Početna Zabava Zanimljiva geografija Zanimljiva geografija – pojmovi na slovo P

Zanimljiva geografija – pojmovi na slovo P

540
0
pojmovi na slovo p

POJMOVI NA SLOVO P – Zanimljiva geografija je veoma popularna igra, interesantna je svim generacijama. Istovremeno je  zabavna, ali i edukativna. Osim što ćete na zanimljiv način utrošiti svoje vreme takmičenjem u poznavanju sveta, istovremeno ćete saznati mnoge zanimljive stvari. U tekstu koji sledi dat je primer geografskih pojmova na slovo P i to u svim važnijim kategorijama koje ova igra sadrži.

Kategorije koje su obuhvaćene ovom igrom su: država, grad, selo, planina, reka, životinja, biljka i predmet.

Država na slovo P: Peru

Peru je država koja se nalazi u Jugozapadnoj Americi. U srednjem veku, Peru je bio centar čuvenog Carstva Inka. Peru ima bogatu istoriju, glavni grad, Cuzco, je i dan danas veliki grad, sa otprilke 300,000 stanovnika. O bogatstvu Inka je čuo i španski istraživač Francisko Pisaro, koji je 1531. godine stigao na tlo koja je danas deo Perua. 1541. godine čarstvo Inka pada pod Špansku vlast i pod njima opstaje gotovo 300 godina, tačnije do 1981. godine kada stiče nezavisnost.

Inka Carstvo, bilo je veoma napredno u mnogim oblastima posebno u arhitekturi, o čemu sude i gradovi Maču Pikču i Cuzco. Maču Pikču je sveti grad Inka koji se nalazi na najvišem delu istočnih Anda. Inka civilizacija je izgradila kanale za navodnjavanje i sisteme popločenih puteva, a građevinari su sagradili tvrđave, hramove i monumentalne kamene zgrade.

Grad na slovo P: Prag

Prag je glavni ali i najveći grad Češke. Smešten je na reci Vltavi, i ima nešto više od 1,2 miliona stanovnika. Naziv grada je staroslovenskog porekla i znači gaz, mesto za prelaz. Kao jedan od najstarijih, najvećih i najlepših gradova u srednjoj Evropi, koji je pošteđen od razaranja u Drugom svetskom ratu, Prag je danas prvorazredno turističko odredište.

Selo na slovo P: Prebreza

Prebreza je malo selo koje se nalazi u Opštini Blace u Topličkom okrugu. U ataru ovog sela nalazi se Spomenik prirode „Prebreza“, koji je Uredbom Vlade zaštićeno područje od 2009. godine. Reč je o svojevrsnom muzeju na otvorenom u kome su pronađene kosti praživotinja stare preko 10 miliona godina.

Planina na slovo P: Povlen

Povlen  je planina u Zapadnoj Srbiji koja se nalazi na tridesetak kilometara jugozapadno od Valjeva. Čine je više vrhova, od kojih su tri najvažnija: Mali Povlen (1347 m) , Srednji Povlen (1301 m) i Veliki Povlen (1271 m). Zanimljivo je da se kod kanjona Trešnjice pod Povlenom nastanio beloglavi sup kojem je to, uz naravno kanjon reke Uvac, jedini pouzdan azil na ovim prostorima.

Reka na slovo P: Pčinja

Pčinja je inače reka nastala od više izvora u dolini planine Dukat. Može se podičiti titulom jedne od najčistijih u Srbiji. U gornjem toku reke skriva se još jedna interesantna pojava, a to je Prosečnik u narodnu poznat kao Vražji kamen. Duga je 128km i teče kroz Srbiju i Makedoniju. Ona je leva pritoka reke Vardar i nije plovna.

Životinja na slovo P: Pauk

Okačen o svoju tananu mrežu, pauk ne živi nimalo bezbrižno i mora biti izuzetno snalažljiv, lukav i okretan, kako bi preživeo svoj, inače, kratak život. Pauci mrežari love iz zasede, a mreže   postavljaju u  krošnje između grana, ispred ulaza u svoje  sklonište ili na druga mesta gde se kreću ostali insekti. Priroda je htela , da u svetu pauka  ženke budu velike i moćne, a mužjaci sitni i tlačeni. Kada pauk odabere ženku, samo slučaj ga može spasiti i učiniti da iz te avantute izvuče živu glavu. Surovost ženki je tolika, da ponekad pojedu nejake i lјubavlјu opijene mužjake. Ujed pauka može biti opasan i po ljude.

Pauk

Biljka na slovo P: Preslica

Postojbinom ovog veoma interesantnog  i omilјenog cveta smatra se oblast Sredozemlјa gde i danas, kao i u nekim Delovima srednje i severne Evrope, raste samoniklo. Osim naziva presličica, u nekim našim krajevima nazivaju je još i grozdastim zumbulom, verovatno zato jer mnoštvo cvetova skuplјenih u grozdastu cvast, podseća na ovu bilјku. Boja cvetova je najčešće svetlo do mornarsko plava ali se sreću vrste sa belim i svetlo ružičastim cvetovima. Izgleda sasvim obično, ali u sebi krije mnoga neobična, a po zdravlјe izuzetno pozitivna svojstva. Već vekovima ima reputaciju važnog i efikasnog bilјnog leka. Nezamenlјiva vrednost preslice je za lečenje rana koje teško zacelјuju, kod raspadanja tkiva, malignih čireva i koštanih oboljenja.

Preslica -lekovita svojstva

Predmet na slovo P: Papir

U prvom veku pre nove ere u Kini je pronađen metod izrade papira od unutrašnjeg vlaknastog dela dudove kore. Kinezi su mlatili dudovu koru u vodi kako bi iz nje izdvojili vlakna, a zatim su dobijenu žitku mešavinu sipali preko velikih plitica od tankih banbusovih grančica. Voda bi se potom iscedila kroz bambus, pa je na njemu ostajala da se suši meka papirna prostirka.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here