Početna Zdravlje Upala spoljašnjeg ušnog kanala kod dece – zbog letnjeg kupanja i plivanja...

Upala spoljašnjeg ušnog kanala kod dece – zbog letnjeg kupanja i plivanja do plivačkog uha

2622
0
foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Zapaljenje spoljašnjeg uha je infekcija čiji je glavni uzročnik voda koja se posle dužeg boravka u bazenu, reci, jezeru ili u moru, zadržava u predelu uha i stvara specifične vlažne uslove pogodne za razvoj bakterijskih i glivičnih infekcija. Zato je otitis externa, upala poznata i pod nazivom „plivačko uho“, najprisutnija tokom leta, u sezoni kupanja i plivanja. Iako se infekcija javlja i kod odraslih, najosetljiviju grupu predstavljaju deca.

Simptomi

Ova bakterijsko-gljivična infekcija ima jako neprijatne simptome, počevši od svraba i peckanja u uhu koji se postepeno transformišu u intenzivan jak bol, najpre lokalizovan u regiji spoljašnjeg ušnog kanala, a kasnije u čitavoj ušnoj školjki. Dolazi do oticanja, otok je bolan na dodir, a uho je potpuno zaglušeno i zapušeno. Ako je infekcija jaka, bol se obično širi i na područje lica, na teme ili na vratnu regiju.

Preventivne mere

Svi znamo da postoje kapice koje su u upotrebi kod profesionalnih plivača i kod vaterpolista. U preventivne svrhe sportisti takođe koriste i ušne čepiće, ali se u stručnim krugovima njihova efikasnost često dovodi u pitanje. Šta više, mnogi stručnjaci tvrde da čepići za uši mogu izazvati i niz neželjenih efekata.

Osim toga, kapice i čepići nisu baš omiljeni kod dece i njihovih roditelja. Većina dece se ne oseća opušteno sa kapicom na glavi ili sa čepićima u ušima, što im umanjuje komfor i remeti uživanje u vodenim igrama i plivanju na bazenu, u akva parku, u reci, jezeru ili moru.

Isto tako je važno da roditelji znaju da stavljanje vate u uho nije nikakva mera prevencije, već naprotiv, može još više zakomplikovati stvari. Nažalost, nije redak slučaj da roditelji pred odlazak deteta na kupanje ili plivanje, upravo to i čine. Umaču vatu u neku kremu i stavljaju je u uho detetu.

Čim primetite prve simptome, nepohodno je momentalno odvesti dete kod lekara. Plivačko uho ne samo da je bolno i neugodno oboljenje, već se i veoma teško leči, pa je pravovremena primena odgovarajuće terapije od presudnog značaja za brže ozdravljenje.

Kako zaštititi dete od zapaljenja spoljašnjeg uha tokom leta

Bliži se sezona kupanja i plivanja, pa je pravo vreme da dete odvedete kod otorinolarinologa. Ovo naročito važi za one koji imaju u planu porodični odlazak na more, ili ako njihov mališan ide na letovanje preko škole, sa nastavnicima ili sa društvom. Takođe, odnosi se i na svako drugo dete koje voli da ide na bazene ili obližnja kupališta.

Jednom rečju, ako već sad znate da će uši vašeg deteta tokom leta biti često izložene dužem kontaktu sa vodom, pred početak sezone odvedite mališana kod lekara za uho, grlo i nos.

Poseta specijalisti je važna jer u slučaju povećane koncentracije cerumena možete zatražiti ispiranje uha i tako znatno umanjiti šanse za pojavu infekcije. Prisustvo ceruminoznih čepova jedan je od uzročnika upale spoljašnjeg uha, jer ovi čepovi zadržavaju vodu u predelu uha, usled čega se stvara vlažna sredina, povoljna za razvoj infekcije.

Zaštitni sprejevi kao preventiva

Ako je dete već imalo problem sa bilo kakvim upalnim procesom u uhu, svaki put pre odlaska u vodu  treba da upotrebljava odgovarajući zaštitni sprej za uši. U apotekama se mogu naći razni sprejevi za uši, najčešće bazirani na maslinovom ulju. Oni pre svega imaju preventivnu svrhu i deluju tako što na površini kože u predelu spoljašnjeg ušnog kanala stvaraju zaštitni sloj i sprečavaju da se voda zadržava u kanalu, čime su i šanse za razvoj infekcije znatno umanjene.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here