Početna Porodica Saveti Vanvremenske profesije: 5 poslova koji će opstati u budućnosti

Vanvremenske profesije: 5 poslova koji će opstati u budućnosti

762
1

Kako se tehnologija ubrzano razvija i automatizacija postaje sve zastupljenija, sve je teže dati savet mladima za koju profesiju da se odluče. Određene profesije, pokazalo se, ipak odolevaju ovim promenama, dokazujući svoju trajnu relevantnost čak i u suočavanju sa tehnološkim napretkom. U ove vanvremenske profesije spadaju zanatlije, jer ih tehnologija još nije toliko nadmašila. Ali neki od poslova koji će najverovatnije opstati u budućnosti će vas ipak iznenaditi.

Prevodioci

Svesni smo da je tehnologija dostigla jedan napredan nivo kada je prevođenje u pitanju. Međutim, ono što tehnologija ne može (još uvek) da dokuči, a ljudski mozak može, jesu apstraktni pojmovi. Ono što je vrlo bitno u toku prevođenja je kontekst. Veštačka inteligencija još uvek nije u stanju da prevede ono što se da zaključiti iz konteksta ili ono što je, zbog razlika u izvornom i ciljnom jeziku, jednostavno neprevodivo.

Zbog toga prevodilačke agencije angažuju profesionalce za ovaj posao. Ono što će se verovatno promeniti jeste način rada. Ukoliko već postoji mogućnost da veštački prevodilac odradi pola posla, to je potrebno iskoristiti. Ali ljudski faktor ostaje ključan kako bi osigurao kvalitetan prevod na kraju.

Ukoliko vaše dete pokazuje interesovanje za učenje stranog jezika, neophodno je da ga pratite. Omogućite mu da se oproba u tome i usmerite ga prilikom odabira profesije.

Nastavnici i edukatori

Uprkos porastu platformi za učenje onlajn i digitalnih obrazovnih alata, uloga nastavnika i edukatora ostaje nezamenljiva. Ljudska interakcija, mentorstvo i personalizovano vođenje su aspekti koje tehnologija ne može u potpunosti da replicira.

Pritom, postoji izvesna vrsta zadovoljstva koju nastavnici i vaspitači osećaju kada svojim učenicima pomognu da savladaju neki problem ili nauče nešto novo. Ovo je njihovo pogonsko gorivo koje ih tera da se stalno usavršavaju, nalazeći nove metode individualizacije nastave. Zbog toga su profesije u oblasti obrazovanja i vaspitanja one koje će opstati u budućnosti.

Zdravstveni radnici

Zdravstveni sektor se u velikoj meri oslanja na ljudsku ekspertizu i empatiju, oblasti u kojima mašine još uvek ne mogu u potpunosti da zamene ljude. Medicinski radnici, uključujući lekare, medicinske sestre i terapeute, nastaviće da igraju ključnu ulogu u pružanju nege.

Ali ono gde veštačka inteligencija svakako može pomoći jeste tumačenje rezultata analiza. Zdravstveni radnici u saradnji sa mašinama mogu uočiti sitne probleme koji prete da ozbiljno naruše zdravlje čoveka još u začetku. 

Zbog toga se ne brinite ako vaše dete pokazuje interesovanje za ove vanvremenske profesije. Svakako će još dugo one trajati.

Zanatlije

Zanatstvo i zanatske veštine imaju trajnu vrednost u društvu. Ovo je naročito uočljivo danas kada su pravi majstori deficitarni, a oni koji postoje papreno naplaćuju svoje usluge. Od popravke bojlera do izrade unikatnih komada nakita, zanatlije donose nivo stručnosti, kreativnosti i jedinstvenosti koji mašine ne mogu u potpunosti da repliciraju.

Sve što je potrebno jeste da pratite dete i podržite ga u njegovim interesovanjima. U nekom trenutku može doći vreme da ono zaista lepo unovči neki svoj hobi.

Pravni eksperti

S obzirom na to da se pravna struka svodi na tumačenje zakona, veštačka inteligencija teško da će moći da zameni pravnike. Advokati, sudije i pravni savetnici kreću se u zamršenim oblastima prava i pravde,  podržavajući pravni sistem jedne zemlje.

Uprkos napretku veštačke inteligencije, ona jednostavno nije u stanju da na dubljem nivou tumači zakone. Stoga ekpertiza pravnih stručnjaka ostaje nezamenljiva. Kada kod svog deteta primetite izražen osećaj za pravdu, usmerite ga u ovom pravcu i ne brinite za njegovu budućnost. 

Kako svet nastavlja da se razvija, ove vanvremenske profesije nesumnjivo će se prilagoditi novim izazovima i tehnologijama, ali će i opstati u budućnosti. Njihov suštinski značaj u zadovoljavanju ljudskih potreba ostaće postojan u svetu koji stalno napreduje i usavršava se.

1 KOMENTAR

  1. Sigurno je da zanati uvek opstaju jer ne mozemo imati menadzere koji nemaju ljudstvo kojim upravljaju. Ali kako ce se ziveti od tih zanata, to je druga prica. I to se relativno brzo menja. Od nekih zanata se jako dobro zivi ali je to tezak posao…pa ko voli nek izvoli

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here