Početna Zabava Zanimljiva geografija Zanimljiva geografija – pojmovi na slovo L

Zanimljiva geografija – pojmovi na slovo L

8988
0
Zamak Vianden, Luksemburg
foto: pixabay.com; Zamak Vianden, Luksemburg

Kroz igru zanimljiva geografija naučite i neke korisne stvari o svetu u kome živimo. U nastavku teksta navedeni su pojmovi po kategorijama na slovo L koji se obično pojavljuju u igri zanimljiva geografija.

Kategorije su sledeće: država, grad, selo, planina, reka, životinja, biljka i predmet.

Država na slovo L – Luksemburg

Luksemburg je mala država u zapadnoj Evropi, nastala u nekadašnjem Svetom Rimskom Carstvu kao grofovija, a danas je poslednje veliko vojvodstvo na svetu. Luksemburg spada među zemlje s najvišim životnim standardom i rastućom ekonomijom. Ima manje od pola miliona stanovnika.

Grad na slovo L – London

Godine 1851. kada je Velika Britanija bila na vrhuncu svoje moći London je imao oko milion stanovnika. Danas na ovom veoma gusto naseljenom prostoru živi više od 12 miliona ljudi. Pre skoro 2000 godina, rimljani su osvojili ostrvo i na obali Temze osnovali Londonium. U Britaniju su se više puta naseljavali strani narodi, ali od kada je Viljem Osvajač 1066. godine proglasio London svojom prestonicom, ovaj grad na Temzi, neprekidno je bio centar Britanskog carstva.

Selo na slovo L – Lukovo

Lukovo je selo u Srbiji u opštini Kuršumlija u Topličkom okrugu. Središnji, ušoreni deo sela je turistička celina Lukovska banja. Lukovska Banja je u sastavu sela Lukova, koje je oko 1,5 km nizvodno od nje. Geografski položaj, značajna nadmorska visina i atraktivna priroda, čine je dobrim klimatskim lečilištem pogodnim za odmor, rekreaciju i oporavak. Spada u red najbogatijih u zemlji po broju izvora termomineralnih voda temperature 56 – 69° C i njihovoj izdašnosti (čak 100 litara u sekundi).

Planina na slovo L – Lovćen

Planina Lovćen se nalazi u Crnoj Gori, u jugozapadnom delu zemlje i proteže se do obala Jadranskog mora. Na Lovćenu, na Jezerskom vrhu nalazi se Njegošev mauzolej. Na planini se nalazi i Nacionalni park Lovćen. Na Lovćenu živi 1.158 vrsti biljaka od kojih su 4 endemske vrste.

Reka na slovo L – Limpopo

Limpopo je reka koja nastaje unutrašnjosti juga Afrike u Transvalu u Južnoj Africi. Ona je dugačka oko 1.680 km. Limpopo je druga po veličini afrička reka koja se uliva u Indijski ocean. Prvi Evropljanin koji je vidio Limpopo bio je portugalski moreplovac Vasko da Gama, koji se usidrio na njenom ušću 1498. na putu za Indiju, i nazvao je Rio Espiritu Santo (Reka Duha svetoga). U slivu Limpopa živi oko 13,5 miliona stanovnika.

Životinja na slovo L – Lemur

Lemuri spadaju u primate, mogu se naći u delovima Afrike i južne Azije. Imaju manji mozak od majmuna i bezrepih majmuna. Prstenorepi lemur penje se do vrhova drveća kako bi se okupao u ranom jutarnjem suncu posle hladne noći. Svoju teritoriju obeležava smrdljivim sekretom iz posebnih žlezda. U doba parenja, dva mužjaka suparnika natrljaće svoje repove ovim mirisom pa će povesti „smrdljivu borbu“ mašući svojim smrdljivim repovima po vazduhu.

Lemur
foto: pixabay.com

Biljka na slovo L – Lavanda

Ova biljka je favorit u aroma terapijii u narodu je poznata kao antidepresiv, ublažava napetost a sam njen miris je umirujući. Takođe kad je sveža može da se doda u salate ili da se kuva kao čaj. Ako ste pod stresom, imate bolove, opekotine od sunca i ožiljke od akni možete je ubaciti u kadu i opustiti se uz mirisne note i arome.

Predmet na slovo L – Lepeza

Spravica, obično na sklapanje i rasklapanje, kojom se žene mašući njom, rashlađuju na vrućini.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here