Početna Zabava Radoznalac Zanimljivosti o kokoškama, petlovima i pilićima

Zanimljivosti o kokoškama, petlovima i pilićima

12945
0
Zanimljivosti o kokoškama

Kokoške su ptice koje su najrasprostranjenije na zemlji, na svetu živi i više od 20 milijardi jedinki. U Evropi postoji čak više od 180 vrsti, a ovo su neke od njih: francuska kokoš, dugorepi feniks, banatski gološijan…

Nekada su kokoške bile u stanju da lete, ali su vremenom izgubile tu sposobnost. Vremenom su im se krila skratila i oslabila na račun sanažnih nogu. Na nogama imaju po četiri prsta  na kojima se nalaze kandže. Nije retkost da na granama drveća prespavaju čitavu noć, držeći se samo svojim snažnim kandžama.

Čime se koke hrane

Kokoške su svaštojedi, glavna hrana su im žitarice. Kada se nađu u prirodi čeprkajući po zemlji nalaze razne crviće, gusenice i insekte koje vrlo rado jedu, kao i lišće salate ili želja. U svom probavnom sistemu kokoš ima tri mešine od kojih su dve veoma važne, a to su voljka i mišićni želudac. U voljki se hrana smekšava pomoću posebnih kamenčića. Zapravo, želudac vari hranu na taj način što je drobi pomoću peska i sitnih kamenčića koje guta zajedno sa hranom.

Kako se kokoške sporazumevaju

Kokoške se među sobom smorazumevaju kokodakanjem. Utvrđeno je da kokoške imaju veoma složen sistem komunikacije u kojem postoji sigurno tridesetak različitih „kokodakanja“. Svako kokodakanje ima svoju svrhu i svoj cilj, na primer jedno kokodakanje služi kvočki da dozove svoje piliće, drugo za najavu kakve opasnosti, tu su i dogovori oko hrane itd.

Pilići takođe pijukanjem mogu staviti do znanja majci da su u opasnosti, ali i sa kakvom se vrstom opsnosti suočavaju.

kokoške i pilići

Zna se ko je glavni

U kokošinjcu postoji jasna hijerarhija, petao je glavni, a kokoške i pilići tačno znaju gde im je mesto, ali i kako treba da se ponašaju. Petlovi kukuriču i daju na znanje da sviće, na taj način obeležavaju svoju teritoriju. Petlovi na nogama imaju nešto kao prst u obliku kandže, smešten je pri sredini svake noge. Njime se služe kao oružjem za napad i odbranu prilikom surovih borbi koje petlovi vode jedan protiv drugog u cilju očuvanja teritorije.

Zanimljivosti o kokoškama

– Naučnici tvrde da nema brižnijih majki od kokošaka;
– Kokoške su vrlo inteligentne, u stanju su da prepoznaju čak 100 različitih predmeta ili lica;
– Kokoške mogu da snesu i do 300 jaja godišnje, uslov je da se jaja redovno skupljaju;
– Najstarija kokoška na svetu bila je kokoška koja je umrla od zastoja srca u svojoj 16. godini prema podacima Ginisove knjige rekorda.
– 2000 godine, proizvedeno je oko 50,4 miliona tona jaja u svetu;
– Kokoška je najbliža živa srodnica ozloglašenog Tiranosaurusa Reksa;
– Pilići vole da se igraju, ukoliko imaju dovoljno prostora, pilići, trče, skaču, čak se i sunčaju;
– Kokoške mogu da komuniciraju sa svojim pilićima još tok su oni u jajima.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here