Početna Zabava Zanimljiva geografija Zanimljiva geografija – pojmovi na slovo LJ

Zanimljiva geografija – pojmovi na slovo LJ

1466
0

Ova igra nije samo interesantna, već i višestruko korisna. Em će vreme koje provedete igrajući Zanimljivu geografiju biti uzbudljivo, em ćete saznati mnogo toga novog o našoj planeti, o raznim odredištima, državam, gradovima, flori i fauni… U nastavku teksta navešćemo i opisati pojmove čije je početno slovo LJ i to u svim kategorijama koje najčešće sadrži Zanimljiva geografija.

Kategorije su sledeće: država, grad, selo,planina, reka, životinja, biljka i predmet.

Država na slovo LJ

Slovo LJ nije baš zahvalno za igranje Zanimljive geografije. Najbolji dokaz za to je činjenica da na čitavom Svetu ne postoji nijedna država koja počinje slovom LJ. Bar za sada. Zato ćete morati da ovo polje ostavite nepopunjeno.

Grad na slovo LJ – Ljubljana

Ljubljana je prestonica Slovenije i njen najveći grad. Smeštena je u središnjem delu Slovenije, između Jadranskog mora i Alpa, na području Ljubljanske kotline i u dolini reke Ljubljanice, svega desetak kilometara od mesta gde se ova reka uliva u Savu. Na mestu gde se danas nalazi glavni grad Slovenije postojala su naselja još pre 5 hiljada godina, o čemu svedoče brojni arheološki nalazi sa ovog područja. U pisanim izvorima Ljubljana se prvi put spominje sredinom 12. veka, pod nemačkim nazivom Lajbah, a njeno današnje, slovensko ime, ustalilo se već nekoliko godina kasnije. Nakon završetka Prvog svetskog rata i raspada Austrougarske, Ljubljana postaje prestonica Slovenije, tadašnjeg dela Kraljevine SHS.

Ljubljana je poznata po svojoj arhitekturi. Čitava jedna gradska celina, tzv. staro gradsko jezgro, karakteristično je po prelepim arhitektonskim zdanjima iz razdoblja od kasnog 15. do kraja 19. veka. Takođe, Ljubljana je grad poznat po čistoći i kvalitetu životne sredine zbog čega je 2016. godine proglašena „Zelenom prestonicom Evropske unije“.

Ljubis selo (wikimedia.org/Rako Smiljanic)
Ljubis selo (wikimedia.org/Rako Smiljanic)

Selo na slovo LJ – Ljubiš

Ljubiš je zlatiborsko selo koje teritorijalno pripada opštini Čajetina. Selo se nalazi na oko 20 km od turističkog centra Zlatibora. Smešteno na padinama jedne od najlepših naših planina, na preko 800 m nadmorske visine, između planinskih vrhova Murtenica, Borkovac i Jasenovo, selo Ljubiš se odlikuje zadivljujućim prirodnim pejzažima. Sa oko 600 stanovnika spada u veća sela planine Zlatibor. U njemu se nalazi crkva svetog cara Konstantina i carice Jelene, stara skoro 100 godina.

Planina na slovo LJ – Ljubić

Ljubić je planina u opštini Prnjavor (Republika Srpska), jedna od najsevernijih planina u Bosni i Hercegovini. Sa najvišim vrhom Svinjar na 594 m nadmorske visine, Ljubić spada u niže planine. Međutim, obzirom da se nalazi na mestu izdvojenom od ostalih obližnjih planina, Ljubić je lako vidljiv bukvalno sa svake tačke u okruženju. Takođe, taj usamljen položaj čini Ljubić odličnim vidikovcem sa koga se pogled proteže do svih ostalih većih planinskih vrhova u ovom delu BiH. Na ovoj planin postoji veći broj odličnih izletišta, kao i obeležena planinarska staza. Ispod severnih obronaka Ljubića nalazi se jezero Drenova, a uz njegovo južno podnožje protiče reka Ukrina. Obilazak vrha planine nije moguć, jer se na njemu nalazi radio toranj Vojske Srbije. Među lokalnim stanovništvom Ljubić je poznat kao „planina poskoka“.

Reka na slovo LJ – Ljig

Reka Ljig teče krajnjim zapadom Šumadije. Teritorija kroz koju prolazi pripada Kolubarskom upravnom okrugu. Ljig je reka duga 33 km. Izvire iz jedne pećine u podnožju planine Suvobor, pa teče pokraj planina Rudnik i Bukulja i uliva se u reku Kolubaru. Delom svoga toka protiče kroz gradić Ljig.

Ljuskavac (wikimedia.org/Николай Усик)
Ljuskavac (wikimedia.org/Николай Усик)

Životinja na slovo LJ – Ljuskavac (Pangolin)

Ljuskavac je sisar, specifičan po ljuskama kojima je prekriveno njegovo telo, pa izgleda poput životinje – šišarke. Te njegove ljuske sačinjene su od sraslih dlaka i imaju pre svega zaštitnu ulogu. Dužina ove životinje kreće se u rasponu od 30 do 90 cm, bez repa. Ljuskavac, kao i mravojed, voli da jede termite i mrave, a lov mu olakšavaju izrazito izdužena njuška i lepljiv jezik.

Ljuskavac spada u ugrožene životinjske vrste, preti mu izumiranje. Njegovo prirodno stanište su južna Afrika i Južna i Jugoistočna Azija.

Biljka na slovo LJ – Ljiljan

Ljiljan je vrsta cveća, jedna od najomiljenijih u našim vrtovima. Zavisno od vrste (ima ih preko 90), dostiže visinu od 50 do čak 190 cm. Boje ljiljana su raznovrsne: narandžasta (najčešća kod nas), bela, žuta, crvena, braon, ljubičasta, roza, crna. Ima krupne cvetove zvonastog i levkastog oblika. Divlji ljiljani rastu u jugoistočnoj Aziji, centralnoj Americi i u Evropi. Na evropskoj teritoriji ljiljana najviše ima na Balkanskom poluostrvu, čak 12 divljih vrsta.

Predmet na slovo LJ – Ljuljaška

Nema tog dečjeg igrališta i parka u kome ne postoji ljuljaška, jedan od najomiljenijih igračkih rekvizita svakog deteta.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here