Početna Zabava Zanimljiva geografija Zanimljiva geografija – pojmovi na slovo K

Zanimljiva geografija – pojmovi na slovo K

6068
0
krtica

Kroz ovu zanimljivu igru naučite i nekoliko korisnih stvari o svetu u kome živimo. U nastavku teksta navedeni su pojmovi na slovo K po kategorijama koje se obično pojavljuju u igri zanimljiva geografija.

Kategorije su sledeće: država, grad, selo, planina, reka, životinja, biljka i predmet.

Država na slovo K – Kanada

Po površini Kanada je druga zemlja na svetu, odmah iza Rusije. Ova zemlja ima najduže obale na svetu. Ona je takođe i zemlja jezera ima ih više od 31700. Oko 40% površine Kanade pokriveno je šumama koje su pod zaštitom zakona. Tlo je bogato mineralima. U Kandi živi i radi negde oko četiri miliona ljudi.

Grad na slovo K – Kruševac

Kruševac je grad na reci Rasini u Rasinskom okrugu u središnjoj Srbiji. Okružuju ga planinski masivi Kopaonika, Goča i Želјina sa zapada, a Velikog i Malog Jastrepca sa juga. Kruševac je kao svoju prestonicu podigao knez Lazar davne 1371. godine. Predanje kaže da je Kruševac dobio ime po kamenu krušcu, rečnom kamenu kojim je većim delom grad i sazidan. Za vreme Drugog svetskog rata, pripadnici nemačkih okupacionih snaga na brdu Bagdala strelјali su 1642 rodolјuba iz Kruševca i okoline. Posle rata čitav prostor pretvoren je u spomen park pod imenom „Slobodište“.

Selo na slovo K – Kupinovo

Kupinovo je celo u Srbiji u opštini Pećinci u Sremskom okrugu. Jedino je sremsko selo koje je bilo kralјevski grad. Naime, u njemu su ostaci grada Kupinika, sedišta srpskog despota Lazarevića i Đurđa Brankovića. U Kupinovu se nalazi crkva Svetog Luke najstarija pravoslavna crkva severno od Save i Dunava iz temelјa rušena a obnovlјena 1730. godine. Najstariji deo sela je sačuvan i zaštićen kao Etno-selo u kome se nalaze neke od najstarijih kuća u Vojvodini, zakonom zaštićene kao kulturna dobra Srbije.

Planina na slovo K – Kosmaj

Planina Kosmaj se nalazi u Srbiji, u okolini Sopota i Mladenovca. Iako je Kosmaj niska planina (posle Avale najniža u Šumadiji), ipak svojim uzgledom u vidu ostrva dominira u ovom delu niske Šumadije. Naziv Kosmaj je nastao od keltske reči cos (šuma) i predindoevropske reči maj (planina). U rimskoj epohi, Kosmaj je bio značajno rudarsko središte. Ruda gvožđa iskopavala se na Kosmaju i pre dolaska Rimljana.

Reka na slovo K – Kolubara

Reka Kolubara se nalazi u zapadnoj Srbiji, desna je pritoka Save, duga oko 123 km. Oko porekla imena koje nosi postoje razne priče. Jedna od njih se odnosi na ime Kuluk-bara (po močvarama sela), pa zato Kolubara. Pri naglom otapanju snežnog pokrivača i obilnijim prolećnim padavinama nastaju velike poplave.

Životinja na slovo K  – Krtica

Krtica živi u zemljištu livada i povrtnjaka, u zemlji kopa hodnike a kada nakupi mnogo zemlje njuškom je izgura u vidu humke. Krtica spada u zaštićene vrste. Poljoprivrednici ih uništavaju zbog štete koje nanosi gajenim biljkama. Mnoge krtice su stradale i zbog svog lepog krzna koje je korišćeno za izradu bundi.

Biljka na slovo K – Kamilica

Svi ste pili čaj od kamilice vrlo aromatičnan i nadasve lekovit, pomaže kod: glavobolja, bolova u stomaku, zapaljenje grla, napetosti mišića kao i kod problema sa spavanjem. Najzastupljenija sorta kod nas je nemačka kamilica i uprkos blagom i delikatnom ukusu, smatra se  kao jedna od najefikasnijih biljaka u lečenju stresa, anksioznosti, kolika i infekcija kod dece.

Predmet na slovo K – Kaiš

Kožni opasač za pantalone.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here