Početna Zabava Zanimljiva geografija Zanimljiva geografija – pojmovi na slovo Nj

Zanimljiva geografija – pojmovi na slovo Nj

4969
0
Na slovo nj

Zanimljiva geografija je veoma popularna igra, obožavaju je sve generacije. Istovremeno je  interesantna, ali i edukativna. Osim što ćete na zanimljiv način ispuniti svoje vreme takmičenjem u poznavanju geografije sveta, istovremeno ćete saznati mnoge zanimljivosti. U tekstu koji sledi dat je primer geografskih pojmova na slovo Nj i to u svim važnijim kategorijama koje ova igra sadrži.

A to su sledeće kategorije: država, grad, selo, planina, reka, životinja, biljka i predmet.

Država na slovo Nj: Njujork

Nјujork  je savezna je država koja se nalazi u severoistočnom delu SAD. Podeljena je na 62 okruga, a u njoj se nalazi i Nјujork, najveći grad u SAD. Najveći nacionalni park u Americi „Adirondak“ nalazi su u državi Njujork. Nijagarini vodopadi koji predstavljaju jedinstvenu prirodnu atrakciju takođe se nalaze u ovoj državi. Početkom 19. veka Nјujork je imao uzuzetno napredan sistem prevoza uspostavljanjem prve stalne parobrodske liniju od grada Nјujorka do Olbanija.

Nijagarini vodopadi
foto: pixabay.com

Grad na slovo Nj: Njujork

Njujork je po broju stanovnika najveći grad u Americi, a istovremeno i jedan od najvećih gradova sveta. Međunarodni je finansijski centar, kao i centar politike, zabave i kulture. Nekada je nosio ime Novi Amsterdam, ali su mu Englezi 1664. godine nadenuli novo ime Njujork (Novi Jork) u čast vojvode od Jorka.

Njujork je trenutno najgušće naseljen među većim gradovima u SAD. Približno je 800 jezika u upotrebi, što ga svrstava na prvo mesto među gradovima sveta po jezičkoj raznovrsnosti.

Najpoznatiji simboli Njujorka su: Vol strit, Kip slobode koji se  nalazi se na Ostrvu slobode i predstavlja poklon Francuske Sjedinjenim Američkim Državama, Bruklinski most (koji spada u najveće i najduže mostove sveta), Empajer stejt bilding itd.

foto: pixabay.com

Selo na slovo Nj: Njeguši

Njeguši je malo seoce u opštini Cetinje u Crnoj Gori. Poznato je kao rodno mesto dinastije Petrovića, koja je Crnom Gorom vladala od 1696. do 1918. godine. U ovom selu  još uvek postoji porodična kuća Petra II Petrovića Njegoša, koja je transformisana u Etnografski muzej Crne Gore – „Kuća Njegoša“.

Iz ovog kraja potiče čuvena i na daleko poznata njeguška pršuta, ali i njeguški sir.

foto: commons.wikimedia.org

Planina na slovo Nj: Njeguš

Njegoš je planina u Crnoj Gori, koja se nalazi 22 km severozapadno od Nikšića. Dinastija Petrović Njegoš dobila je ime po ovoj planini.

Reka na slovo Nj: Njemen

Njemen je najduža i vodom najbogatija reka u Litvaniji. Izvire u Belorusiji, teče kroz Rusiju i Litvaniju. Dubina reke varira. U gornjem toku je oko 1m, dok je najveća dubina reke izmerena u donjem toku i to 5 metra. Na ušću formira deltu, čija je širina 500 metara. U Njemen se uliva približno oko 180 pritoka.

Životinja na slovo Nj: Njorka

Njorka je ptica iz familije Alca. Sa gornje strane ima gusto crno perje, dok joj je perje sa donje strane snežno bele boje. Knjun je crne boje, zatupljen i debeo. Hrani se ribama, rakovima i morskim crvima. Može se naći na Atlantiku, Americi, Francuskoj, Rusiji i Evroaziji.

Njorka
foto: pixabay.com

Biljka na slovo Nj: –

Nismo pronašli ni jednu biljku koja počinje ovim slovom.

Predmet na slovo Nj: Njihalica

Njanjalica je predmet novijeg datuma, namenjena je novorođenčetu ili malom detetu. To je jedna vrsta ležaljke  kojom se simulira majčino ljuljuškanje. Olakšava roditeljima svakodnevne obaveze dok je beba uz njih na sigurnom.

foto: MiniMarket.rs

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here