Početna Zabava Zanimljiva geografija Zanimljiva geografija – pojmovi na slovo M

Zanimljiva geografija – pojmovi na slovo M

1380
0
foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Igrajući zanimljivu geografiju spajate lepo i korisno. Interesantno nadmetanje u znanju iz geografije tu je da vam kvalitetno ispuni vreme. Pored toga, upoznaćete se sa raznim geografskim činjenicama i pojmovima, nazivima država, gradova, sela, planina, reka, životinja, biljaka i predmeta i pročitaćete razne zanimljivosti o njima.

U nastavku teksta daćemo primer pojmova čije je početno slovo M i to u onim kategorijama koje igra Zanimljiva geografija najčešće sadrži.

Država na slovo M – Mađarska

Mađarska je država sa kojom se graniči Srbija. Nalazi se severno od nas. Pripada području Centralne Evrope, a veći deo njene teritorije zauzima Panonska nizija, što je čini uglavnom ravičarskom zemljom. Zapadni deo zemlje, tzv. Prekodunavska Mađarska, je brdovit. Planinski je i krajnji sever, gde se, na Severnim Mađarskim planinama, nalazi i najveći vrh Mađarske – Kekeš (1014 m).

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

U Mađarskoj se nalazi jezero Balaton, najveće jezero na teritoriji središnje Evrope, kao i jezero Heviz, najveće svetsko jezero sa termalnom lekovitom vodom. Inače, Mađarska je jedna od najbogatijih svetskih država po broju termalnih izvora i poznata je u čitavom svetu po svojim banjama. Ima 10 nacionalnih parkova. U Mađarskoj živi oko 10 miliona ljudi. Njena površina iznosi 93.030 km2.

Grad na slovo M – Moskva

Moskva je prestonica Rusije i njen najveći grad. Sa oko 11 i po miliona stanovnika prestavlja najnaseljeniji evropski grad. To je grad bogate i burne istorije, grad pravoslavnih crkava i manastira, grad kulture, muzeja i galerija. U Moskvi se nalazi čuveni Kremlj, istorijsko utvrđenje staro više od 800 godina, koji i danas predstavlja glavni politički centar Rusije.

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Crveni trg, mesto na kom su se desili mnogi važni istorijski događaji, jedan je od najlepših trgova Evrope i glavno mesto skupljanja Moskovljana, ali i turista. Na njemu se nalazi mnoštvo znamenitih građevina, poput Lenjinovog mauzoleja i crkve Svetog Vasilija Blaženog. Moskovski hram Hrista Spasitelja najveća je saborna crkva na svetu. Metro u Moskvi je najprometnija podzemna železnička stanica na svetu, koja dnevno preveze između 8 i 9 miliona putnika. Najpoznatiji moskovski univerzitet je Lomonosov.

Selo na slovo M – Mačkat

Na zapadu Srbije, na planini Zlatibor, na 830 metara nadmorske visine, tačno na polovini puta između turističkog centra Zlatibora i grada Užica nalazi se selo Mačkat. Administrativno pripada opštini Čajetina. Ima oko 900 stanovnika. Mačkat je nadaleko poznat po proizvodnji suhomesnatih delikatesa, ali i po velikom broju izuzetno dobrih kafana, zbog čega ga često nazivaju kafanskom prestonicom Srbije. U Mačkatu se počektom godine tradicionalno održava kulinarska manifestacija Pršutijada. U selu postoji crkva Svetog Ilije iz ranog 19. veka.

Planina na slovo M – Maljen

Maljen je planina na zapadu Srbije, nedaleko od Valjeva. Njen najviši vrh Kraljev Sto nalazi se na 1.104 metra nadmorske visine. Planina Maljen najpoznatija je po vazdušnoj banji Divčibare, turističkom kompleksu smeštenom na jednoj maljenskoj visoravni, na 980 metara nadmorske visine. Na području Divčibara, na planinskoj reci Manastirici, nalazi se vodopad Skakalo koji sa svojih 30 metara visine predstavlja jedan od najviših vodopada u Srbiji.

Reka na slovo M – Misisipi

Misisipi je najduža reka u Severnoj Americi. Dužina ove reke iznosi 3.544 km, a zajedno sa svojom glavnom pritokom Misurijem ima 5.969 km dužine, što je čini četvrtom najdužom svetskom rekom. Ispred nje su samo Amazon, Nil i Jangcekjang. Misisipi protiče kroz centralni i jugoistočni deo Sjedinjenih Američkih država i kroz ukupno 10 saveznih država. Najpoznatiji gradovi kroz koje protiče su: Mineapolis, Memfis i Nju Orleans. Tok Misispija se završava kod Meksičkog zaliva u koji se reka uliva.

Životinja na slovo M – Morž

Bez ikakve sumnje, Morž je jedna od najneobičnijih životinja kada je izgled u pitanju. Morževi su veliki sisari čije prirodno stanište čine hladna morska područja severne zemljine polulopte.

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Postoji ukupno 6 populacija morževa, sve nastanjene na području Arktika, kao i nekoliko podvrsta, među koje spadaju i Pacifički morževi. Oni su najveći od svih morževa. Njihovi najkrupniji primerci mogu dostići dužinu od 3 i po metara i mogu biti teški čak 1.900 kg. Morževi su mesojedi. Uprkos svom tromom izgledu, odlični su plivači i ronioci, pre svega zbog peraja koje imaju na grudima.

Biljka na slovo M – Maslačak

Maslačak je biljka koja pripada porodici glavočika. Ova biljka prelepih žutih cvetova veoma je rasprostranjena u svetu. Kod nas je s proleća možete videti u svakom dvorištu. Kao bogat izvor minerala i vitamina i drugih korisnih sastojaka, maslačak se od davnina koristi u lekovite svrhe. Od njega se može napraviti odlična prolećna salata, a koristi se i za spravljenje čaja, sirupa, maslačkovog meda i vina.

Predmet na slovo M – Mač

Mač je vrsta hladnog oružja kojim su se naoružavali ratnici još u drevnim vremenima. Koristi se za blisku borbu. Ima jednostrano ili dvostrano metalno sečivo i dršku koja može biti metalna ili drvena.

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Najstariji do sada otkriveni mačevi potiču iz starogrčke epohe, a koristili su se za borbe i u svim kasnijim istorijskim razdobljima – u starom Rimu, u srednjem i novom veku. Danas, obzirom na ubrzani razvoj naoružanja i tehnologije, ovo viteško oružje je izgubilo svoj borbeni značaj, ali ima veliku simboličku vrednost. U praktične svrhe mačevi se danas koriste za sportsko mačevanje.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here