Početna Porodica Saveti VAŠ TINEJDŽER I VI: Tinejdžeri i njihovi problemi

VAŠ TINEJDŽER I VI: Tinejdžeri i njihovi problemi

5382
0

O problemima tinejdžera već je bilo reči i to u tekstu „Nije lako biti tinejdžer: tinejdžeri i njihovo ponašanje“. Kako bi što bolje razumeli vaše tinejžere i suštinu njihovog unutrašnjeg bića evo još jednog teksta na ovu temu:

Sukob mišljenja

Tinejdžerima su prijatelji veoma važni kao i njihovo mišljenje. To je period kada se češće posluša i prihvati mišljenje vršnjaka nego roditelja i to je ono čega roditelji treba da budu svesni i da budu veoma obazrivi. Važno je da roditelji znaju s kim se dete druži i da mu skrenu pažnju na loš izbor društva. Neretko zbog toga dolazi do konflikta između roditelja i dece, ali i konflikti su sastavni deo odrastanja.

Po mišljenju psihoterapeuta svađa, odnosno sukob mišljenja nije štetan sam po sebi ukoliko je konstruktivan, jer to je način da dete nauči da se bori za sebe i svoja prava. Istraživanja pokazuju da su najviše problema kasnije kroz život imali ljudi koji u periodu adolescencije nisu uspevali da se izbore za svoja prava, odnosno koji nisu ni pokušavali, već su izbegavali konflikte. Postoje porodice u kojima su roditelji dok su deca bila mala imali autoritarnu ulogu i to će se najčešće promeniti u doba adolescencije što je i normalno, jer ukoliko ne dođe do toga dete će izrasti u nesamostalnu osobu koja neće biti pripremljena za dalji život.

Ne poredite svog tinejdžera  sa drugima

Ono što važi generalno u vaspitanju bez obzira na uzrast deteta, posebno je izraženo u doba adolescencije, a to je „nikada ga ne poredite sa drugima“, bilo da je u pitanju neko iz njegovog neposrednog okruženja, bilo da su u pitanju stariji brat ili sestra. Ni vi ne volite kada vas upoređuju sa drugima, tako da nemojte dozvoliti sebi da to radite ni svom detetu. U ovoj uzrasnoj fazi, tinejdžerima je jako bitno da se njihova ličnost poštuje. Kako je ovo period odrastanja u kome će sami sebi naći mnogo zamerki (najćešće umišljenih), vaš zadatak kao roditelja je da razgovarate sa njim što više i što češće. Istina, oni neće baš svaki put biti raspoloženi za razgovor, ali biće momenata kada će sami poželeti da podele tajne sa vama, zatraže mišljenje ili savet.

Ma koliko bili zauzeti u tom momentu, morate naći vremena za razgovor, jer postoji bojazan da ukoliko to ne uradite prekinućete nit koja vas u ovom razdoblju spaja. Neminovno je da katkad uputite kritiku i skrenete pažnju na ono što vam se ne dopada kod svog deteta. Vodite računa da u takvim situacijama ne kritikujete ličnost deteta već njegovo ponašanje. Ukoliko vaša kritika bude stalno usmerena na ličnost, doći ćete u situaciju da izgubite sagovornika u detetu. Adolescentima je potrebna pohvala za sve što je dobro urađeno, jer na taj način dete zaključuje da se njegova ličnost poštuje, a to vodi ka većem samopouzdanju i samopoštovanju.

I vi ste bili tinejdžeri

Tinejdžeri uglavnom imaju iste probleme, ali činjenica je da svi roditelji ne reaguju isto na njih. Najčešće  se čuju rečenice poput onih.“Bio sam i ja u pubertetu“ i sl., ali ono što ne smemo zaboraviti je da se naše odrastanje razlikovalo mnogo od odrastanja naše dece. Iako smo se sa tinejdžerskim problemima i sami susretali, vremena i okolnosti su se promenile. Ne pravite grešku tako što ćete odrastanje svog deteta upoređivati sa svojim odrastanjem, jer i vaše odrastanje se razlikovalo od odrastanja vaših roditelja. Tinejdžerski problemi su manje-više isti, ali okolnosti su različite. Ne zaboravite da u vreme našeg odrastanja nije bilo savremenih tehnologija, raznih društvenih mreža i mnogo inovacija sa kojima se naša deca danas susreću, a to dodatno može negativno uticati na formiranje slike o sebi.

Izbegavajte naređenja i zabrane

Ukoliko nešto izričito zabranjujete svom tinejdžeru, budite svesni da je takav način vaspitavanja loš, jer sve što je zabranjeno je istovremeno i primamljivo. Na taj način ćete kod deta stvoriti otpor i doći ćete u situaciju da vam dete prećutkuje neke stvari ili da ih lažira zbog straha od osude ili u gorem slučaju kazne. Važno je razgovarati sa detetom  i upoznati ga sa rizicima kojima bi bilo izloženo, kako bi dete shvatilo da zabrana nije vaš hir već da se zasniva na realnim činjenicama. U ovom periodu društvo je bitna karika u formiranju samopouzdanja.

Zadatak roditelja je da podrži dete, ali i da mu ukaže na loš izbor društva ukoliko dođe do toga.  Ne zaboravite da ste i sami nekad bili tinejdžeri i da se sigurno sećate i lepih i ružnih dešavanja iz tog perioda. Pričajte sa detetom o tome, jer to je najbolji način da stvorite dvosmernu komunikaciju. Ispričajte mu nešto o svojim iskustvima u periodu adolescencije,kako lepim tako i onim drugim kojih se danas nerado sećate. Budite iskreni.

Najvažnije je da sa detetom imate prisan odnos. Neka vam smernice u vaspitanju budu negovanje tog odnosa, usmeravanje i beskrajna bezuslovna ljubav.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here