Početna Zabava Zanimljiva geografija Zanimljiva geografija – pojmovi na slovo I

Zanimljiva geografija – pojmovi na slovo I

7816
0
koloseum italija

Kroz igru zanimljiva geografija naučite i nekoliko korisnih stvari o svetu u kome živimo. U nastavku teksta navedeni su pojmovi po kategorijama na slovo I koje se obično pojavljuju u igri zanimljiva geografija.

Kategorije su sledeće: država, grad, selo, planina, reka, životinja, biljka i predmet.

Država na slovo I – Italija

Italija je mesto nastanka Rimskog carstva, jednog od najvećih carstava starog veka. Italija obuhvata Apeninsko poluostrvo kao i 3 velika ostrva na Sredozemnom moru: Siciliju, Sardiniju i Elbu.Sicilija je autonomna pokrajina, i najveće ostrvo u Italiji a ujedno i u Sredozemnom moru. Na teritoriji Italije nalaze se i dve nezavisne države San Marino i Vatikan. Najveći i najviši vulkan Evrope Etna, takođe se nalazi se u Italiji. Najposećenija turistička atrakcija je Koloseum u Rimu, najveći rimski amfiteatar.

Grad na slovo I – Istanbul

Istanbul je najveći grad u Turskoj smešten je na Bosforskom moreuzu. Takođe je i jedini grad na svetu koji se prostire na dva kontinenta. Istanbul je grad u kome se susreću mnoge civilizacije i čiji su tragovi vidljivi širom grada. U Istambulu se  nalazi i čuvena Aja Sofija sagrađena 537 godine, bivša pravoslavna patrijaršijska bazilika (crkva), kasnije carska džamija, a sada muzej.

Selo na slovo I – Izbište

Izbište je selo u Srbiji u opštini Vršac u Južnobanatskom okrugu. Najstariji pisani dokument u kome se pominje selo Izbište datira iz 1660. godine. U ovom selu rođena je Anđa Ranković, narodni heroj, jugoslovenski partizan. Ime Anđe Ranković nosila je tekstilna radionica koja se nalazila u najstarijoj zidanoj kući u Beogradu i iz koje je nastao čuveni beogradski tekstilni kombinat „BEKO“.

Planina na slovo I – Igman

Planina Igman se nalazi u centralnoj Bosni i Hercegovini, jugozapadno od Sarajeva. Ova planina je poznata po čuvenom „Igmanskom maršu“ koji se odigrao za vreme Drugog svetskog rata. U noći između 27. i 28. januara 1942. godine, preko ove negostoljubive planine odvio se marš Prve proleterske brigade. Zbog napora i promrzlina tokom ovog prisiljenog marša mnogo ljudi je stradalo. Inače Igman je područje najnižih zabeleženih temperatura u regionu od -43 °C.Reka na slovo I

Reka na slovo I – Ind

Ind  je najduža i najvažnija reka u Pakistanu, ukupne dužine 3200 km. Izvire u blizini Jezera Mansarovar na Tibetanskoj visoravni i uliva se u Arabijsko more. Ind i još nekoliko reka u svetu imaju rečne plimne valove. Na sam tok Inda značajno utiču godišnja doba – mnogo manji vode ima u zimskom periodu, dok u letnjim mesecima, u vreme monsuna Ind poplavljuje svoje obale.

Životinja na slovo I – Iguana

Iguana je vrsta guštera, žive u šumi u grmlju a jedna vrsta najviše vremena provede u morskoj vodi (morska iguana). Kad je napadnuta žestoko se brani oštrim zubima i kandžama. U jesen polaže 28-40 jaja u rupu na tlu iz koje se posle 3 meseca izlegu mladunci.

Biljka na slovo I – Iđirot

Iđirot je višegodišnja biljka koja raste na vrlo vlažnom zemljištu, uglavnom u barama i močvarama. Spada u vrlo lekovite biljke. Izuzetno je delotvorna za mnoge zdravstvene tegobe. Narodni lekari savetuju da njegov koren treba uzimati kod opšte slabosti organizma, grčeva i nadutosti želuca i creva.

Predmet na slovo I – Igla

Igla je tanka metalna šipkica sa jedne strane šiljata a sa druge ima otvor u kome se udene konac. Šluži za šivenje i krpljenje tkanine.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here