Početna Kuhinjica Ishrana dece Vitamini u ishrani deteta – zašto su važni i koje namirnice ih...

Vitamini u ishrani deteta – zašto su važni i koje namirnice ih sadrže?

3874
0
foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

U ishrani čoveka vitamini imaju posebnu ulogu. Oni su naročito važni za decu, jer su deca u fazi rasta i razvoja, pa nedostatak nekog vitamina može dovesti do zastoja u tom rastu i razvoju. Zdravoj ishrani deteta treba posvetiti posebnu pažnju i treba podsticati dete da na vreme izgrađuje zdrave navike u ishrani.

Zdrava ishrana deteta – veliki zadatak za roditelje

Zdrava ishrana između ostalog podrazumeva i unošenje dovoljne količine vitamina i minerala. Vitamini su pre svega važni za dobar imunitet, za normalno funkcionisanje digestivnih organa i kardiovaskularnog sistema, ali i svih drugih organa. Naše telo ima sposobnost sinteze određenih vitamina, ali ne svih, pa ih je neophodno unositi putem hrane.

Iz navedenih razloga, roditelji trebaju da znaju da prepoznaju avitaminozu, kao i načine na koje detetu mogu pomoći da što pre nadoknadi deficit nekog vitamina. Posao im je donekle olakšan, jer nedostatak vitamina se može lako uočiti običnom analizom krvi.

Pored toga, veoma je važno da roditelji znaju kako da pripremaju i čuvaju hranu, jer nepravilnosti u ovim procesima mogu dovesti do gubitka značajnih količina vitamina iz određenih namirnica. Deci treba davati svežu hranu, voće i povrće, a ako je to neizvodljivo, njihovu termičku obradu treba svesti na minimum. Takođe je važno znati koja je hrana dobar izvor nekog vitamina.

Vitamin A

Ovaj vitamin je neophodan za normalan vid. U slučaju njegovog deficita oči imaju smanjenu mogućnost prilagođavanja slaboj svetlost. Pored toga, vitamin A doprinosi zdravlju i svežini kože, jača odbrambene sposobnosti organizma i štiti od UV zračenja.

Umor i opšta slabost organizma, gubitak telesne težine, opadanje kose i suvoća kože mogu da ukazuju na nedostatak ovog vitamina.

Namirnice koje su bogat izvor vitamina A su: jaja, mleko, zeleno povrće, bundeva, šargarepa, kajsija itd.

Vitamini B kompleksa

Vitamini iz ove grupe takođe imaju višestruki značaj. Vitamin B1 doprinosi optimalnom iskorišćavanju ugljenih hidrata koji se nalaze u organizmu. Vitamin B2 stimuliše razlaganje hranljivih materija i važan je za normalno funkcionisanje mozga i pravilan rad srčanog mišića.

Malokrvnost, proliv, hiperaktivnost, problematično ponašanje deteta, poremećaji spavanja i  malaksalost, mogući su znakovi deficita vitamina B grupe.

Ovi vitamini sadržani su u mesu, ribi, jajima, mleku i mlečnim proizvodima, u koštunjavom voću. Pivski kvasac, pšenične klice, orasi i grašak su najbolji izvori vitamina B1. Značajne količine vitamina B3 prisutne su u džigerici, mesu, mahunarkama, žitaricama, kikirikiju… Dovoljno vitamina B6 obezbeđuju kvasac, pšenične klice, mleko i mahunarke, dok su žumance, tvrdi sirevi, pavlaka i junetina bogati vitaminom B12.

Vitamin C

Ovaj vitamin je značajan jer obezbeđuje stvaranje najvažnije belančevine kolagena, doprinosi optimalnom iskorišćenju gvožđa iz probavnih organa, jača imunitet, potpomaže rast i čuva zdravlje zuba i kostiju, važan je za krvne sudove.

Deficit  vitamina C manifestuje se bolovima u zglobovima, suvoćom kože, gubitkom apetita, krvarenjem iz nosa, pojavom modrica po telu pri laganim povredama, klaćenjem zuba i pojavom karijesa.

Najvažniji izvori vitamina C su: narandže, limun, kivi, jagode, trešnje, paradajz, paprika, peršun, brokoli i sl.

Vitamin D

Najvažnija uloga ovog vitamina je snabdevanje kostiju mineralima kroz podsticanje iskorišćenja fosfata i kalcijuma koji su sadržani u hrani. Takođe, vitamin D doprinos normalnom funkcionisanju ćelija.

Kod deteta koje ima nedostatak ovog vitamina može doći do otežanog disanja, grčenja mišića, kašnjenja u rastu zuba, a u najtežim slučajevima dete može da oboli od rahitisa.

Za nadoknadu vitamina D korisne su namirnice poput mleka, jogurta, sira, jaja, ribljeg mesa, žitarica, a dečji organizma se snabdeva ovim vitaminom i kroz direktno izlaganje sunčevim zracima.

Vitamin E

Vitamin E koristan je za pravilan rad krvotoka i nervnog sistema. U slučaju njegovog nedostatka mogu se javiti malokrvnost i slaba apsorpcija masti.

Vitamina E najviše ima u biljnim uljima, margarinu, semenkama suncokreta, u jajima, koštunjavom voću i zelenom povrću.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here