Početna Zabava Radoznalac Zanimljivosti o papagajima, najinteligentnija ptica na planeti

Zanimljivosti o papagajima, najinteligentnija ptica na planeti

10173
0

Papagaja ima više vrsta. Najinteresantnija njihova odlika je to što oni mogu da nauče da „govore“ kao i ljudi. To zapravo nije govor već prosto oponašanje zvukova koji ih okružuju. Ovo im omogućavaju posebni centri u mozgu koji su drugačiji nego kod drugih ptica.

Najveće pričalice među papagajima su „Žako“ afrički sivi papagaj i  Australijski „talas“ papagaj – poznatiji kao „Tigrica“.

Žako, afrički sivi papagaj

Još jedna vrsta papagaja je pravi velemajstor u podražavanju ljudskog glasa „Žako“, afrički sivi papagaj. Živi u kišnim šumama, savanama i plantažama u ekvatorijalnom delu Afrike. To su simpatične, dobroćudne ali i vrlo nepoverljive ptice stanarice. U mogućnosti su da logički povezuju reči u rečenice pa čak i da ih upotrebljavaju u pravo vreme. Mogu da nauče više od hiljadu reči i da ih sasvim razgovetno izgovaraju. U kućama ili zoo vrtovima žive i do 80 godina, dok im je u divljini vek znatno kraći. Ovu vrstu papagaja naučnici smatraju najinteligentnijom životinjom na planeti.

Australijski „talas“ papagaj – Tigrica

Voli da priča, a i odlično mu to polazi za rukom, mali australijski „talas“ papagaj. Nјega ima u svim većim gradovima i nije mnogo skup: dostiže dužinu od dvadesetak centimetara i šaren je u svim prelivima žute, zelene i plave boje. Mužjaci i ženke se razlikuju po nosnicama, zadeblјanjima više klјuna na kojima su otvori za disanje. Mužjak ima indigomodre, a ženka mrke nosnice.

Ako želite da naučite malog australijskog papagaja da govori – morate nabaviti sasvim mladog mužjaka, koji tek što je „ispao“ iz gnezda. Prilikom hranjenja i igre treba da mu ponavlјate uvek nekoliko istih reči, koje će on brzo zapamtiti. Još nešto: potrebno je da vaš mali učenik ne sluša druge  ptice!  U  protivnom,  on  će  radije podražavati njihovu pesmu nego lјudski govor. Za dva do tri meseca vaš papagaj će, umesto uobičajenog cvrkuta svoje pernate sabraće, početi da razgovetno izgovara one reči koje ste mu redovno ponavlјali.

Kao upozorenje za vlasnike papagaja, evo jednog primera:

Jedan čovek je imao psa. Nјegov komšija na spratu iznad njega imao je papagaja. Preko leta su i pas i papagaj boravili na terasama. I gle čuda: papagaj je počeo da podražava lavež psa. Čak i onda ­ kada je pas uginuo, još dugo je odjekivao „lavež“ sa sprata.

Zanimljivosti o papagajima

Papagaji imaju strašno jak kljun kojim mogu probiti ljusku i najtvrđih orašastih plodova.

Afrički sivi papagaji raspolažu inteligencijom koja je ravna inteligenciji petogodišneg deteta.

Neke vrste papagaja mogu da žive čak 80 godina, dok su zabeleženi i rekordi od preko 100 godina.

Papagaji nisu jedine ptice koje mogu naučiti da „govore“. Vrana, gavran, čvorak i još nekolicina drugih ptica može naučiti uspešno pa čak i vrlo razgovetno da oponaša ljudski govor.

Svake godine preko 250.000 papagaja uveze se u Sjedinjene Američke Države kao bi se zadovoljila potražnja za ovim egzoticnim pticama kao kucnim ljubimcima

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here