Početna Porodica Saveti Uzrasne faze dece – kako da budite primer svom detetu

Uzrasne faze dece – kako da budite primer svom detetu

1981
0

Ne postoji recept za uspešno odgajanje uspešnog deteta. Roditeljstvo je najlepši i najzahtevniji poduhvat. Dat Vam je blagoslov samim tim što ste roditelj, a na Vama je da taj zadatak obavite najuspešnije što možete. Vodimo se instinktom, što je sasvim u redu, ali ne treba izbegavati literaturu na temu roditeljstva, jer što su nam širi vidici i znanje potpunije, to su nam veće šanse da sve što radimo radimo daleko uspešnije i kvalitetnije.

Nemojte kroz decu ostvarivati svoje ambicije

Detinjstvo bi trebalo da bude najbezbrižniji period, mada usled ubrzanog životnog tempa odraslih neretko se dešava da su roditeljska očekivanja prilično nerealna, a to kod dece dovodi do nedostatka samopouzdanja. Dom je mesto u kome bi deca trebala da imaju sigurnu luku, utočište od spoljašnjeg sveta, mesto u kome treba da se osećaju sigurno, zaštićeno i voljeno. No, ukoliko se desi da roditelji pred decu postave nerealna očekivanja, ukoliko kroz decu pokušaju da ostvare svoje neostvarene ambicije, dete će postati frustrirano a roditelji prilično nezadovoljni.

Jedna od najčešćih grešaka koju roditelji prave je ta što očekuju od deteta da kontroliše svoja osećanja još u najranijoj uzrasnoj fazi. Dete nije sposobno samo da kontroliše svoja osećanja, već očekuje roditeljsku pomoć, što je i normalno. Roditelji takođe greše kada misle da ukoliko razgovaraju sa detetom o određenom ponašanju i to samo jednom, da će dete odmah usvojiti sve smernice date od strane roditelja i da više neće morati da razgovaraju o datoj temi. To je prosto nemoguće, jer ukoliko dete ne ume samo sebe da smiri, naravno da neće moći tek tako da promeni svoje ponašanje. Najpre je potrebno učiti dete i biti mu podrška prilikom izražavanja emocija kako bismo kasnije od deteta mogli očekivati da promeni svoje ponašanje u nekoj novonastaloj situaciji.

Uzrasne faze dece i karakteristike određenog doba

Od rođenja pa do navršene prve godine, dete se najčešće oglašava plačem i  gukanjem. Ovo je period kada stavlja u usta sve što mu se nađe na dohvat ruke.

U periodu između prve i druge godine dete počinje da hoda i da priča. To je period kada dete voli svoju nezavisnost, ali je vežba isključivo u poznatom okruženju istovremeno je to period kada često dolazi do besa i ljutnje prilikom zabrana, koje se uglavnom svode na rečcu „NE“ u situacijama kada detetu preti neposredna opasnost (diranje utičnice, približavanje stepeništu i sl.).

U periodu između druge i treće godine, dete polako počinje da shvata svoja osećanja i to je faza kada se pojavljuju prvi dečji strahovi ( strah od mraka, strah od belog mantila i sl.). U ovoj uzrasnoj fazi, deca prave jasnu razliku između ljudi kojima su stalno okruženi i novih lica tako da ova faza predstavlja i fazu straha od napuštanja, ukoliko se roditelj na tren izgubi iz vidnog polja. Sličnu situaciju imamo i sa odlaskom u vrtić, jer roditelji očekuju određenu dozu samostalnosti od deteta, ali dete u ovom uzrastu još uvek nije spremno za tako nešto.

U periodu od treće do pete godine dete postepeno uspeva da sagleda situaciju iz ugla odraslih, ali isključivo kroz igru. Ovo je period kada se kod dece razvija empatija, tako da je ovo istovremeno period u kome treba uključiti dete u obavljanje kućnih poslova, naravno u skladu sa mogućnostima deteta. U ovom uzrastu kod deteta tek počinje da se razvija samokontrola, ali potrebno je mnogo vremena kako bi se dete kontinuirano koristilo njome.

Period od pete do sedme godine je period kada se dete intenzivno razvija i kada prelazi iz jedne faze u drugu. U ovom periodu se bogati rečnik, razvijaju se motoričke veštine a dete sa odrastanjem ne samo da postaje sve spretnije već ima izražene stavove o sopstvenim vrednostima. Naravno, ti stavovi su podložni promenama pod uticajem vršnjačkih grupa, ali od porodice prvenstveno zavisi koliko će dete imati samopouzdanja ili ne.

Izvor slike: https://ed.stanford.edu

U ranom predškolskom uzrastu kod dece dolazi do pojačanog egocentrizma. To je period kada dete očekuje da odrasli uvek dele njegovo mišljenje, bez obzira da li je dete u pravu ili ne. U ovom periodu dete isključivo misli na svoje potrebe, ali ne ume tvrdnje da potkrepi činjenicama, što je i normalno s obzirom na uzrast. U ovom periodu, takođe je primetna i faza negativizma, kada deca stalno testiraju autoritet. Neretko se dešava da deca koja su veoma poslušna i često hvaljena u vrtiću, kod kuće pokazuju dozu negativizma. Stručnjaci smatraju da je ovakvo ponašanje češće kod dece koja nemaju brata ili sestru, pa naviknuta na takmičarski duh u grupi, u okviru porodice na ovaj način pokušavaju da privuku roditeljsku pažnju.

U ovom periodu dete bogati rečnik i koristi složenije rečenice. Uspešno prepričava kraće priče, zna kojim slovom počinje određena reč i prilično pravilno drži olovku bez obzira kojom rukom se koristi. Naravno, ukoliko se Vi kao roditelj maksimalno bavite detetom, posvećujete mu pažnju, razgovarate, njegova verbalna sposobnost će biti daleko izraženija.

I kao što smo na početku teksta rekli, nema recepta za roditeljstvo. Važno je da sve radite sa puno ljubavi vođeni instiktom, jer samo tako ćete uspeti da stvorite zdravo, snažno i samopouzdano dete. I ne zaboravite, deca nas češće gledaju, nego što nas slušaju. Budite primer svom detetu.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here