Početna Kuhinjica Ishrana dece Zašto bi orada trebalo češće da se nađe na porodičnom jelovniku?

Zašto bi orada trebalo češće da se nađe na porodičnom jelovniku?

1157
0

O njenoj hranjivosti i ukusu suvišno je govoriti dokle god se ne proba, ali pre toga trebalo bi da znate da je u pitanju jedna od najukusnijih mediteranskih riba koje ima i u jadranskom moru.

Prilično je dostupna, pa se vrlo lako može pronaći u ribarnicama i dobro snabdevenim marketima. Možete je kupiti svežu, duboko zamrznutu ili sušenu i dimljenu na čistom bukovom dimu.

Dimljena orada spada u posebne specijalitete koji svojim ukusom zadovoljava i najveće sladokusce. Sveža orada se čuva na ledu i nije duboko zamrznuta. Kod sveže orade važan je brz transport od momenta izlovljavanja do tržišta.

I što je najvažnije, veoma je zdrava i odlična kako za decu, tako i za odrasle.

Orada je riba iz porodice kantara. Širom jadranske obale narod joj je nadenuo više karakterističnih imena, pa je među moreplovcima i ribarima poznata kao ljuskarka, košljoriba, košljarka itd… Omiljena je među ljubiteljima ribe, pa se uglavnom lovi mrežama. Potražnja za njom je velika pa se vrlo brzo doprema do marketa i restorana. Orada može da naraste maksimalno do 80 cm u dužinu dok je težina obično do 15 kilograma,  mada svakako postoje ekstremni  primerci koji su prelazili i dvadesetak kilograma težine. Orada ima specifičan pljosnat i ovalan oblik. Zašto su ove informacije bitne za prosečnog potrošača?

Važno je da umete da prepoznate svežu ribu

Sveža riba je najbolja riba. Vrlo je važno da poznajete ribu i njene karakteristike, pogotovo ako ste ljubitelj, kako ne bi došlo do greške prilikom izbora vašeg savršenog komada.

Važno je da pored vrste ribe umete da prepoznate i kada je riba sveža. Obzirom da se obično čuva na ledu, orada kao i svaka druga riba mora imati bistre, izražene oči. Ovo je jedan od načina kako da prepoznate svežu ribu.

Izlovljavanje, pakovanje i transport ribe u praksi ne traje duže od 24 sata. Većina morske sveže ribe na naše tržnice stiže sa Jadranskog mora. Ukoliko je danas izlovljena uz adekvatno čuvanje i transport sveža stiže već sutra u naše trgovine. Određeni deo se proda svež jedan deo se usoljava i suši na promaji uz prethodnu konzervisanje bukovim dimom.

A jedan deo ribe se prerađuje, tačnije čisti od krljušti i iznutrica pere i duboko zamrzava. Ovako pripremljena riba ima najveći rok trajanja ali po nekim mišljenjima i najsiromašniji nutritivni sastav. Svakako da je najbolje da je jedete svežu kad god imate prilike.

Riba – zdravlje na tanjiru

O benefitima konzumiranja ribe uvek je važno govoriti. Obzirom da smo društvo koje nema kulturu da redovno jede ribu i retko je uključena u naše jelovnike, lekari i nutricionisti ističu značaj konzumiranja ribe, pa je od neizmerne važnosti da deci od najranijeg uzrasta približite ovu hranu.

Prvenstveno, tu je značaj za kardiovaskularni sistem.

Zbog bogatog sadržaja nezasićenih masnih kiselina, omega 3 i omega 6, vitamina, minerala i oligoelemenata preporuka je da konzumirate ribu u proseku dva puta sedmično. Kod osoba koje imaju nizak pritisak, preporučuje se riba najmanje 3x nedeljno.

Riba je takođe odlična za sve one koji žele niskokaloričan a zdrav obrok. Sadržaj proteina, masti i belančevina  je u ribi odlično izbalanisran. Dakle, u ribi imate jedan potpun i zdrav obrok.

Postoje razlike između morske i rečne ribe. Obzirom da smo zemlja koja ne izlazi na more ponuda rečne ribe je mnogo veća i pristupačnija. Cenovni rang rečne ribe je nešto ispod cenovnog ranga morske. Orada je recimo 2-3 puta skuplja po klogramu od tovljenog šarana kojeg najčešće konzumiramo.

Zašto je Orada skuplja u odnosu na druge vrste ribe?

Cena često određuje i kvalitet pa se prilikom izbora ribe zapitajte zbog čega su neke vrste kojih ima u ponudi toliko jeftine? Ovde govorimo o zamrznutom osliću ili pangasijusu.  Koliko je dugo riba zamrznuta? Iz kakvih je voda izlovljena? Ovo su vrlo važna pitanja, pogotovo za one koji žele da znaju šta jedu. Rečna riba je takođe izvanredan izvor vitamina i minerala. Vrlo je ukusna i tražena. Ljubitelji ribe svakako prave razliku između morske i rečne, ne samo po nutritivnom sastavu već i po ukusu i kvalitetu mesa.

Plava morska riba odnosno masna riba je izuzetno bogata esencijalnim masnim kiselinama omega 3 i omega 6. Morska riba je bogatija određenim mineralima poput joda, kalicjuma i kalijuma. Sve ribe su odličan izvor vitamina iz B grupe i antioksidanata. Takođe, selen kojim obiluje riba, značajan je za metaboličke procese u organizmu ko i za rad štitne žlezde.

Ukoliko birate između morske i rečne ono što će vas odlučiti u ovom ni malo zahvalnom izboru jeste svakako ukus, ali i navike koje su stečene tokom života.

Kako da pripremite oradu?

Ukoliko ste izabrali oradu napravili ste odličan izbor. Ova kvalitetna ukusna i specifična riba oduševiće vas na prvi zalogaj.

Orada je vrlo je zahvalna kada je priprema u pitanju pa ukoliko ste kulinarski podučeni i imate dovoljno mašte i kreativnosti možete sebi dati slobodu pa je pripremiti na vaš način.

Orada na žaru, na roštilju, kuvana, pržena, pečena uz različitu kombinaciju voća i povrća,  sa slatkim ili slanim umacima, u svim oblicima orada je specijalitet sama za sebe.

Ukoliko volite spoj slatkih i slanih ukusa orada sa pirinčem uz dodatak ananasa ili manga će vas oduševiti. Ipak, kada pripremate za decu, najbolje je da je u početku pripremate grilovanu ili pečenu, a da kasnije eksperimentišete sa varijacijama recepata.

Ukoliko ste ljubitelj tradicionalnih recepata i ukusa, složite oradu u tepsiju, ušuškajte je u povrće koje imate na raspolaganju, krompir, mrkvu, brokoli, crni i beli luk… Smestite je na sat vremena u rernu i uživajte u zdravom obroku.

Ukoliko volite nešto kaloričniji obrok možete je pržiti u masnoći, a ukoliko volite ukus dima pripremite je na žaru uz nezaobilazan limun, beli luk i maslinke.

Orada je takođe odlična i kuvana. Kuva se uz dodatak lovorovog lista, povrća, bibera i drugih začina. Od orade možete napraviti odličnu riblju paštetu. Kuvanu je odvojte od kosti pa je sameljite i dodajte joj začine po želji. Dajte mašti na volju, budite slobodni da je kombnujete sa vama oniljenim namirnicama.

Ubacite ribu u jelovnik vaše porodice

Menjajte navike! Usadite zdrave navike svojoj deci od najranijeg detinjstva.

Opšti trend zdrave ishrane zahvatio je ceo svet ali nekako stičemo utisak da se kod nas još uvek uvlači na mala vrata. Zašto je važno i zašto nikada nije kasno da promenite loše navike?

Organizam se regeneriše, čisti i obnavlja. Samim tim, bitno je da uvedete neke promene pogotovo kada je ishrana u pitanju. Za početak probajte da koristite više ribe, povrća i integralnih žitarica u ishrani.

Riba je vrlo važan izvor vitamina, minerala i masnoća. Zdrave masnoće poput nezasićenih masnih kiselina najveću koncentraciju imaju upravo u ribi. Na taj način preventirate određene bolesti kardiovaskularnog sistema i konzumirate hranu koja ujedno predstavlja i prirodan lek za holesterol. Takođe, riba je odličan izvor svih važnih vitamina i minerala. Joda imate u dovoljnim količinama pogotovo u morskoj ribi.

Jod je važan za funkcionisanje štitne žlezde ali i za mnoštvo metaboličkih procesa u organizmu.

Zašto nutricionisti nekada preporučuju da se morska riba ograniči na dva puta sedmično?

Važno je da se hranite umereno. Kada je riba u pitanju preporuka je do dva puta nedeljno za morsku ribu. Rečnu ribu možete koristiti i više puta, uslov je da potiče iz nezagađenih voda i da je sveža i zdrava.

Savet nutricionista je da se morska riba ne konzumira češće od 2 puta nedeljno proizilazi iz činjenice da morska riba može da bude kontaminirana živom iz mora, pogotovo riba koja se hrani drugim ribama ili drugim morskim bićima. To uglavnom važi za ribe grabljivice. Možda je zanimljivo reći da morski pas, ajkula takođe ima ukusno meso ali se smatra da ga treba konzumirati sa posebnim oprezom upravo iz razloga što je morski pas najveća grabljivica i njeno meso ume sadržati velike količine žive.

Ovo svakako ne treba da vas obeshrabri.

Restorani, marketi i tržnice nabavljaju ribu uz veliku kontrolu fito-sanitarnih i veterinarskih inspekcija.

Ne brinite, nego, konzumirajte ribu kad god vam se pruži prilika.

Predstavlja savršen obrok i za najizbirljivijeg hedonistu. Prijatno!

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here