Početna Zabava Zanimljiva geografija Zanimljiva geografija – pojmovi na slovo E

Zanimljiva geografija – pojmovi na slovo E

13493
0
Egipat

Kroz igru zanimljiva geografija naučite i nekoliko korisnih stvari o svetu u kome živimo. U nastavku teksta navedeni su pojmovi po kategorijama koje se obično pojavljuju u igri zanimljiva geografija.

Kategorije su sledeće: država, grad, selo, planina, reka, životinja, biljka i predmet.

Država na slovo E – Egipat

Egipat je 16. država po broju stanovnika u svetu, a treća u Africi posle više stanovnika imaju samo Nigerija i Etiopija. Najveći grad u Egiptu a ujedno i u Africi je Kairo. Egipat je na daleko poznat po svojim piramidama. A jedna od najpoznatijih Keopsova piramida nalazi se u Gizi i spada u 7 antičkih svetskih čuda koje još postoje.

Grad na slovo E – Edinburg

Edinburg je glavni a drugi po veličini grad Škotske. Edinburg je i univerzitetski grad. Poznat je po godišnjem Edinburškom festivalu, kao i po Hogmanej uličnoj zabavi. Za ovaj grad se kaže da je nastao na sedam brežuljaka što ga dovodi u vezu sa Rimom, koji je takođe nastao na sedam brežuljaka.

Selo na slovo E – Ervenice

Ervenice je malo selo u Srbiji u opštini Tutin u Raškom okrugu.

Planina na slovo E – Emejšan

Emejšan je planina u južnom delu kineske pokrajine Sečuan. Uzdiže se 2.800 m nadmorske visine. Na vrhu planine je u 1. veku izgrađen prvi budistički hram u Kini. Planina je bogata šumom i drvećem koje je staro i do 1000 godina, te s velikim brojem endemskih vrsti.

Reka na slovo E – Eufrat

Reka Eufrat duga je oko 2780 km. Nastaje spajanjem dve pritoke: prva je Kara (zapadni Eufrat), koji izvire na visoravnima istočne Turske, a druga je Murat (istočni Eufrat), koji izvire na području jugozapadno od brda Ararat. Prema Bibliji u Stvaranju, Eufrat je jedna od četiri reke koje izviru iz Rajskog vrta.

Životinja na slovo E – Emu

Emu je po veličini druga ptica na svetu i poput noja ne može da leti. Svojim dugim nogama postiže brzinu do 48 km/h dok traga za hranom. Uglavnom se hrani voćem, bobicama i insektima, made jede i travu i druge žitarice. Ženka polaže 7-10 jaja na kojima leži mužjak održavajući njihovu toplotu.

Biljka na slovo E – Eukaliptus

Eukaliptus je vrsta drveta koje raste na manje plodnim područjima. On u svom lišću sadrži otrovne sastojke koji mu služi kao obrana od raznih insekata. Eukaliptusom se hrene koale, pande i neke vrste oposuma uprkos otrovu koji sadrže njegovi  listovi.

Predmet na slovo E – Ešarpa

Ešarpom zovu, oficirski opasač koji se nosi kao znak dežurstva ili neke naročito svečane dužnosti ali i šal.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here