Početna Zabava Zanimljiva geografija Zanimljiva geografija – pojmovi na slovo O

Zanimljiva geografija – pojmovi na slovo O

5874
0

POJMOVI NA SLOVO O – Zanimljiva geografija je veoma popularna igra, interesantna je svim generacijama. Istovremeno je  zabavna, ali i edukativna. Osim što ćete na zanimljiv način utrošiti svoje vreme takmičenjem u poznavanju sveta, istovremeno ćete saznati mnoge zanimljive stvari. U tekstu koji sledi dat je primer geografskih pojmova na slovo O i to u svim važnijim kategorijama koje ova igra sadrži.

Kategorije koje su obuhvaćene ovom igrom su: država, grad, selo, planina, reka, životinja, biljka i predmet.

Država na slovo O: Obala Slonovače

Obala Slonovače, poznata još i pod nazivom Obala Slonove Kosti je zemlja u zapadnoj Africi. Svoju nezavisnost od Francuske stekla je 1960. godine. U to vreme bila je prva u svetu po proizvodnji kakaoa i treća po proizvodnji kafe. Obala Slonovače izlazi na Atlantski okean. Površina joj je 322.460 km² i ima oko 20 miliona stanovnika. Glavni grad je Jamusukro.

Grad na slovo O: Ohrid

Ohrid je grad u Makedoniji, na obali Ohridskog Jezera. U gradu živi 42.003 stanovnika. Ohrid je bio poznat po tome da je imao čak 365 crkava, po jednu za svaki dan u godini. Pre 2400 godina Ohrid je se zvao “Lihindos” što u prevodu znači Božanska svetlost, dok današnji naziv potiče od slovenske reci “o hrid”, a odnosi se na položaj grada koji zapravo leži na hridi koja se uzdiže iznad Ohridskog jezera. Ohridsko jezero, poznatije je kao “makedonsko slatkovodno more”. Površina jezera je 349 kvadratnih kilometara, a providnost čak 22 metara dubine.

Ohridsko jezero

Selo na slovo O: Oparić

Oparić je selo u Srbiji u opštini Rekovac u Pomoravskom okrugu. Prema popisu iz 2011. U njemu je živelo 843 stanovnika. U ataru ovog sela nalazi se i manastir Manastir Preradovac koji je podignut u 13. veku.

Planina na slovo O: Ozren

Planina Ozren se nalazi u jugoistočnoj Srbiji, najviši vrh je Leskovik (1.178 m). Nalazi se istočno od Aleksinca, a u blizini je Soko Banja klimatsko lečilište, kao i srednjovekovni Soko Grad. Na ovoj planini se nalaze dve bolnice, za lečenje plućnih i očnih bolesti, kao i vodopad Ripaljka, najviši u Srbiji (visine 11 m). Na Ozrenu se nalazi i manastir Jermenčić iz XIV. veka.

Reka na slovo O: Orinoko

Orinoko je reka koja protiče kroz Kolumbiju i Venecuelu. Otkrio ju je Kristifor Kolumbo 1498. godine. Četvrta je reka po veličini u Južnoj Americi. Poznata je po bifurkaciji (pojava da se tok reke račva u dva sliva).

reka Orinoko

Životinja na slovo O: Okapi

Afrički okapi se hrani lišćem i mladicama tropskih šuma. Lišće otkida svojim dugačkim jezikom. Jezik mu je toliki da njime može da očisti i svoje očne kapke. Na nogama ima pruge koje predstavljaju odličnu kamuflažu. Živi samostalno, a sa ostalim okapijima sreće se samo u doba parenja. Mužljaci imaju kratke rogove nalik na žirafine. Okapi je inače najbliži i jedini rođak žirafe.

Okapi

Biljka na slovo O: Orhideja

Za orhideju se razlogom tvrdi da je kraljica cveća. Do skora se smatrala retkim i skupocenim biljnim draguljem. Danas se i kod nas može naći veliki izbor orhideja koje očaravaju kako svojom lepotom i izobiljem tako i dužinom cvetanja. Ove biljke imaju sposobnost da naprave bukvalno hiljadu „lica“, da se lažno predstave i izvedu neverovatne imitacije, u cilju produžetka vrste. Ali, ono što je iznad svega proslavilo orhideju jeste elegancija i nesvakidašnja lepota zbog koje se svake godine njihov broj raste. Za ovo su krivi i ljudi koji fascinirani njihovom lepotom fabrikuju, i umnožavaju ovu biljnu vrstu novim hibridima.

Orhideeja

Predmet na slovo O: Olovka

Veština pisanja je jedan od najznačajnijih doprinosa civilizaciji. Ona omogućuje čoveku da svoje misli i dela beleži. Čovek je u davna vremena koristio zašiljen kamen kojim je grebao znake i slike i klesao ih u zidove pećina u kojima je živeo. Olovka je predmet koji potiče iz davnina, ostavlja tanki vidljivi trag grafita za sobom, kada se njom crta ili piše na nekoj podlozi. Olovka je deo pisačkog i crtačkog pribora. Prve drvene olovke nastale su pre oko šest vekova, kada je u jednom rudniku u engleskom mestu Kamberlendu pronađen grafit.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here