Početna Zabava Radoznalac Zanimljivosti o slonovima – Slonovi nikad ne ostavlјaju druga na cedilu

Zanimljivosti o slonovima – Slonovi nikad ne ostavlјaju druga na cedilu

6706
0
krdo slonova
foto: pixabay.com

Slonovi nikad ne ostavlјaju druga na cedilu

Slonovi žive društvenim životom i međusobno se puno ispomažu. U teškim situacijama kao što je bolest, ranjavanje ili kod drugih raznih opasnosti, pomažu jedan drugom. Veliko afričko slonovsko krdo u savani predvodi iskusan slon. Krdo mu odaje poslušnost. Odrasli mužjaci nisu u krdu već tumaraju u njegovoj blizini ili uspostavlјaju svoju posebnu teritoriju.

Iskusna stara slonica predvodi krdo u kojem su skupa odrasle ženke, polno nezrele životinje i noseće ženke . Mužjaci se kreću sopstvenim stazama osamlјeni ili u manjim grupama. Ne učestvuju u zbrinjavanju mladunčadi.

Nije lako biti majka slončeta, pa ženke pomažu jedna drugoj u staranju o mladuncima. Surlama ih miluju, podižu, guraju. Kada krdo prelazi reku pomažu im da prođu. Dve krupne ženke obično uzmu između sebe jedno mladunče.

Stari mužjaci su namrgođeni i žele spokojstvo. Jedno mladunče koje je htelo da se umilјava ocu, dobilo je veličanstvenu „ćušku“. Čemu sve dobro ne služi surla!

Čim slonovi počnu pripreme za borbu druge ženke staju u krug uspostavlјajući zaštitni zid. Štite trudnice i novorođenčad od grablјivaca. Čim majka oliže mladunče ostale pomažu prinovi da stane na noge.

Slonovi pomažu drugu zapalom u nevolјu. Čudno je kako se okupe oko uginule slonice. Prvo pokušavaju da je „probude“. Očajnički pokušavju. Kada to ne uspe, počinju je veštački hraniti, travom i drugim bilјkama. Više sati tako stoje oko tela, čak do sumraka ukoliko ih nešto ne omete. Zatim načupanu travu i polomlјene grane naslažu na uginulog druga.

Jedan kongoanski plantažer puškom  je ranio mužjaka koji je sa drugim životinjama uništavao plantažu. Slonovi  su surlama  pomogli  ranjenom kolegi, pa se uz njihovu  pomoć uspeo odvući u šumu. Slonovi nikada ne ostavlјaju druga na cedilu.

Nekoliko zanimljivih činjenica o slonovima

Jedan odrasli afrički slon od repa do surle preko leđa, dug  je 8 metara i teži od 4-6 tona.

Najveći živi slon je pronađen u Angoli, u pitanju  je mužijak, kežak oko 11 tona, i visinom ramena od gotovo 4 metara.

Dva metra duga surla se sastoji od 40.000 vretenastih mišića. Njima lomi grane i stavlja hranu u usta. Surla je toliko gipka da slon njome sa zemlje može podići i najmanju sitnicu, recimo novčić.

Kada pije slon svakog puta usisa u sloju surlu 4-10 litara vode i ušprica u usta. U toku dana može da popije i do 300 litara vode.

ljubav slonova
foto: pixabay.com

Slon surlom izražava osećanja. Od radosti kada se sretne sa poznatim slonom, grli ga surlom. I parenje počinje ljubavnim zagrljajem, a završava se poljupcem.

Najstariji poznati slon živeo je u sidnejskom zoo-vrtu. Ta slonica se porodila tek u 55-oj godini a uginula je tek u svojoj 70-oj godini.

Kljove slona su njegovi drugi gornji sjekutići. Kljove rastu neprestano, a kod odraslog mužjaka narastu čak do 18 cm godišnje i do ukupne dužine od 2 metra. Najduža kljova koja je ikada bila nađena bila je dugačka 349 cm.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here