Početna Porodica Saveti Vaspitanje kroz narodnu mudrost 1# – Dobre i loše navike kod dece

Vaspitanje kroz narodnu mudrost 1# – Dobre i loše navike kod dece

3068
0
devojčice puše cigarete

NAVIKA JE JEDNA MUKA, A ODVIKA DVIJE MUKE – Iz narodne riznice

Sasvim neprimetno, svaki dan pomalo, radimo neku stvar, na primer peremo zube. Tako iz dana u dan, i posle nekoliko godina utvrdimo: da ako nismo oprali zube nešto nam smeta. Osećamo se nekako napeto jer smo nešto propustili i čim se setimo šta je u pitanju odmah peremo zube, a potom se osećamo olakšano.

Tako isto postoje na stotine navika koje izgrađujemo tokom svog života: higijenske navike, navike kulturnog ponašanja, radne navike itd. Život se gradi kao što se gradi kuća, a temelji su najbitniji. Temelji se postavljaju u najranijem detinjstvu i to je najvažniji vaspitni period u životu deteta. Navike koje se steknu u detinjstvu su toliko jake da one postaju srž karaktera, i veoma je teško osloboditi ih se u nakom kasnijem periodu.

Dobre i loše navike

Dobre navike kao što su urednost, higijena, preciznost i tačnost u svojim poslovima unapređuju kvalitet života svakog deteta, a kasnije čoveka. Međutim, isto tako se izgrađuju i navike koje nisu baš najbolje, a za neke se može reći i da su čak rđave. Takva je navika je da se dugo ujutru spava, da se za sobom ostavi „vašar“, da se školska torba priprema u poslednji momenat pred polazak u školu. A posebno loše su navike kada se govore ružne reči (psuje), kada se čačka nos, laže ili još i gore: krade, kada se dete navikne na neurednost i nečistoću pa odbija da se kupa, kada neće da posluša roditelje.

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

I tako jednog dana dete, odraste, postane veliki čovek. Počne da shvata kako mu svakodnevne navike pomažu da živi lako i dobro, jer jednostavno niko ga više ne podseća da treba da bude uredan, tačan pouzdan u poslu, pa se svi na takvu osobu oslanjaju i rado sa njom rade.

Međutim, isto tako onaj ko je stekao rđave navike u detinjstvu počne da oseća teškoće jer ga neurednost ometa da bude dobar radnik, a ružne reči ga odvajaju od kulturnih ljudi. Kada to shvati onda će želeti da se menja, i odvikne od rđavih navika, ali se tada setimo ove narodne izreke da je navika jedna muka, ali odvikavanje od nje dve muke. Treba mnogo napora i truda da se starija osoba odvikne i promeni navike koje se još u detinjstvu razviju.

Radna navika

Preduslov za uspeh i zadovoljstvo u životu je pored ostalog i radna navika. Osobe koje ih nemaju, teško će ikada u životu biti srećne i zadovoljne. Svoje poslove od najranijeg detinjstva, pa sve do kraja života obavljaće nevoljno, pa će to stvarati nezadovoljstvo i tugu.

Radna navika je presudna i za školski uspeh, bez nje je dete osuđeno na prosečnost, koja će ga pratiti čitav život. Nikada dete neće iskoristiti svoj svoj puni potencijal bez pravilnih navika, a posebno bez radne.

Nemojte navikavati decu do sve umesto njih radite, već i što pre osamostalite. Na taj načih ih najbolje pripremate za život koji je pred njima. Najbitnije je od najranijeg detinjstva dete uključiti u aktivnosti koje pospešuju stvaranje radne navike. Navike se stiču ponavljanjem, zato ako neku naviku želite da razvijete naterajte dete da ponavlja aktivnost koju želite da pospešiti. Podržite dete da nešto samo uradi umesto da ga sputavate. Nemojte misliti da štitite decu ukoliko sve radite umesto njih, upravo je suprotno, činite im Medveđu uslugu.

Još jedna narodna mudrost ide u prilog važnosti radne navike: „Rad je stvorio čoveka“.

Kao što vidite navike ukoliko su pravilne, mogu vam doneti toliko toga dobrog, upravo koliko nam i loše navike mogu doneti toliko toga lošeg.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here