Početna Škola Sastavi - teme Uspomena iz detinjstva – pismeni sastav za osnovnu školu

Uspomena iz detinjstva – pismeni sastav za osnovnu školu

5702
2

Primer pismenog sastava na temu Uspomena iz detinjstva za učenike osnovne škole. Pismeni sastav koji je pred vama savršeno se uklapa u nekoliko tema, kao na primer „Moja najdraža uspomena“, zatim „Moja omiljena igračka“ i slične teme u kojima se opisuju uspomene.

Uspomena iz detinjstva

Mnogo je značajnih i lepih uspomena u mom životu. Rado se sećam svih smešnih situacija i zabavnih trenutaka, kako sa mojom porodicom, tako i sa mojim drugarima. Mnoge stvari i događaje sam zaboravila, ali one najvažnije pamtim i uvek ih prepričavam. Kad god treba da se ispriča neki smešni događaj koji sam doživela, ja prepričavam one koje sam doživela sa sestrom ili nekom drugaricom. To su najčešće naši nestašluci. Međutim, onda kada treba da ispričam koje su moje drage uspomene, najčešće govorim o nekim trenucima iz mog ranog detinjstva.

Svi mi imamo neku posebnu uspomenu. Rado pamtimo nešto što je bilo pre mnogo godina, a i dalje nam je drago i posebno. Takođe, čuvamo neke male stvari i sitnice koje su, naizgled, beznačajne, ali nama izuzetno vredne. Moje detinjstvo su obeležili veoma lepi i zanimljivi trenuci. Mnoge znam samo iz maminih i tatinih priča, jer sam bila veoma male, pa ih se ne sećam. To su moje prve reči i moji prvi koraci. Uvek sam volela kada mi pričaju o tome, jer sam sebe zamišljala kao bebu i bilo mi je čudno, ali i smešno. Međutim, one dane i godine koje pamtim i kojih se sećam, prepune su različitih uspomena. Tu su albumi sa različitim slikama koje su obeležile moje rođendane i druge proslave. Na svim tim slikama ima puno ljubavi i sreće i zato su mi one posebno drage. Rado ih gledam sa mojom porodicom i prisećam ih se sa osmeom na licu. Kroz mnoge slike mogu da uporedim sebe i svoj izgled. U stvari, samo shvatam koliko sam porasla i kako je lep period iza mene.

Među svim tim različitim uspomenama, meni je ipak najdraža igračka koju sam dobila od bake za prvi rođendan. To je plišani zeka, sa velikim ušima i mekanim repom. Zeka je bio moj prvi najbolji drug, onda kada još nisam bila svesna šta je drugarstvo. Među svim lutkama, loptama i drugim zanimljivim igračkama, ja sam zeku najviše volela. Svuda sam ga nosila sa sobom i retko kome bih ga davala. Mama kaže da sam podjednako bila vezana za njega kao beba, baš kao što sam ga volela i kasnije. Često prepričava kako je jedino ta mekana plišana igračka mogla da me umiri i usreći. Govorila mi je da sam umela da se naljutim i rastužim onda kada neko uzme mog zeku. O tome koliko sam bila vezana za tu igračku govori i to da sam ga nosila svuda sa sobom.

Sećam se da sam jedanput bila veoma tužna, misleći da sam izgubila zeku dok sam bila kod bake na selu. Baka ga je ubrzo pronašla i donela. Bila sam presrećna. U svakom slučaju, to je bila igračka koju sam najviše volela i za koju sam oduvek bila mnogo vezana. Pre nekoliko godina, mama je sa mnogim igračkama, upakovala i mog zeku i odložila na neko mesto. Ja sam gotovo i zaboravila na njega. Dugo nisam znala gde se tačno nalazi i gde ga je mama ostavila. Kako sam rasla, tako je i moj zeka postao zapostavljen. Već nekoliko godina, moju sobu ne krase igračke, nego knjige i drugi predmeti. Zato je moja omiljena igračka jednostavno nestala iz moje sobe.

Jednog jutra mama i ja smo raspremale neke stare kutije sa stvarima. Iz jedne prašnjave kutije sa tavana, virile su neke mekane plišane uši. Naravno da su mi odmah bile poznate. Prišla sam kutiji i otvorila je. Posle nekoliko godina, ponovo sam ugledala moju omiljenu igračku iz detinjstva. Bila sam veoma srećna. Prisetila sam se svih igara koje sam smišljala i u kojima je učestvovao i moj zeka. Setila sam se svakog lepog i srećnog trenutka koji sam provela sa tom igračkom. Shvatila sam da je moje detinjstvo obeližila plišana i mekana igračka za koju sam ja bila i te kako vezana. I sada, posle nekoliko godina, opet sam osetila istu sreću i ljubav prema njoj.

U životu svakog čoveka postoji niz uspomena kojih se on rado priseti. Svi pamte i čuvaju različite stvari. Svaka uspomena je važna i značajna, možda neka više, a neka manje. Moje rano detinjstvo čini niz doživljaja i nestašluka, ali najlepša uspomena jeste moja prva i najomiljenija igračka.

2 KOMENTARI

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here