Početna Vesti Obaveštenja Zašto je važno uvesti đačke uniforme u školama

Zašto je važno uvesti đačke uniforme u školama

1683
0
uniforme
foto: Ministarstvo prosvete

Postoje nekoliko razloga zašto je važno uvođenje đačkih uniforma u svim školama u Srbiji, a neki od njih su:

– Manja vidlјivost socijalnih razlika;
– Razvoj kolektivnog duha i osećaja pripadnosti školi;
– Podizanje svesti i odgovornosti učenika;
– Smanjenje vršnjačkog nasilјa;
– Motivisanje učenika da individualnost izražavaju kroz talente u procesu obrazovanja.

Đačke uniforme odavno su deo obrazovnih sistema mnogih država, poput Velike Britanije, Japana i Kine i mnogih drugih razvijenih zemalja. Deo su svih svetski prestižnih škola, kako državnih tako i privatnih. Trenutno u više od 50 odsto osnovnih škola u Srbiji učenici, roditelјi i nastavnici podržali su uvođenje đačkih uniformi u obrazovni sistem.

Koje su dobrobiti za učenike?

Jedan od glavnih razloga zbog koji se preporučuje nošenje unificirane školske odeće je smanjenje razlika zasnovanih na socijalnom statusu učenika. Ukoliko su učenici isto obučeni veća je verovatnoća da će jedni od drugima sticati utisak na osnovu karaktera i uspeha u školi, a ne na osnovu socijalnog statusa.  To kao posledicu ima veću saradnju među njima kao i razvijanje kolektivnog duha i osećaja pripadnosti školi kao zajednici. U praksa se pokazalo da nošenje unificirane školske odeće doprinosi smanjenju vršnjačkog nasilјa, dok  istovremeno povećava bezbednost učenika, jer postaju lakše uočlјivi kako na putu do škole, tako i tokom boravka u školi. Uniformisana odeća motiviše učenike da kreativnost i individualnost izražavaju kroz obrazovni proces,  učešćem u projektima, sekcijama i aktivnostima u kojima do izražaja dolaze njihovi talenti.

Koje su dobrobiti za roditelјe?

I sa aspekta roditelјa đačke uniforme su višestruko korisne. Pre svega štede novac i vreme koje roditelјi troše pri kupovini garderobe za decu. Skraćuje se sam proces pripreme za školu, jer se vreme ne troši na odabir odeće. Osim toga, roditelјi  se osećaju sigurnije jer znaju da je njihovo dete adekvatno obučeno za školu.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here