Početna Porodica Saveti Zašto je čaj od kima dobar za bebe?

Zašto je čaj od kima dobar za bebe?

684
0
caj-od-kima
Shutterstock.com

Svakom roditelju zdravlje dece je najvažnija stvar. Sa zdravljem nema kompromisa, te mnogi teže da svom detetu pruže najbolje. To se pogotovu odnosi na bebe koje tek treba da se razvijaju i rastu. U praksi se pokazalo da je čaj od kima za bebe fenomenalna stvar, koji osim što ima brojna lekovita dejstva, odlično utiče na grčeve kod bebe. 

Kim je biljka koja ima prijatan miris i ukus. Koristi se u ishrani, ali i u zdravstvene svrhe. Pored čaja, od kima se prave i eterična ulja. Odlično deluje na probavu i kardiovaskularne tegobe. Kim se preporučuje, jer u sebi ima razne antioksidanse. 

Takođe, sadrži gvožđe, cink i magnezijum. Dok je semenka kima puna vitaminima A, B i C.

Kako napraviti čaj od kima za bebe?

Čaj se sprema veoma jednostavno. Roditelji znaju da se grčevi kod beba javljaju oko 2. nedelje života i mogu da potraju par meseci. Iako kim deluje izvrsno na probavu, pre njegove upotrebe se posavetujte sa lekarom. Prekomerna upotreba kima može dovesti do reakcije. 

Za čaj je dovoljno malo kima i voda. 

  • ½ kafene kašičice
  • 100 ml voda

Najpre je neophodno da dobro izmrvite kim. Kada voda provri, tada ubacite kim i sačekajte da odstoji. Postoji još jedan način kako da spremite čaj od kima. Ovde će vam biti potrebno sledeće:

  • 2dl vode
  • kašičica kima

Sačekajte da voda proključa, a potom ubacite kim. Sada je potrebno da mešate dok zrna kima ne padnu na dno. U ovoj varijanti, kuvate sve dok voda ne dobije braonkastu boju, nekih deset minuta. Kada završite, dobro procedite i sačekajte da se čaj ohladi. 

Kada davati čaj bebi?

Važno je napomenuti da čaj treba da se dozira, preporuka je da količina ne prelazi decilitar. Ukoliko se unese više čaja, to može da utiče na ishranu, zato se savetuje da čaj bebi dajte na kašičicu. Jedan gutljaj posle obroka je dovoljan. 

Tačno je da se grčevi rano pojavljuju kod bebe, ali sa upotrebom čaja treba sačekati. Dok beba ne napuni 3 meseca, nemojte davati čaj. Čaj nema nikakva štetna dejstva po bebin organizam, samo se je preporuka da se tokom početnih meseci, beba hrani majčinim mlekom. 

Iskustva roditelja

Mnogi roditelji koji su koristili čaj od kima za bebe, tvrde da im je pomogao u borbi protiv grčeva. Kod nekih beba će grčevi pre nestati, dok će kod drugih potrajati. Najvažnije je da ove tegobe prolaze, samo je pitanje vremena. 

Pored čaja od kima, pomaže i da bebama masirate stomak ili je smestite na vaše grudi. 

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here