kroz ishranu kada ne jedete meso.

Za očuvanje plodnosti i podsticaj proizvodnje kvalitetnih jajnih ćelija povećajte unos omega 3 masnih kiselina. Kroz ishranu je teško, ali ne i nemoguće osigurati adekvatan nivo omega 3 masnih kiselina – jedite što više morskih plodova i ribe. Ipak, pametno je da uključite svakodnevno suplemente ribljeg ulja.

Kako starimo, opada i nivo konezima Q10, primarnog antioksidansa koji štiti i podržava mitohondrije. Smanjeni nivo Q10 koenzima znači i manji nivo energije koju mitohondrije mogu proizvesti. Naravno, jasno je da je normalna funkcija mitohondrija neophodna za razvoj visokokvalitetnih jajnih ćelija, jer one obezbeđuju energiju potrebnu za biohemijske reakcije kao što je replikacija DNK. Zato je izuzetno važno da žene u kasnim 30-im i 40-im godinama uzimaju redovno suplemente ovog koenzima.

Deo suplementacije treba da budu vitamin A, vitamin E, cink i vitamin B, koji igraju ključnu ulogu u sintezi DNK.

Češći odnosi sa partnerom tokom plodnih dana

Pratite svoj ciklus i plodne dane. Idealno je da tokom plodnog perioda imate seksualne odnose barem svakog drugog dana. Jedna od najvažnijih stvari koje možete da uradite da povećate mogućnost za trudnoću jeste da razumete sopstveni menstrualni ciklus. Ako imate seks u roku od jednog dana od ovulacije, najverovatnije ćete zatrudneti.

Ovulacija se obično dešava oko 14 dana nakon prvog dana poslednje menstruacije.

Vodite računa o promenama u svom telu

Štitna žlezda reguliše naš metabolizam, a nedijagnostikovani poremećaj štitne žlezde može uticati na vaše šanse za začeće. Neki od simptoma disfunkcionalne štitne žlezde uključuju promene težine i raspoloženja, osetljivost na hladnoću, odnosno toplotu, suvoću kože i umor. Dakle, ako ste primetili bilo koju od ovih promena, razmislite o tome da posetite lekara i uradite laboratorijske analize krvi. 

trudnica
Unsplash.com

Ponekad može biti izazovno ostati trudan kada je žena malokrvna ili ima hormonski disbalans. Prema tome, praćenje tela i svih znakova koje nam organizam šalje je izuzetno važno. 

Ako već imate horničnu bolest kao što je disfunkcija štitaste žlezde, dijabetes tipa 2 ili visok krvni pritisak, onda ova stanja i prateća terapija moraju biti pod pažljivim stručnim nadzorom. U svakom trenutku treba da budete sigurni da su vaši zdravstveni problemi pod kontrolom. Kada planirate trudnoću, obavezno se konsultujete sa svojim internistom i endokrinologom da li treba da prilagodite terapiju. Reagujte blagovremeno, rešite se tegoba i otklonite prepreke na putu do trudnoće.

Ostavite alkohol i cigarete da biste povećali plodnost

Poznato je da alkohol i nikotin imaju štetan uticaj u trudnoći, međutim često se zanemaruje činjenica da ove supstance mogu da smanje sposobnost da da zatrudnite. Neka istraživanja sugerišu da ispijanje tri čaše vina nedeljno može imati štetan uticaj na uspeh trudnoće i za muškarce i za žene. S druge strane, ne treba zanemariti ni podatak da žene će koje puše ući u menopauzu u proseku dve godine ranije od nepušača.

Izbegavajte preterano jake vežbe – birajte lagani trening

Dok je umereno vežbanje korisno za sagorevanje kalorija i topljenje masnih naslaga, ako preterate s treninzima, možete izazvati probleme sa menstrualnim ciklusom. Iako deluje kao ekstreman primer, ntenzivna fizička aktivnost zaista može pogoršati menstrualni ritam. Kao deo strategije svake žene koja želi da zatrudni, bez obzira na godine, svakako treba da bude svest o svim odlučujućim faktorima u telu.

devojka-joga
Unsplash.com

Jedan od najboljih načina da poboljšate svoje zdravlje jeste da se krećete. Lagane vežbe poput hodanja, istezanja i joge su odlični načini za smanjenje stresa, povećanje dotoka krvi u reproduktivne organe i postizanje ravnoteže imunološkog sistema. Žena se rađa sa svim jajnim ćelijama koje će ikada imati i ova jajašca miruju u jajnicima dok mesec dana ne sazru, prođu kroz mejozu i ovuliraju. Jajnicima je potreban hranljivi protok krvi da bi se održalo pogodno okruženje za odmor jajnih ćelija, da bi se na kraju se razvile u visokokvalitetne oocite.

Spavajte kvalitetno

Kvalitet jajnih ćelija kao i vaša plodnost direktno su povezani sa kvalitetnim snom. Tokom sna, telo regeneriše ćelije, obnavlja energiju i proizvodi hormone koji su vitalni za reproduktivne organe. Pored toga, mozak proizvodi hormon melatonin koji ne samo da podstiče san, već održava vaš biološki sat i takođe može biti od koristi za kvalitet jajnih ćelija. Kako se nivoi melatonina smanjuju s godinama, poslužite se prirodnim metodama da povećate proizvodnju melatonina u vašem telu. Umereno vežbajte, izlažite se suncu svaki put kad je to moguće, držite stres pod kontrolom i naravno – pazite da vaši obroci uvek budu hranljivi i zdravi.

Najbolji način da poboljšate kvalitet jajnih ćelija i povećate šanse za začeće nakon 35. godine jeste da se  fokusirate na opšte zdravlje. Uzimanje suplemenata za plodnost, zdrava ishrana, uključivanje joge u svoju dnevnu rutinu i upravljanje nivoima stresa poboljšaće sve telesne procese koji podržavaju plodnost i kvalitetan razvoj jajnih ćelija.

Ne brinite ako ste u kasnim tridesetim i tek počinjete da razmišljate o tome da imate bebu. Sve je više žena koje čekaju na proširenje porodice. Brinite o svom zdravlju i razgovarajte sa svojim ginekologom i lekarom, oni vam mogu pomoći da se ostvarite kao majka.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here