Početna Zdravlje Zdravlje dece Upala slepog creva – kako je prepoznati

Upala slepog creva – kako je prepoznati

1814
1

Slepo crevo ili crvuljak predstavlja mali segment debelog creva na mestu gde se tanko crevo povezuje sa debelim. Smešteno je u najvećem broju slučajeva u donjem desnom delu trbuha, mada to ne mora biti pravilo. Upravo izuzeci od ovog pravila stvaraju probleme roditeljima, a ponekad i lekarima, kada je u pitanju postavljanje dijagnoze. A pored toga, ovo stanje se može odlikovati najrazličitijim simptomima, te zavarati i pacijenta i njegovu okolinu. A kada se stanje na vreme ne prepozna, može doći praktično do pucanja slepog creva, te teškog akutnog stanja, koje je opasno po život. Zato je na prvom mestu pravovremeno prepoznavanje moguće upale slepog creva. Upala slepog creva je jako učestala u dečijem periodu, pre svega zbog specifičnih odlika digestivnog trakta dece. Dok je u odraslom dobu mnogo ređe njeno javljanje.

Čime je upala slepog creva prouzrokovana?

Uzroci upale slepog creva su brojni, nakupljanje fekalnih masa, previše dijetnih vlakana u ishrani dece ili bilo koja hrana koja može izazvati usporeno kretanje hrane kroz creva i time potencijalno nastanak prepreke u crevima. Dakle, svaka prepreka koja nastane u crvuljku može izazvati otežano pražnjenje ovog dela creva, lakše nakupljanje bakterija, a tome pogoduje i smanjen dotok krvi u napetom crvuljku. Kada nema dovoljno krvi koja može dopremiti ćelije imunog sistema, nema ni adekvatne odbrane crvuljka od infekcije. Bakterije se umnožavaju, oštećuje se zid slepog creva i moguće je njegovo pucanje, čime nastaje alarmantno stanje. Tako da upalu slepog creva treba prepoznati na vreme.

Isto tako, treba imati u vidu da nema pravila po pitanju ishrane deteta i pojave upale slepog creva. I ne može se izbegavanjem specifične vrste hrane izbeći potencijalna upala, jer njen nastanak zavisi od mnogobrojnih faktora.

Simptomi upale slepog creva

Upala slepog creva - bol

Upala slepog creva (apendicitis) može se prezentovati različito u zavisnosti od njegove pozicije, ali i uzrasta deteta. Malo starija deca se izjašnjavaju o bolu u stomaku, najčešće u donjem desnom delu i to je praćeno mučninom i povraćanjem. Mogu imati i gubitak apetita, kao i opstipaciju. Pri pregledu uglavnom imaju povišenu telesnu temperaturu. A nakon analize krvi, visoka je vrednost leukocita, kao i parametra koji se zove CRP i koji ukazuje da u telu postoji zapaljenje. Međutim, simptomi ne moraju nužno biti ovakvi. Dete može paradoksalno imati dijareju zbog nadražaja creva, a bol se može javiti i u drugim delovima stomaka. Dete može osećati potrebu da desnu nogu drži savijenu u kolenu i privučenu trbuhu, jer se time bolovi ublažavaju. Prilikom ispravljanja noge, ono se opire zbog bola.

Kod jako male dece i beba, ne možemo se osloniti na ove simptome, jer se ona ne mogu izjasniti o tome šta osećaju. Međutim, i tu postoje znaci koji mogu ukazati da je reč upravo o ovom stanju. Pre svega, otečen stomak, česti gasovi i primećivanje da dete uporno mirno sedi, bez pomeranja, kako ne bi izazvalo bol. Ponekad odbija i da hoda. Kada su u pitanju bebe, plač i razdražljivost, kao i vrpoljenje tokom spavanja, a zatim nagla klonulost, mogu biti znak za oprez. Pored toga, često odbijaju da jedu i piju, a stomak postaje sve otečeniji i tvrđi.

Kako se dijagnostikuje i leči upala slepog creva

Kada uočimo neki od ovih znakova bolesti, neophodno je što pre se javiti lekaru. Jer ponekad, iako izgleda kao da se simptomi smiruju, može biti reč o pucanju slepog creva i tada nastupa veliki rizik po život deteta. Lekar obavlja sve potrebne analize krvi, a u nekim slučajevima i pregled mokraće, jer simptomi od strane bubrega i mokraćnih kanala mogu zavarati da je reč o upali slepog creva. Takođe, pregledom trbuha, lekar utvrđuje da li je reč o ovom stanju, i ukoliko jeste, lečenje je hirurško, odnosno u pitanju je uklanjanje slepog creva.

Iako operacija može zvučati ozbiljno roditelju, a pogotovo uplašenom detetu, ova intervencija nije rizična, prilično je jednostavna i dete nakon najviše par dana može biti spremno za odlazak kući. A istovremeno je ova operacija neophodna, kako bi se sprečilo pucanje slepog creva, što može imati fatalan ishod. Pored ovih metoda pregleda, ponekad se primenjuje i ultrazvučni pregled stomaka, kada simptomi ne daju jasnu sliku upale slepog creva.

Narodna medicina – da ili ne?

Primena sredstava narodne medicine, lekovitih čajeva i drugih supstanci, ne savetuje se u ovom slučaju. Jer se time vreme upale produžava potencijalno vodi smrtnom ishodu. Dakle, kada se posumnja na apendicitis, treba se što pre javiti lekaru, jer je lečenje isključivo hirurško. Ali isto tako, treba imati u vidu, da neće uvek biti neophodna intervencija. Upale slepog creva ponekad imaju tendenciju da se smire i zaustave. Ali to stanje nikako ne treba mešati sa smirivanjem simptoma kod pucanja slepog creva. Tako da je glavni korak javljanje lekaru, koji će svojim pregledom utvrditi koji je sledeći korak. Ponekad se anomalije creva i tendencija za razvojem upale slepog creva mogu prikazati na biorezonantnom skeneru, te biorezonantna terapija ima pozitivnih rezultata kod zdravog deteta.

Upala slepog creva ili stomačni virus?

Kako se mogu razlikovati upala slepog creva i stomačni virus? Pre svega, stomačni virus izaziva stanje praćeno povišenom temperaturom, koja može trajati i danima. I iako se dijareja može javiti kod upale slepog creva, njeno javljanje je jako retko. Obično je zapaljenje praćeno opstipacijom. Takođe, povraćanje koje prati upalu slepog creva nije praćeno olakšanjem nakon povraćanja. Jer nagon za povraćanjem kod stomačnog virusa ima za ishod izbacivanje toksičnih produkata virusa, dok zastoj u slepom crevu kod upale slepog creva i dalje postoji i nakon povraćanja. Bol kod stomačnog virusa je često u vidu grčeva i može se javiti u različitim delovima creva. Dok je bol kod upale slepog creva obično lokalizovan u jednom delu i to najčešće u donjem desnom delu stomaka. Takođe, intenzitet ovog bola je uglavnom mnogo veći kod upale slepog creva i praktično može biti nepodnošljiv.

Opasnost od dehidratacije

Hidratacija kod upale slepog creva

Pored mogućeg pucanja slepog creva, postoji opasnost i od dehidratacije, pogotovo zbog čestih povraćanja, ali i nemogućnosti deteta da nadoknadi tečnost usled nagona za povraćanje. Sve to se dodatno može komplikovati dijarejom. Zato je ponekad neophodno da se nadoknada izgubljene tečnosti i elektrolita obavi infuzijom. Što se tiče hrane, kod upale slepog creva ona može i pogoršati stanje. Dok kod stomačnog virusa, detetu se može dati krompir, banane, suv keks, kompoti, sok, pirinač ili tost. Ipak, ni u slučaju stomačnog virusa, ne treba preterivati, već vršiti nadoknadu hrane i tečnosti više puta u manjim količinama.

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here