Početna Zdravlje Zdravlje dece Vrste ojeda kod beba – Letnje oboljenje kože izazvano pelenama

Vrste ojeda kod beba – Letnje oboljenje kože izazvano pelenama

5699
0
foto: morguefile.com
foto: morguefile.com

Opekotine, toplotni udar, sunčanica… Vreli letnji dani mogu doneti mnogo problema sa zdravljem vašeg malog deteta. Jedna od najčešćih zdravstvenih tegoba koja se leti javlja kod dece, naročito kod malih beba, jeste ojed.

Zbog visokog nivoa vlage, slabije cirkulacije vazduha, trenja i nadražujućih supstanci koje sadrže urin i stolica, bebina guza, odnosno celo područje koje pokriva pelena, sklono je crvenilu i pojavi ojeda. A svi ovi nadražujući faktori naročito su izraženi leti, tokom velikih vrućina.

Opasnost od pojave ojeda prisutna je dok god dete nosi pelene. Međutim, ojed se najčešće javlja onda kada beba počne da jede čvrstu hranu, jer onda njena stolica dobija drugačiju strukutru i ima drugačiji sastav. Previše osetljiva koža sklona alergijama, neravnoteža alkalnosti i kiselosti u stolici i previše amonijaka u urinu glavni su uzročnici pojave ojeda.

Prevencija je najvažnija

Prevencija pre svega podrazumeva pravilnu higijenu osetljive regije, koja uvek treba da bude čista i suva. Dakle, najvažnije je redovno menjanje i odabir odgovarajuće veličine pelena. Pedijatri i dermatolozi savetuju da tokom toplih letnjih dana dete, koliko god je to moguće, bude golo. Leti mališani unose više tečnosti u organizam pa se češće i prazne, a toplo je i nema rizika od prehlade. Mnogo će lakše biti da se očisti ako se beba upiški na pod u kući ili u dvorištu, nego da joj guza bude celog dana „zarobljena“ u peleni na 30 i više stepeni. Zamislite sebe da samo jedan jedini vreli letnji dan provedete obučeni u peleni. Priznaćete, ne bi vam baš bilo prijatno.

Vrste ojeda

foto: morguefile.com
foto: morguefile.com

Lekari ističu da postoji više vrsta ojeda koji se mogu javiti kod dece koja nose pelene.

Dermatitis usled trenja

Najčešća vrsta ojeda. Zahvata regije kože koje su najviše izložene trenju (tzv. prevoji kože), gde se javlja izraženo crvenilo. Ukoliko ne nastupe komplikacije usled nekih sekundarnih infekcija, ovaj tip ojeda se leči lako, prolazi brzo i ne stvara gotovo nikakvu nelagodnost. Dovoljno će biti da bebi ne oblačite pelenu izvesno vreme, da ostavite da joj se koža provetrava sat, najduže dva, i ojed će već početi da se povlači.

Rubni ili ivični dermatitis

Ovo je najmanje opasan tip ojeda, koji se vrlo brzo povlači. Nastaje usled trenja porubnog dela pelena o kožu i jednostavno se leči – skidanjem pelena i premazivanjem nažuljanog mesta odgovarajućom hranljivom kremom.

Perianalni dermatitis

Ovaj oblik ojeda znatno je češći kod beba koje ne doje, već se hrane adaptiranim mlekom. Kod dojenih beba može se javiti onda kada pređu na čvrstu hranu. Karakteriše ga crvenilo u predelu oko analnog otvora, a nastaje kao posledica alkalne stolice.

Atopijski dermatitis

Javlja se obično kod beba starijih od 6 meseci. Najčešće zahvata najpre druge delove tela, pa tek onda počinje da se širi prema pelenskoj regiji. Jako je neprijatan jer je praćen izrazitim svrabom.

Seboreični dermatitis

Može se prepoznati po tamnocrvenim plikovima i žućkastim ljuspicama. Prisutan je u predelu kože glave, kao temenjača, ali može se javiti i u pelenskoj regiji. Terapija je kratkotrajna i podrazumeva primenu odgovarajuće kortikosterioidne kreme.

Impetigo

Izazivaju ga bakterije stafilokoke ili streptokoke. Zahvata područje guze, butina i donjeg abdomena, ali postoji i rizik od širenja na ostale delove tela. Reč je o vrlo neprijatnom, gnojnom ekcemu sa plikovima koji se rasprskavaju, nakon čega nestaju ili sa žutim krasticama oko kojih se javlja crvenilo. Impetigo se leči oralnim antibioticima.

Intertigo

Izaziva ga trenje kože o kožu, a karakteriše ga nedefinisana pocrvenela regija, najčešće u predelu prepona, između butina i donjeg dela stomaka. Može se javiti i ispod pazuha.

Dermatitis uzrokovan kandidom

Ako pelenski ojed traje duže od 3 dana, postoji velika verovatnoća da će doći do gljivične infekcije Kandidom. Candida albicans je inače gljivica koja takođe izaziva i pojavu mlečca (soor-a). U slučaju ovakve infekcije ojed ima svetlocrvenu boju, zahvata predeo prepona, stomaka i budina, pojavljuju se bubuljice koje se šire sa inficiranog mesta i stvaraju velike neprijatnosti bebi. Mogu ga izazvati i antibiotici. Leči se odgovarajućim antigljivičnim kremama.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here