Početna Zdravlje Zdravlje dece Zauške (parotitis) kod dece: simptomi, inkubacija, lečenje, komplikacije

Zauške (parotitis) kod dece: simptomi, inkubacija, lečenje, komplikacije

17361
0
foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Zauške (na latinskom parotitis epidecima) su zarazna bolest koja se najčešće javlja kod dece, ali je moguće da obole i odrasli koji ih nisu preležali u detinjstvu i koji nisu zaštićeni vakcinom. U najrizičniju grupu spadaju deca između 5 i 10 godina starosti. Osoba koja jednom preleži zauške stiče trajni imunitet na bolest. Ovo neprijatno oboljenje uzrokovano je virusom parotitisa koji uglavnom napada paroidnu žlezdu, a ređe se može desiti da infekcija zahvati i druge pljuvačne žlezde. Zauške se prenose kapljičnim putem, pri direktnom kontaktu sa zaraženom osobom ili preko kuhinjskog pribora.

Simptomi

Najčešći simptomi zauški su malaksalost, povišena telesna temperatura, drhtavica, groznica, gubitak apetita, glavobolja. U regiji donje vilice i uha, na levoj ili na desnoj strani, nastaje prvo blag, a kasnije sve intenzivniji bol. Javlja se otok na pljuvačnim žlezdama i tkivu oko njih. Kod zauški je najčešće najpre prisutno zapaljenje na jednoj pljuvačnoj žlezdi, a nakon dva do tri dana otok se može javiti i na drugoj strani. Mesto otoka je bezbolno na dodir. Otok  je najizraženiji trećeg dana od pojave prvih simptoma, a onda počinje da slabi i u nekoliko dana potpuno nestaje, kao i svi drugi simptomi bolesti.

Za preciznu dijagnozu bolesti najpre se obavlja opšti lekarski pregled i ako postoji sumnja da je do infekcije došlo, radi se test krvi na parotitis virus.

Inkubacija

Period inkubacije, tj. vreme od trenutka zaraze do pojave prvih simptoma bolesti, traje 15 dana. Kod oko 40 posto pacijenata bolest se pojavi i prođe, a da zaražena osoba uopšte ni ne primeti da je bolesna, jer i nema karakterističnih simptoma. To je parotitis bez komplikacija. Međutim, parotitis može izazvati i razne oblike komplikacija.

Komplikacije

Do komplikacija dolazi veoma retko, a mogu se javiti:

  • Upala moždane opne (Mumps meningitis), koja počinje naglim povećanjem telesne temperature, pojavom glavobolje, mučnine, povraćanja. Komplikacija prestaje za 3 do 4 dana, bez trajnih posledica. Telesna temperatura se normalizuje i nestaju svi drugi simptomi meningitisa.
  • Zapaljenje testisa (Mumps orchitis), gde najrizičniju grupu predstavljaju dečaci pubertetlije, a ređe odrasli muškarci. Početne manifestacije upale su veoma burne, sa naglim porastom temperature, sa jakim bolom u testisu. Koža je crvena i otečena, a testis se uvećava za čak 2-3 puta. Nakon 4-5 dana upala se umiruje, a u veoma retkim slučajevima posledica može da bude sterilitet.
  • Zapaljenje jajnika (Mumps oophoritis) čiji se simptomi javljaju deset dana nakon pojave zauški, najčešće u vidu bolova u donjem delu stomaka, a kod starijih devojčica, devojaka i žena dolazi do izostajanja menstruacije.

Lečenje zauški

Terapija je simptomatska. Deci treba dati sirup za snižavanje temperature (paracetamol ili brufen), adekvatne lekove protiv bolova, a za uspešno izlečenje veoma je važno i strogo mirovanje. Zato dete mora nekoliko dana da provede u kući, tačnije u krevetu, bez izlaska u dvorište i bez odlaska u vrtić ili školu.

Zaštitna vakcina

Kod nas se već decenijama unazad sprovodi vakcinacija MMR vakcinom. To je trokomponentna vakcina koja predstavlja zaštitu od malih boginja, zauški i rubeole. Zahvaljujući njoj, zauške su danas prava retkost. Ukoliko i dođe do infekcije, obično je reč o najblažim oblicima bolesti, bez prisustva bilo kakvih komplikacija. MMR vakcina obezbeđuje trajni imunitet. Ona se detetu daje dva puta. Prvu vakcinu primaju deca između 13 i 15 meseci starosti, dok se revakcinacija obavlja kada dete napuni 7 godina, pred polazak u prvi razred.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here