Početna Zabava Radoznalac Zanimljivosti o zimi: Interesantne činjenice o najhladnijem godišnjem dobu

Zanimljivosti o zimi: Interesantne činjenice o najhladnijem godišnjem dobu

7349
0
foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Zima, najhladnije godišnje doba, samo što nije počela. I svi mi, a najviše deca, maštamo o snežnom dočeku Nove godine i zavejanom Božiću. Naravno, pripremili smo kape, šalove, lopate za sneg, razne čajeve i sve ono drugo što je neophodno da nam bude što ugodnije tokom ledenih i snežnih zimskih dana. I što toplije.

I dok čekamo da nam padne prvi sneg i sve nas obraduje svojim beličastim svetlucanjem, možemo da pročitamo top 7 zanimljivih činjenica o zimi.

#1 Kada počinje zima?

Tačan datum početka zime varira u zavisnosti od klimatskog područja, ali i od običaja i tradicije nekih naroda. Međutim, ono što se tačno zna, jeste činjenica da dok je na severnoj zemljinoj  hemisferi zima, na južnoj je leto. I obrnuto.

Na severnoj hemisferi zima traje od zimskog solsticija (između 20. i 22. decembra) do prolećne ravnodnevice (između 19. i 21. marta). Na južnoj hemisferi zima traje od juna do septembra. Ove godine, zima na severnu hemisferu stiže u četvrtak 21. decembra 2017. godine, a napušta nas u utorak 20. marta 2018. godine.

#2 Koje je najhladnije mesto na svetu?

Najhladnije mesto na svetu nalazi se u Rusiji. To je selo Ojmjakon, na istoku Sibira, gde tokom zimskih meseci temperatura varira između 30 i 71 stepen ispod nule (prosečno -50 stepeni). Najhladnije naselje na svetu udaljeno je dva dana vožnje od regionalnog centra Jakutska, koji je najhladniji grad na svetu. Tokom januara, najhladnijeg meseca u godini, prosečna temperatura u ovom  sibirskom gradu iznosi -430C.

Video o selu Ojmajkon u Sibiru:

#3 Najniža ikada izmerena temperatura

Tokom zime 1983. godine temperatura na ruskoj istraživačkoj stanici Vostok na Antarktiku pala je na zastrašujuće nisku vrednost. Tada je izmerena temperatura od -89,20C, što se smatra najnižom prirodnom temperaturom koja je ikada zabeležena na planeti Zemlji.

#4 Najveći sneg na svetu

Najviše snega u periodu od jedne godine palo je na američku planinu Rejnir, država Vašington. Bilo je to u periodu od 19. februara 1971. do 20. februara 1972. godine, a najveća izmerena gomila snega imala je visinu od 31,1 m.

Najsnežniji grad na svetu je japanski Aomori, u istoimenoj prefekturi. Godišnje u proseku na ovaj grad padne oko 8 metara snega, što je za 2,5 metra više u odnosu na količinu snega koja padne na drugi najsnežniji svetski grad Saporo, takođe u Japanu.

#5 Najveća pahulja snega na svetu

Kada je u pitanju najveća snežna pahulja na svetu, rekord je zabeležen u Fort Keofu u Montani, 1887. godine. Tada je izmerena najveća pahulja snega na svetu čiji je prečnik iznosio neverovatnih 38cm. Koliko je to velika pahulja bila, najbolje se može dočarati činjenicom da prosečna pahuljica snega ima širinu jedne dlake ljudske kose.

Ako već govorimo o pahuljama snega, da pomenemo još jedan fascinantan podatak. Istraživači su izračunali da svake godine na Zemlju padne najmanje jedan septilion (kvadrilion) snežnih pahuljica. Čisto da znate jedan septilion u brojkama se piše ovako: 1.000.000.000.000.000.000.000.000 (24 nule).

#6 Najveći Sneško Belić na svetu

Početkom 2008. godine stanovnici američkog grada Betela, država Mejn, izradili su najvećeg Sneška Belića na svetu. Bio je to ustvari Sneško Belić ženskog roda. Olimpija, kako su je nazvali njeni graditelji, bila je visoka 37,21 metar, što je otprilike ista visina koju ima jedna zgrada od 12 spratova i svega 10 metara niže od Kipa Slobode u Njujorku . Izgradnja ove grandiozne figure od snega trajala je duže od mesec dana, a završena je 26. februara 2008. godine.

Evo kako izgleda najveći svetski Sneško Belić:

#7 Najviši snežni zamak na svetu

Najviši svetski zamak od snega izgradili su Kinezi. Bilo je to krajem 2015. godine, u gradu Harbinu u severoistočnom delu Kine. Zamak je bio visok 51m, a građen je kao mešavina arhitektonskih stilova baroka i gotike. Graditeljima je bilo potrebno više od 35 hiljada kubika snega da bi podigli ovaj grandiozni objekat. Površina zamka iznosila je više 2.800 m2.

Za kraj, pogledajte video snimak najvećeg snežnog zamka na svetu:

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here