Početna Škola Analiza lika „Vetar“ prepričana lektira sa analizom likova (Laza Lazarević)

„Vetar“ prepričana lektira sa analizom likova (Laza Lazarević)

22339
0
Foto: Noć muzeja/promo

Pred vama se nalazi ukratko prepričano delo Laze Lazarevića, “Vetar”. Tekst koji je pred vama može vam veoma dobro poslužiti i kao građa za pismeni sastav na ovu temu. Naša preporuka je da ipak pročitate delo i doživite ga na svoj način.

Vetar

Književni rad Laze Lazarevića obeležile su i psihološke pripovetke koje spadaju u red najznačajnijih i najboljih ostvarenja njegovog stvaralaštva, a ujedno su ujedinile njegov književni rad sa medicinskom oblašću, kojom se takođe bavio. Njegove psihološke pripovetke, pre svega, veoma pažljivo i utanačeno prati psihološke osobine junaka. Na određeni način se one mogu uočiti kroz niz postpupaka, ali i misli, pogotovo neostvarenih želja, snova i potencijalne sreće. Pripovetka „Vetar“ sadrži sve te osobine.

Glavni junak pripovetke „Vetar“, mladić Janko, ostaje zarobljen u svojoj želji da oženi devojku koju voli, jer je uticaj njegove majke bio istrajniji i moćniji od njegove odluke i upornosti. Mnogi kritičari, kada je u pitanju tumačenje ove pripovetke,  govorili su o Edipovom kompleksu, kroz koji se tumači odnos majke i sina. Mladić Janko je jedinac, živi sam sa majkom, a nakon završenih studija u Nemačkoj, vratio se kući. Iako je već bio odrastao, spreman za ženidbu, on je i dalje voleo da ponekad legne u majčino krilo i da uživa u njenoj nežnosti. Naravno, majka je bila takođe veoma emotivno vezana za sina Janka.

Dok je bio na studijama, ona se potajno bojala da se njem sin ne oženi Nemicom i da je dovede kući. Zapravo, toliki problem nije bila Nemica, već majčino neprihvatanje da joj je sin odrastao i da treba sa oformi svoju porodicu. Strah da će time izgubiti sina i ostati sama, polako se pretvarao u snažno uticanje na sina u svim odlukama, a najviše onoj glavnoj-da stvori svoj dom. Jankov prijatelj, doktor Joca, takođe se nije oženio, pa ih je Jankova majka često kritikovala uz savet da se što pre ožene.

Trenutaku kada se Janko konačno odlučuje na takvo nešto, prethodio je jedan sasvim slučajan susret. Naime, Janko će jedno po podne provesti kod druga Joce u bolnici, gde se susreće sa pacijentom koji je oslepeo zbog neke bolesti i ne postoji šansa da ponovo progleda. Ubrzo se ispostavlja da je taj pacijent, zapravo, prijatelj njegovog pokojnog oca. U bolnici dolazi i do susreta sa kćerkom čika Đorđa koja je sasvim tužna, a ujeno i bržna prema ocu.

Janko je bio opčinjen njenom lepotom, pogotovo njenim očima iz kojih je osećao neku toplinu, poput nekog toplog vetra. Sve što se kasnije dogodilo može se ukratko objasniti Jankovom neodlučnošću i slabim karakterom. Naime, kada su čika Đorđe i njegova kćerka posetili Janka i njegovu majku, u Janku sve više raste oduševljenost, emocije i simpatije prema lepoj devojci. On shvata da bi bio u stanju da joj izjavi ljubav i da bi voleo da sa njom stvori porodicu.

Međutim, njegova slaba volja posustaje pred majčinim sebičnim ponašanjem. U trenutku kada je trebao da zaustavi devojku i da joj kaže šta oseća, odlučuje da zbog mišljenja majke odustane. Njene reči i njen uticaj dovode do toga da on promeni odluku iako je svestan da je zaljubljen u tu devojku. Međutim, njegovoj krivici presudio je sebičluk majke koja se plašila odvajanja od sina.

Da ona ne bi ostala sama, sina je ubedila u to da on ne oseća ljubav prema toj devojci nego sažljenje i obavezu jer joj je otac bolestan, ali i da on ne mora to da radi, jer to nije njegova dužnost. Ona je uz takav odvraćujući izgovor i hladan pogled iz koga se jasno videla njena odluka, ipak dala sinu odobrenje da ide u zaustavi je, iako je u dubini srca mislila drugo. Pred takvim njenim postupkom, Janko definitovno odustaje i svoju želju potpuno potiskuje. Upravo takav uticaj majke i njena preterana ljubav i privrženost prema sinu doveli su do njegove nesreće i tuge. Laza Lazarević na taj način prikazuje slabu volju i nemotivisanost postupaka junaka Janka, ali i nezrelo ponašanje i majke i sina.

Pripovetka „Vetar“ jedna je od Lazarevićevih najuspelijih psiholoških pripovedaka, gde je temeljno pokazao svoj pripovedački talenat, ali i sklonost proučavanju i razumevanju ljudskih likova i sudbina.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here