Početna Zabava Zanimljiva geografija Zanimljiva geografija – pojmovi na slovo R

Zanimljiva geografija – pojmovi na slovo R

1300
0

POJMOVI NA SLOVO R – Zanimljiva geografija je nekada bila veoma popularna igra, interesantna svim generacijama. Istovremeno je  zabavna, ali i edukativna. Naša je želja da na jedan zanimljiv način utrošiti svoje vreme i kroz ovaj tekst upoznete svet i jednog malo zanimljivijeg ugla. U tekstu koji sledi dat je primer geografskih pojmova na slovo R i to u svim važnijim kategorijama koje ova igra sadrži.

Kategorije koje su obuhvaćene ovom igrom su: država, grad, selo, planina, reka, životinja, biljka i predmet.

Država na slovo R: Rusija

Rusija je teritorijalno najveća država na svetu dok je po broju stanovnika na devetom mestu, graniči se sa 18 država i prostire u 11 vremenskih zona. Oko 160 etničkih grupa Rusije govori približno 100 jezika.

Rusija je obdarena mnogim prirodnim bogatstvima. Sibir zаuzimа oko 5,2 milionа kvаdrаtnih kilometаrа, a čak 25% šuma na svetu nalazi se u Sibiru. Ovde se takođe nalazi i najhladnije selo na planeti Oymyakon, u njemu je izmerena najniža temperatura ikada i iznosila minus 71,2.

Jezero Bаjkаl koje se nalazi na teritoriji Rusije nаjdublje je jezero nа svetu ali i nаjveći rezervoаr slаtke vode nа Planeti.

Jezero Bajkal – Rusija

Grad na slovo R: Roterdam

Roterdam je grad u Holandiji smešten na samom ušću Rajne u Severno more. Roterdam je dugi grad po veličini i najvažniji saobraćajni čvor države. Luka Roterdama je najveća u Evropi i treća po veličini na svetu. Posebna turistička atrakcija u Roterdamu je beli viseći most – Erazmov most, koji povezuje razdovejene delove grada. Zbog svog grandioznog izgleda dobio je i naziv Labud.

Grad leži celom svojom površinom ispod nivoa mora. Najniža naseljena tačka nalazi se na 6,67 metara ispod nivoa mora. Grad je zaštićen branama i neprestano se iz njega ispumpava voda, jer bi u suprotnom prirodnim porastom podzemnog nivoa vode bili potopljeni mnogi delovi grada.

Selo na slovo R: Rača

Rača je selo u Srbiji u opštini Bajina Bašta (Zlatiborski okrug). Atar ovog sela čini ceo sliv reke Rače. Na području Rače nalazi se manastir Rača, zadužbina kralјa Dragutina. Manastir je bio od velikog značaja za naselјavanje ovog sela.

Planina na slovo R: Rtanj

Planina Rtanj se nalazi u istočnoj Srbiji, na oko 200 km jugoistočno od Beograda u blizini Boljevca. Planina pripada Karpatskim planinama i predstavlјa prirodni fenomen kraškog relјefa. Najviši vrh Šilјak  je 1565 m.

Interesantno je da se planina naglo diže iz ravnice i da se završava gotovo pravilnom kupom. Iz tog razloga mnogi veruju da je i Rtanj piramida slična onima u Bosni. Još jedna interesantna činjenica vezana za planinu Rtanj ogleda se u tome što ona svoje posetioce muči žeđu. Gotovo sva voda otiče kroz krečnjak, ponire, a onda, u nižim delovima, izbija u jakim vrelima po ivici planine.

Reka na slovo R: Rajna

Rajna je jedna je od najdužih i najvažnijih reka u Evropi izvire u švajcarskim Alpima i duga je 1.234 km, s prosečnim protokom od više od 2.290 kubnih metara vode u sekundi.

Životinja na slovo R: Rajska ptica

Rajske ptice su ptice šarenog perja koje je naročito dugačko na repu; kada se pri udvaranju mužjaci šepure od repnog perja formiraju lepezu kojom privlače ženke; postoji 43 vrste ovih ptica od kojih četiri žive u šumama Australije a sve ostale u šumama Nove Gvineje i okolnih ostrva.

Biljka na slovo R: Ruža

Ruža je višegodišnja drvenasta bilјka iz porodice ruža. Ova bodljikava lepotica gaji se od davnina zbog svojih prelepih cvetova. Gajenje ruža je veoma popularno i predstavlјa pravo zadovolјstvo za odgajivača. Koristi se u kozmetici ali i u kulinarstvu. Postoje zapisi da su u njenoj lepoti uživali stanovnici drevnog Vavilona još 4000 godina pre nove ere, čak su je uzimajući za svoj simbol lepote.

Predmet na slovo R: Rajsferšlus

Rajsferšlus je jedna vrsta spojnice dva komada materijala. Primenu je našao u mnogim granama industrije a ponajviše u modnoj. Služi za zakopčavanje i otkopčavanje odeće i nekih drugih predmeta. Vitkom L. Džadson je prvi (1891. godine) koji je došao na ideju da napravi tzv. patent-zatvarač, odnosno „ziper“.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here