Početna Kuhinjica Ishrana dece Uvođenje jogurta u ishranu beba: Jogurt za bebe od 6 meseci

Uvođenje jogurta u ishranu beba: Jogurt za bebe od 6 meseci

20076
0
foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Jogurt je mlečni proizvod, tačnije pasterizovano mleko sa dodatkom mikroorganizama blagotvornih za čovekovo zdravlje. Ti mikroorganizmi se drugačije zovu mlečni fermenti. U jogutru su sadržani razni fermenti, a najbrojniji su streptococus thermophilus i lactobacillus bulgaris.

Ti mlečni fermenti su jako korisni za creva, jer povećavaju grupe dobrih bakterija u organizmu. Svaki zdrav organizam sadrži „dobre“ i „loše“ bakterije, čiji odnos treba da bude uravnotežen. Uloga mlečnih fermenata iz jogurta jeste da štite crevnu floru od napada „negativnih“ mokroorganizama. Svakodnevno konzumiranje jogurta tako utiče na regulaciju crevne aktivnosti i na taj način pomaže u rešavanju probavnih smetnji.

Šta još sadrži jogurt?

Još jedna pozivitna osobina jogurta je njegova laka svarljivost, zbog čega može da se daje deci već na samom startu odvikavanja od majčinog mleka. Proces fermentacije koji se dešava u mleku pri spravljanju jogurta, pretvara mlečni šećer (laktozu) u mlečnu kiselinu, koja je lakše varljiva u detetovom stomaku. Dakle, zahvaljujući fermentaciji, deca koja su netolerantna na laktozu mogu bez ikakvih smetnji, svakodnevno da kozumiraju jogurt.

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Pored mlečnih fermenata, u jogurtu se nalaze i brojne druge korisne materije. Njihove vrednosti zavise od vrste jogurta, tj. od toga da li je u pitanju punomasni, obrani ili poluobrani proizvod. Jogurt sadrži belančevine, vitamine i minerale.

Belančevine

Belančevine imaju visoku biološku vrednost i veoma su važne u ishrani dece. Prednost belančevina koje se nalaze u jogurtu u odnosu na belančevine iz drugih namirnica je u tome što se lakše vare, za šta je takođe zaslužan proces fermentacije.

Vitamini

Jogurt sadrži mnoštvo vitamina. Tu spadaju isti vitamini kojih ima i u običnom mleku: A,D,E i vitamin K. Pored toga, jogurt sadrži vitamine B grupe koji imaju važnu ulogu u razvoju ćelija i nervnog sistema.

Minerali

Obzirom da je jogurt mlečni derivat, on je izuzetno bogat kalcijumom i fosforom. Ova dva minerala su jako korisna za pravilan razvoj i jačanje kostiju i zuba.

Kada uvesti jogurt u ishranu deteta?

Jogurt se uvodi u ishranu deteta nakon što dete navrši šest meseci. U početku, najbolje ga je korisiti kao zamenu za jedan podoj. Detetu možete ponuditi običan ili voćni jogurt. Sa dodatkom voća, jogurt je jedna od omiljenih užina svake bebe.

Nemojte kupovati fabričke voćne jogurte, jer gotovo bez izuzetka sadrže aditive i modifikovani kukuruzni skrob  (ne želite valjda da hranite bebu modifikovanom hranom). Kad smo već kod toga, jedan od glavnih sastojaka kečapa je takođe modifikovani kukurzni skrob. A o raznim vrstama slatkiša i da ne govorimo.

No, da se vratimo na voćni jogurt. Njih možete veoma lako napraviti sami kod kuće. Možete koristiti razno voće: jabuke, breskve, banane… Pre nego što dete napuni godinu dana, nije dobro davati detetu voćni jogurt sa jagodičastim i šumskim voćem. Ako se ove vrste voća, pa i kroz jogurt, prerano daju detetu mogu izazvati alergijske rekacije.

Saveti za kupovinu i čuvanje jogurta

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Pri kupovini jogurta, uvek bacite pogled na etiketu. Birajte što svežiji (obavezno pogledajte datum na pakovanju), jer što je jogurt svežiji, mlečni fermenti u njemu su vitalniji. Takođe, birajte one vrste koje ne sadrže konzervans, veštačke boje i aditive. Sve te podatke možete naći na etiketi.

Jogurt obavezno držite u frižideru, jer veće temperature uništavaju korisne mlečne fermente. Dovoljno je izvaditi jogurt iz frižidera 10 do 15 minuta pre bebinog obroka. On će se za to vreme ugrejati do temperature pogodne za konzumaciju, neće biti ni previše hladan ni previše topao. Kupujte manja pakovanja jogurta, jer nakon otvaranja, bez obzira što se čuva u frižideru, jogurt bi trebalo popiti najkasnije za dva dana.

U jogurt ne valja dodavati šećer, pa ako dete voli da on bude sladak, ponudite mu jogurt sa nekim voćem.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here