Početna Zabava Zanimljiva geografija Zanimljiva geografija – pojmovi na slovo B

Zanimljiva geografija – pojmovi na slovo B

7380
0

Kada se već igramo zanimljive geografije lepo je i da naučimo nešto. U nastavku teksta navedeni su pojmovi po kategorijama koje se obično pojavljuju u igri  zanimljiva geografija.

Kategorije su sledeće: Država, grad. selo, planina, reka, životinja, biljka, predmet.

Država na slovo B – Brazil

Brazil je prema površini i broju stanovnika od preko 200 miliona, peta je najveća zemlja na svetu. Ime je dobio po lokalnom drvetu brazil. Stanovnici Brazila prosto obožavaju fudbal. Brazil je pet puta osvojio svetsko prvenstvo u fudbalu, više od bilo koje zemlje na svetu.

Grad na slovo B – Bern

Bern je glavni grad Švajcarske, jedan je od najboljih gradova za život na svetu. Početkom 20 veka u Bernu je živeo i Albert Ajnštajn, radio je na univerzitetu u Bernu gde je i otkrio svoju teoriju relativiteta.

Selo na slovo B – Bresnik

Selo Bresnik se nalazi u Topličkom okrugu u opštini Prokuplje, prelepo planinsko mesto netaknute prirode do koga se dolazi najlošijim putem u Srbiji. Selo je bogato šumom i izvorištima hladne planinske vode. Nekada puno žitelja, sada na izdisaju sa par staračkih domaćinstava.

Planina na slovo B – Bukulja

U srcu Šumadije nalazi se planina Bukulja, u čijem su podnožju grad Aranđelovac i Bukovička Banja. Bukulja je bogata izvorištima prirodne gazirane vode koju uglavnom eksploatiše fabrika vode Knjaz Miloš. Na njenim padinama smeštena su i dva jezera: Garaško i Bukuljsko jezero.

Reka na slovo B – Biserna reka

Biserna reka je treća najduža reka u Kini, ima dužinu od oko 2400 km. Po plovnosti, nalazi se na drugom mestu posle Jangcea. Biserna reka je ime dobila po malom Bisernom ostrvu, koji se sastoji samo od peska i predstavlja rukavac ove reke prema svome ušću. U blizini ovog ostrva, preko reke je izgrađen viseći most, dužine 3618 metara.

Životinja na slovo B – Bubamara

Okruglo i sjajno telo bubamare čini je najprepoznatljivijom od svih insekata. Odrasle jedinke i larve hrane se lisnim vašima koje sisaju biljne sokove i mogu biti opasne štetočine. Bez bubamara ovi insekti bi bili veliki problem i za poljoprivrednike i baštovane. Izrazite boje bubamare upozoravaju grabljivce na njen neprijatan ukus. Vrlo često pada u zimski san skrivena ispod nekog panja, kore drveta, hrpe lišća i sl.

Biljka na slovo B – Beli luk

Beli luk jedna je od najmoćnijih biljaka, jedna od najačih antimikrobnih biljaka. Koristi se protiv virusa, bakterija,  pomaže u lečenju respratornih infekcija koje dovode do prehlade, gripa, gušenja i bronhitisa.

Predmet na slovo B – Bakrač

Bakrač je posuda slična šerpi koja služi za kuvanje, najčešće je od bakra. Koristi se za kuvanje nad otvorenom vatrom, tj. nad ognjištem.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here