Početna Zabava Zanimljiva geografija Zanimljiva geografija – pojmovi na slovo N

Zanimljiva geografija – pojmovi na slovo N

1219
0
foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Zanimljiva geografija je veoma popularna igra, obožavaju je sve generacije. Ona je interesanta, a istovremeno i edukativna. Osim što ćete na zanimljiv način ispuniti vreme takmičenjem u poznavanju geografije sveta, istovremeno ćete saznati mnoge geografske zanimljivosti. U tekstu koji sledi dat je primer geografskih pojmova na slovo N i to u svim važnijim kategorijama koje ova igra sadrži.

A to su sledeće kategorije: država, grad, selo, planina, reka, životinja, biljka i predmet.

Država na slovo N: Norveška

Norveška je država na severu Evrope. Nalazi se na Skandinavskom poluostrvu, između Švedske sa kojom deli najdužu granicu, Finske, Rusije i Danske. Rt Nurkin u Norveškoj predstavlja najseverniju kopnenu tačku Evrope. Norveška je jedna od najrazvijenijih država sveta, jedan od vodećih izvoznika nafte i morskih plodova u svetu, zemlja bogata prirodnim gasom i šumama i zemlja sa velikim hidropotencijalima. Njena moneta kruna, jedna je od najčvršćih valuta na svetu. Još jedno obeležje Norveške su njeni fjordovi i glečeri.

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Prestonica Norveške je Oslo, udaljen od Beograda nešto manje od 2.300 km. Po državnom uređenju, Norveška je ustavna monarhija, a njen pun naziv je Kraljevina Norveška. Ima oko 5,2 miliona stanovnika i nešto više od 365.000 kvadratnih kilometara površine.

Grad na slovo N: Nižnji Novgorod (Rusija)

Nižnji Novogorod je grad na obali reke Volge, tačnije na mestu gde se u najdužu evropsku reku uliva reka Oka. Sa nešto više od 1,25 miliona stanovnika, Nižnji je peti najveći grad Ruske federacije. Najvažniji je i najveći grad u Nižegorodskoj oblasti. To je grad koji ima veliki istorijski značaj. U nekim prošlim vekovima bio je uz Moskvu najveći politički centar čitave Rusije. Kao i Moskva, i Nižnji Novgorod ima svoje utvrđenje  Kremlj. Danas je veliki centar privrede i industrije.

Selo Nemenikuće (Sopot)

Nemenikuće je selo u Opštini Sopot, podno planine Kosmaj, udaljeno 50 km od Beograda. Selo potiče još iz srednjeg veka i poznato je po bogatoj istoriji. Najstariji zapisi u kojima se spominje potiču iz turskog doba, tačnije iz kasnog 15. i ranog 16. veka. Zahvaljujući burnoj istoriji ovog kraja, Nemenikuće ima brojne kulturno-istorijske spomenike.

Crkva Svetih apostola Petra i Pavla građena je sredinom 19. veka na temeljima starije bogomolje posvećene Vavedenju Presvete Bogorodice, koju su, često posećivali i mnogi poznati, Karađorđe, Arsenije III Čarnojević i mnogi drugi. U ataru sela Nemenikuće nalazi se i srednjevekovni manastir Tresije, podignut u doba kralja Dragutina, početkom 14. veka, više puta rušen i podizan iz pepela. Takođe, u ovom selu se nalaze i ruine srednjevekovnog manastira Kastaljan, podignutog u istom periodu. Ako vas nekada put dovede u ovo šumadijsko selo obavezno posetite i kuću porodice Žujović iz 1873. godine, koja zbog svoje autentičnosti uživa status spomenika kulture.

Planina na slovo N: Nimba (Afrika)

Nimba je planina na zapadu Afrike, rasprostranjena na teritoriji tri afričke zemlje: Obale Slonovače, Gvineje i Liberije. Zbog njenog oblika i položaja često je nazivaju i „Gvinejskom kičmom“. Poznata ne i pod nazivima Nuon i Rišar-Molar.

foto: wikimedia/Yakoo1986
foto: wikimedia/Yakoo1986

Deo planine predstavlja jedinstveno geografsko područje i Rezervat prirode Nimba, izuzetno bogate flore i faune. Guste šume i prostrane savane prirodno su stanište mnogih endemskih vrsta biljaka i najraznovrsnijih vrsta životinja. Tu na primer žive patuljasti nilski konji, šimpanze, viviparne žabe, konjoliki slepi miševi itd. Zato ga je UNESCO uvrstio na svoju listu Svetske baštine. Najviši vrh planine takođe se zove Nimba i nalazi se na 1.752 m nadmorske visine.

Reka na slovo N: Nil (Afrika)

Reka Nil je najduža reka na svetu,  a njena dužina iznosi 6.853 km. Svojim tokom Nil preseca teritoriju devet afričkih zemalja i teče u pravcu severa, dolazi do Asuanske brane u Egiptu i odatle se račva u deltu da bi se na kraju ulio u Sredozemno more.

Obzirom na vrelu afričku klimu i pustinju prekrivenu peskom, uslovi za proizvodnju hrane na ovom kontinentu su veoma loši, zbog čega Nil predstavlja neprocenjivo blago za žitelje oblasti kroz koje protiče. Upravo zahvaljujući ovoj grandioznoj reci, stari Egipćani uspeli su da stvore jednu naprednu civilizaciju i jednu od najmoćnijih drevnih država, koristeći Nil za navodnjavanje zemljišta, ali i kao glavni saobraćajni tok koji je omogućavao jefitnu i brzu trgovnisku razmenu.

Životinja na slovo N: Nosorog

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Nosorog je krupni sisar kopitar, koji je spesifičan po svojoj debeloj koži i njušci sa jednim ili dva roga. Živi u Aziji i Africi i predstavlja jako ugroženu životinju. Danas postoji 5 različitih vrsta nosoroga: Indijski, Sumatranski, Javanski, Beli i Crni nosorog. U zavisnosti od vrste, nosorog može dostići visinu 1,7 m, dužinu 4 m i težinu 4.000 kg.

Biljka na slovo N: Nana

Nana, na latinskom Mentha piperita, je višegodišnja zeljasta lekovita biljka sa mnoštvom aktivnih sastojaka jako blagotvornih za zdavlje čoveka. Čaj od nane jedan je od omiljenih vrsta čajeva, a od nje se spravljaju i razna ulja, ekstrakti i lekovite tinkture.

Predmet na slovo N: Novčanik

Jako koristan predmet koji se najčešće izrađuje od kože, skaja ili raznih vrsti platna, a služi za čuvanje novca, dokumenata i raznih sitnica koje su nam često potrebne, pa ih nosimo svuda sa sobom. U narodu je poznat i pod nazivom Buđelar.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here