Početna Kuhinjica Ishrana dece Zašto je kuvanje na pari idealno za vaše dete?

Zašto je kuvanje na pari idealno za vaše dete?

410
0
dete-jede-jelo-kuvano-na-pari
Foto: Unsplash.com

Koliko puta ste čuli onu narodnu poslovicu: zdravlje na usta ulazi? Nije slučajno što je ova jednostavna mudrost opstala do današnjih dana. Činjenica je: zdravlje vašeg deteta nalazi se u njegovom tanjiru. Tek uvodite čvrstu hranu u jelovnik svoje bebe ili imate dvogodišnjaka koji „bira“ šta će jesti, možda se borite da ojačate imunitet petogodišnjaka – odgovori za sva pitanja jedne mame nalaze se – pogađate – u tanjiru.

Šta je to zdrava ishrana?

Poslednjih decenija mnogo se govori o zdravoj hrani i zdravim načinima ishrane. Sasvim je izvesno da je Internet u velikoj meri učinio da se toj temi pristupi iz više uglova. Međutim, ono što se događa jeste da umesto očekivanog olakšanja i rešenja neke dileme ili nedoumice mlade mame često ostanu zbunjene mnoštvom saveta i recepata.

Pođimo od pretpostavke da svaka majka želi najbolje za svoje dete. Broj problema sa kojim se može susreti je beskrajan. Koje namirnice su najbolje? Šta kuvati, a šta peći? Da li da kuvam u šerpi ili da koristim aparat za kuvanje na pari? Spisak je dugačak.
Ipak, bez obzira na to koliko recepata isprobali, činjenica je da je jedan od najzdravijih načina za pripremu namirnica kuvanje na pari.

kuvanje-na-pari
Foto: Unsplash.com

Zašto je kuvanje na pari dobro za vaše dete?

Jeste li i vi jedna od onih mama čija deca neće ni da pomirišu kuvano jelo? Uvek je „slađi“ pomfrit, parče pice ili neko prženo meso? Ipak, ukoliko vam je stalo da vaše dete jede zdravo, da sa hranom unosi vitamine i minerale, jako je važno da znate da čak ni povrće kuvano na tradicionalan način nije maksimum zdravlja u tanjiru vašeg deteta.

Većina istraživanja je pokazala da je najzdraviji način kuvanja – kuvanje na pari. Zbog čega je to tako? Tajna je, pre svega, u očuvanju nutritivnih vrednosti namirnica. Pri kuvanju povrća u vodi, zbog tretiranja namirnica na visokoj temperaturi, ono ostane skoro bez svih vitamina. Malo je poznato da i minerali, poput magnezijuma, gvožđa i kalcijuma, napuste povrće i pređu u vodu u kojoj se ono kuva. Pri kuvanju na pari to se ne dešava. Povrće kuvano na pari ima gotovo identičnu nutritivnu vrednost kao sirovo.

Koje su još prednosti kuvanja na pari?

Na pari se ne kuva samo povrće i voće, možete kuvati različita mesa, mariniranu ribu, sve što vam padne na pamet. One mame koje se odluče za kuvanje u aparatu na pari imaju i tu prednost što ne moraju da stoje pored šporeta. Dakle, umesto tako nepopularnog mešanja varjačom, pogotovo u vrelim letnjim mesecima, sve što je potrebno jeste da odlučite koje jelo želite da spremite, da odabrane namirnice stavite u aparat – na jednu policu na primer meso, na drugu povrće i to je to. Kada je jelo spremno, aparat zapišti i vama ostaje jedino da ga servirate za vaše dete.

Bilo da se odlučite za aparat za kuvanje na pari ili neki drugi sporiji način, poput lonca ili pak mrežice za kuvanje na pari – svakako ste u dobitku, jer je ovako pripremljena hrana sasvim sigurno najhranljivija i najzdravija i za vaše dete i za celu porodicu.

Da li je kuvanje na pari dobro samo za dete?

Kuvanje na pari je idealan način spremanja obroka kako za decu tako i za odrasle. Pogotovu ukoliko se bavite nekim od poslova koji zahtevaju višečasovno sedenje kao što su poslovi u programerskim firmama, knjigovodstvenim agencijama ili na primer u agencijama za digitalni marketing. Neretko zaposleni u ovakvim firmama nemaju previše vremena za zdrav oblik spremanja hrane, a kuvanje na pari je upravo način kako da se omogući zdrava ishrana na radnom mestu, bez trošenja previše vremena na spremanje.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here