Početna Zdravlje Zdravlje dece Zašto su vlažne maramice najbolji prijatelj svakog roditelja?

Zašto su vlažne maramice najbolji prijatelj svakog roditelja?

465
1

Bebe i mališani zahtevaju poseban oprez kada je higijena u pitanju jer imaju tanku kožu koja je osetljiva na spoljašnje uticaje. Kada se tome doda i to da imaju nedovoljno razvijen imunitet jasno je da su podložni virusnim i bakterijskim infekcijama mnogo više nego odrasle osobe.

Adekvatna higijena je ključ zdravog odrastanja, a vlažne maramice su prijatelj svakog roditelja. Služe za brzo i jednostavno brisanje kože deteta, ali i površina koje ono dotiče. Jedno pakovanje ima različite namene i obavezno je pri ruci i u kući i napolju.

  • Šta su vlažne maramice i kakav sastav imaju?
  • Kada se najčešće koriste?
  • Kako izabrati najbolje brendove?

Ove i druge odgovore potražite u daljem nastavku teksta koji je tu da vas informiše o malim dodacima koji čine veliku razliku u nezi bebe.

Detaljne informacije slede u daljem nastavku teksta.

Od čega se prave vlažne maramice i da li su bezbedne za decu?

Vlažne maramice se dizajniraju kao krpice napravljene od viskoze ili mešavine viskoze i poliestera, a koje su natopljene specijalnom tečnošću i posebno upakovane da održe vlažnost. Reč je o praktičnom kozmetičkom proizvodu koji ima za cilj da uspešno obriše i/ili steriliše neku površinu.

Postoje različite vrste i brendovi koji se koriste u higijenske svrhe, a za decu su najbolje specijalno napravljene vlažne maramice za bebe.

One ne bi trebalo da sadrže nikakve sastojke koji iritiraju dečiju kožu, veštačke elemente, alkohol i plastiku. Na tržištu se nude i sensitiv maramice sa 99% vode što je odgovarajuće čak i za decu sklonu alergijama i ekcemu.

Svaki element bi trebao da prođe strogu kontrolu i odobrenje dermatologa. Najčešće se natapaju samo prečišćenom vodom, vitaminima i eteričnim uljima tako da se koža briše i ujedno neguje što je mnogo bolje nego klasično pranje koje uključuje samo vodu.

Na šta treba obratiti pažnju pri kupovini vlažnih maramica za bebe?

Najbolji brendovi imaju sertifikate različitih udruženja koji potvrđuju da sastav vlažnih maramica odgovara od prvog dana rođenja i obezbeđuje adekvatnu higijenu kod bebe.

Takve maramice se mogu koristiti na svim delovima tela, čak i za brisanje oko usta, ne izazivaju iritacije, crvenilo i osip, a koža ostaje čista i spremna za nanošenje kreme za negu.

Pratite reakcije vašeg deteta na maramice, a ako ima reakciju onda su vlažne maramice 99% voda najbolji izbor. Kada se koža obriše obavezno je prosušite pre oblačenja ili stavljanja kreme jer je i vlažna koža sklona crvenilu i ojedu.

Ako niste sigurni u najbolji odabir prvih kozmetičkih preparata, uvek možete da se konsultujete sa pedijatrom koji će dati mišljene na osnovu objektivnog zdravlja bebe i njenih potreba.

Svakako bi trebalo izbegavati pakovanja koja sadrže mirise, veštačke elemente, alkohol, izbegavati parabene, polietilene, konzervanse, jer su to agresivna sredstva koja iritiraju kožu i ostavljaju tragove na njoj.

Situacije u kojima se najčešće koriste maramice za brisanje?

  • Promena pelena

Tokom svakog presvlačenja deteta je neophodno pri ruci imati pakovanje vlažnih maramica, pelenu i kremu za negu. Svaki roditelj zna koliko su maramice neophodne za čišćenje i osvežavanje iritirane kože koja je pokrivena pelenom non-stop.

Alternativa maramica je pranje deteta vodom ili brisanje mokrim peškirom, ali je to dosta komplikovano raditi pri svakom presvlačenju.

Pranje deteta podrazumeva pripremu vode koja je odgovarajuće temperature, prostorija mora biti dovoljno topla, a dete brzo osušeno i obučeno. I tako svaki put, na svaka 2 sata ili kraće što je često ne izvodljivo.

Ni brisanje vlažnom tkaninom nije puno jednostavnije jer jedan mokar peškir često nije dovoljan, a koža ostaje previše vlažna pa je potrebno da se temeljno osuši pre postavljanja pelene.

  • Hranjenje

Bilo da je reč o detetu koje doji ili starijim mališanima koji jedu čvrstu hranu, maramicama se lako briše višak i sva prosuta hrana.

Često se koriste i da se obrišu predmeti koje dete zaprlja, ali i rukice koje će u mnogim situacijama ostati prljave.

Preporučuje se da se nakon obroka dete svakako umije vodom, ali su vlažne maramice prva pomoć koja je zaista neizostavni deo svakog hranjenja.

  • Putna pakovanja za izlaske napolje

Obavezno pronađite pakovanja različite veličine jer će vam džepne vlažne maramice dobro doći kada god izlazite napolje, kako za brisanje zaprljanih ručica, tako i za dodatno održavanje predmeta koje dete dotiče.

Sa njima ste sigurni da je mališan čist i možete ih pustiti da istražuju svet uživajući u novim otkrićima. Sa samo jednom maramicom će prljavština nestati.

  • Čišćenje nakon svake nezgode

Deca tokom dana upadaju u razne nezgode i za njima ostaje prosuta hrana, sokovi, voda… sve to maramice upijaju, a površine ostaju čiste.

Jedno pakovanje će biti neophodno i u automobilu jer lepljivi prstići ostavljaju tragove, prosipaju se užine i prljavština ostaje. Najlakše je kada se nečistoća odmah skine, a posle svake vožnje kola ostanu čista.

Bljuckanje, povraćanje, curenje nosa su takođe situacije koje vas prate svaki dan, dete može biti čisto, a prostor uredan sa samo nekoliko listića maramica.

Roditeljima je ovo olakšanje i zato što se skraćuje vreme, a ne koristi opasna hemija koju ne bi trebalo upotrebljavati u prostorijama gde boravi dete.

Zapravo, toliko su korisne da ćete primetiti da ih i vi koristite za brisanje u mnogim situacijama koje nisu vezane za dete, ali vašoj koži prijaju i pomažu da sve bude uredno.

Pelenski osip, alergije po koži i vrućina – kako bebi maramice mogu da pomognu?

Koža bebe je 3 puta tanja od kože odrasle osobe pa je samim tim i osetljivija na sve iritacije.

Pelenski osip je izuzetno neprijatna pojava koja se javlja iako se vodila adekvatna higijena pelenske regije. Pelena se i dalje nosi pa to komplikuje lečenje, ali vlažne maramice na bazi vode mogu da umire kožu, uklone nečistoće i pomognu oporavku.

Alergije i osipi su izuzetno česti naročito leti, a i samo sunce izaziva crvenilo koje zahteva adekvatno lečenje. Uz kreme i rashlađivanje deteta, sensitiv maramice za bebe će pomoći da uvek i svuda uklonite znoj i prljavštinu, oslobodite pore i omogućite koži da diše. Uz lekove i redovne kupke, ovo je jako važan detalj u nezi kože deteta.

Ne treba zaboraviti ni odlazak na letovanje i situacije kada se dete susreće sa drugačijom vodom, peskom, slanim morem…

Prosto je neophodno imati mogućnost da brzo i lako očistite mališana i u situacijama kada tekuća voda nije dostupna.

Pravilno korišćenje vlažnih maramica za duže trajanje

Prilikom kupovine maramica videćete da su pakovanja različita, pa tako su tu ona sa plastičnim zatvaračem, sa lepljivom folijom, u kutiji

Svaka vrsta ima svoje prednosti i nedostatke pa ćete u zavisnosti od svojih potreba birati i ono koje vam odgovara. Ipak, izuzetno je važno da se maramice nakon korišćenja zatvore da bi ostale sveže i spremne za narednu upotrebu.

Svakako da je bitno i da odaberete pakovanja sa odgovarajućim brojem listića. Osim toga, oni mogu biti različite debljine, različitog stepena vlage o mekoće pa će i od toga zavisiti izbor pakovanja.

Cena vlažnih maramica je takođe jedan od faktora, ali ne sme biti presudan u odlučivanju.

Čini se da što je dete starije to raste potreba za čestim brisanjem i čišćenjem pa tako se pokazalo kao najbolje kada u svom domu imate nekoliko pakovanja koja su uvek pri ruci i koriste se za različite potrebe.

Vlažne maramice ostaju ključan deo higijene kako u mlađim danima, tako i kasnije. Jedino se menjaju vrste pa se za bebe i decu koriste sensitiv vrste, a kasnije se upotrebljavaju i one za dezinfekciju koje sadrže alkohol.

Bezbedne su za upotrebu, olakšavaju održavanje higijenskih potreba, a često se koriste i za brisanje tvrdih površina kao jednostavan i brz metod održavanja.

Roditelji znaju koliko su važne maramice i koliko olakšavaju svaku aktivnost sa detetom, štede vreme i osiguravaju. Uverićete se u to kada odaberete odgovarajuću vrstu.

1 KOMENTAR

  1. Vrlo su korisne van kuce, ali kad vidim da ih neko koristi kao redovno sredstvo higijene, ne mogu da odobrim. Nikad to nije 100%, te materije se zadrzavaju na kozi, isusuju itd.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here