Početna Porodica Saveti Uređenje dečije sobe na ekonomičan i funkcionalan način

Uređenje dečije sobe na ekonomičan i funkcionalan način

3828
0
foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Uskoro u porodicu stiže prinova, svi su radosni. Vreme je da se prostor prilagodi novom članu porodice čiji će osmeh uskoro biti najlepši ukras porodičnog doma. Vreme je i da se opremi bebina soba. Ništa lakše, pomislićete. Samo okrečiš, počistiš i kupiš sav neophodan nameštaj i to je to. Međutim, danas na tržištu postoji veliki izbor nameštaja i druge opreme za dečiju sobu, pa vam se u tom izobilju lako može učiniti da vam treba više stvari. Zato vodite računa i ne trošite novac za nepotreban nameštaj, koji možda jeste trenutno koristan i lep, ali nije neophodan. Verujte na reč, novac će vam nakon rođenja deteta trebati za neke druge, prioritetnije stvari. A kako opremiti bebinu sobu da bude funkcionalna, a da uređenje ne bude skupo? Pročitajte nekoliko korisnih saveta za uređenje sobe za bebu, koji će vam naročito koristiti ako očekujete rođenje prvog deteta i nemate dovoljno iskustva.

Dugoročno planiranje

Kada pravite planove za uređenje dečije sobe, planirajte na duge staze. Na primer, daleko se više isplati kupovina većeg garderobera ili komode, nego mini-nameštaj namenjen isključivo deci. On jeste prelepo dizajniran i teško mu je odoleti, ali imajte na umu da dete brzo raste, a kako raste tako će i njegova garderoba zauzimati sve više mesta u ormaru. Dakle, ako želite dugoročnu investiciju, onda bolje kupite veliki ormar u koji može da stane puno stvari, jer će vam znatno duže biti od koristi od malog dečijeg garderobera.

Drugi dobar primer je stalak za prepovijanje. Razmislite, da li će vam on biti baš nepohodan? Bebu možete prepoviti i na stočiću, na krevetu ako ga ima u sobi i sl. Vratite se samo nekoliko decenija u nazad, u vreme kada smo mi ili još bolje naši roditelji bili deca. Teško da je tada neka soba imala stalak za prepovijanje bebe. I imajte na umu da ako hoćete da budete „moderi“ roditelji, sasvim je izvesno da ne možete biti i ekonomični. Bebama nije potreban preteran luksuz. Ono što im najviše treba je vaša ljubav, nežnost i što više pažnje.

Da bi ste nameštaj dobro prostorno uklopio u sobu, potrebno je pre kupovine precizno premeriti sobu i zapisati sve dimenzije. Ako, na primer, kupujete krevetac sa podnom fiokom, onda će vam trebati slobodan prostor kako bi fioku mogli da izvlačite i uvlačite.

Obezbedite prostor za odlaganje nepotrebnih stvari

Svaka beba je posebna, ali imaju jednu osobinu koja je zajednička: Bebe veoma brzo rastu i dok lupite dlanom o dlan, odeća im postane mala. Pored toga, biće puno igračaka koje dete brzo izgustira. Za svega nekoliko meseci imaćete pun džak predmeta koji se više ne koriste. Zato unapred odredite magacinski prostor u kome ćete skladištiti stvari koje se ne upotrebljavaju, odeću i igračke koje je dete preraslo, a koje želite da sačuvate. Odredite posebnu policu u garderoberu ili neko drugo mesto gde možete odlagati sve ono što više nema upotrebnu vrednost.

Za bolji bebin san

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Obavezno nabavite i sobnu lampu. Najbolje su one na kojima postoji potenciometar za regulisanje jačine svetlosti, jer je izuzetno korisna, pre svega zbog noćnih podoja.

Roletne ili venecijaneri na prozorima takođe su neizostavi deo opreme za bebinu sobu. Tako će beba ujutru moći duže da spava, jer ćete spuštanjem roletni ili sklapanjem venecijanera moći da zaštitite bebu od direktne sunčeve svetlosti.

Mislite o bezbednosti bebe

Ukoliko postavljate nove podne obloge uradite to najmanje tri meseca pre određenog termina porođaja. Isto važi i za krečenje. Tako ćete izbeći rizik od izlaganja male bebe toksičnim isparenjima i mirisima.

Teške komade nameštaja mala deca ne mogu lako da gurnu i povuku (a sigurno će u nekoj fazi to pokušavati), ali one lakše mogu, što nije dobro za njihovu bezbednost, jer neki deo nameštaja može da padne na njih i tako ih povredi. Zato sve lakše delove nameštaja osigurajte pričvršćivanjem za zid ili pod. Podne obloge i tepisi takođe bi trebali da budu fiksirani za pod (što možete lako uraditi pomoću specijalne lepljive trake).

Utičnice za struju obezbedite zaštitom (koja se takođe može lako nabaviti), a električne uređaje i kablove držite van domašaja dece. Vodite računa i o temperaturi vazduha u sobi. Veoma je važno obezbediti optimalnu temperaturu u sobi. Dakle, obavezno kupite termometar za bebinu sobu.

Dekoracija sobe

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Zidove sobe treba bojiti u prirodne vesele boje, na primer žutu, kivi zelenu, boju kajsije i sl. Naučno je dokazano da ove boje pozitivno deluju na raspoloženje i na kreativnost. Stručnjaci preporučuju da treba izbegavati boje kao što su crvena (naročito tamnije nijanse), roze, siva, tamno braon ili plava.

Kuptie i vrtešku za krevetac, a zidove možete dekoristati samolepljivim stikerima sa likovima crtanih junaka, životinjama i sl. Na plafonu ili višlje na zidu možete postaviti fluoroscentni mesec i zvezde, koji će dok sjaje u mraku pružiti bebi pravu uživanciju.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here